Комбайнери в господарстві старійшого аграрія Тернопільщини отримали за жнива по 20-23 тисячі гривень (фото)

DSC01361

Усупереч засушливій погоді приватне орендне підприємство «Іванівське» завершує жнива із високими показниками

Жнивна спека і добрі врожаї

Сорок три роки поспіль Антон Іванови Білик працює в Іванівці Теребовлянського району керівником господарства. Із 2000-го року він очолює приватне орендне підприємство «Іванівське».

Минулого тижня разом із головою обласної ради Віктором Овчаруком тут побувала група тернопільських журналістів.

DSC01383
DSC01383

Керівник господарства, депутат обласної ради Антон Іванович Білик розповів що господарство має в обробітку 4,5 тисячі гектарів землі, утримуть 1,5 тисячі голів рогатої худоби, 1300 свиней. Щодо продуктивності великої рогатої худоби, то  750 – 780 г на одну голову – такий добовий приріст, непогані прирости по свинарству.  Водночас, господарника хвилює  те, що закупівельної ціни, адекватної до затрат ціни на м’ясо свинини, великої рогатої худоби, не має. Нині у сільгосппідприємстві надоюють близько 19 кг молока  на одну корову. А продають 9 тон молока в день.  Створили серйозну кормову базу – вдосталь мають запасів багаторічних трав – конюшини, люцерни,  концентрованих кормів. Зараз в господарстві понад 220 працюючих.

Та, зрозуміло, основний акцент під час розмови із керівником журналісти робили на цьогорічних жнивах, які, фактично, тут завершилися.

- Погода така була, що важко казати про остаточний урожай сої, чи та кукурудзи. Понад півтора місяця немає дощів. А ранні зернові вже зібрали повністю, - розповідає Антон Білик. - Як заїхали  комбайнами на поля без дощу, так і завершили збирання без дощу.

DSC01379
DSC01379

- Узагалі, з технікою проблем не мали. А було ж так колись, що у жнива дощило, техніка зупинялася, все мокло, проростало зерно. Цього року жодних поломок не було, всі комбайни підготували вчасно, все хлопці перевірили. Показники непогані – намолотили по 77,5 центнерів з гектара пшениці, ячменю – по 75 ц/га, гороху – 48 ц/га. Всього пшениці мали на площі понад 1200 гектарів. Вісім комбайнів працювало. Ярий ріпак обмолотити – по 25 ц/га, це непоганий урожай. Вал дещо менший, як в минулому році, але це забезпечує нас усіма потребами – як розрахунок за паї, так і те, що можна продати. Одна біда – це посуха. Це просто жах, за всі роки я такого не пам’ятаю. Маємо вже сіяти ріпак, готуватися до посіву озимих, а сухість страшна.  Якщо так буде і надалі, то той озимий ріпак, а це 600 гектарів, що мали сіяти, переведемо на ярий.  А зараз поступово розраховуємось із селянами за паї, почали продавати ріпак, з рештою чекаємо, щоб ціна була дещо вищою. Перед жнивами пшеницю продавали по 4300 грн за одну тону, а зараз кажуть, вже – 3 900  грн. Це – так як завжди, після жнив, ціни падають. Маємо сховища добре облаштовані, де зберігаємо це зерно. Роками є у нас клієнти, які закуповують зерно для млинів, для подальшого транспортування за кордон. За жнива люди вже отримали зарплату. Комбайнери отримали від 20 до 23 тисяч гривень за час жнив. Це виходило в середньому по тисячу гривень на день, - розповів Антон Білик.

DSC01359
DSC01359

Коли громада – колектив однодумців

Торкаючись теми створення територіальної громади, Антон Білик наголосив, що це вимога часу. Адже останні десятиліття показали, що сусідні із Іванівкою села не могли забезпечити своїх мешканців належними послугами, вони не розвивалися. Тому без об’єднання їх довкола центрів економічної активності, а саме таким роками була Іванівна, завдяки успішній роботі господарства, яке десятиліття очолює Антон Білик, територіальні громади не матимуть перспективи подальшого розвитку.

- Без децентралізації, розвитку місцевих громад руху вперед не може бути. Сформували громаду, як об’єднує п’ять сіл із центром в Іванівці. Якраз нещодавно проводили тут День села, то всі із інших населених пунктів поприїжджали, разом відзначали оджносельчани із Глещави, Ілавчого, Сороцького, Лозівки, - каже Антон Іванович. -  Обрали голову громади Руслана Шафрановича.  Мені дуже приємно, що ця наша громада настільки органічно об’єдналася, що це не просто утворився «великий колгосп», як дехто іронізував, а нове об’єднання людей, які хочуть поліпшити розвиток своїх сіл та своє благополуччя. І я вірю, що так і буде, всупереч критиканам, які самі нічого не роблять, а скептично ставляться до добрих, ділових ініціатив та планів. Ось бруківку ставимо, новий адміністративний будинок будуємо, дорогу до села Ілавче капітально ремонтуємо, перекриваємо дах будинку культури у Сороцькому. Це все цього року плануємо завершити, а далі нові плани, але це вже на наступний рік, - каже депутат-господарник.   

DSC01371
DSC01371

Він розповів, що у рамках реформи з децентралізації, об’єднаній  територіальній громаді на розвиток своєї інфраструктури держава виділила субвенцію. Іванівська громада отримала від держави 4 мільйони 10 тисяч гривень. Передбачається, що левова частка цих коштів піде на ремонт дороги до села Ілавче протяжністю 2,5 км. Громада погодилася співфінансувати ремонтні роботи та виділила уже 500 тисяч гривень. Інша сторона співфінансування - Служба автомобільних доріг в Тернопільській області. Крім цього, 300 тисяч гривень буде направлено на впровадження енергозберігаючих технологій в закладах соціально-культурної сфери Іванівської об’єднаної територіальної громади.

Соціальна сфера – під опікою господарства   

Під час спілкуванням із Антоном Біликом з уст досвідченого керівника та господарника, депутата обласної ради прозвучала теза і про те, що в ситуації, коли в місцевому бюджеті не вистачає грошей на гідну підтримку соціальної сфери, приватне орендне господарство «Іванівське» взяло на себе утримання шкіл, дитячих садків, фельдшерського-акушерських пунктів, будинків культури, допомагає і церквам.

- Безумовно, повністю фінансувати діяльність цих установ ми не можемо, але надаємо їм посильну допомогу, - розповідає Антон Білик. Розуміємо, що усі заклади соціальної сфери, які є на території господарства це ті об’єкти, де працюють родини наших працівників, тож не можемо їм не допомагати, - каже Антон Іванович Білик.

DSC01387
DSC01387

Директор дитячого садочку в Іванівці Ольга Вівчар показала нам затишні приміщення, добре облаштовані дитячі ігрові зали, спальні, санвузли, де за кошти «Іванівського» було зроблено капітальні ремонти, придбано інвентар, постійно виділяються продукти для харчування дітей працівників сільгосппідприємства та тих сімей, що живуть в селі.

І ще важлива обставина. Спілкуючись із жителями села, ми не раз чули, що в Антона Білика, депутата обласної ради такого поняття, як «прийомні дні» не існує. Селяни, представники інших сфер можуть за потреби звернутися до депутата і керівника тоді, коли в цьому назріває необхідність. І тут теж проявляється стиль керівництва досвідченого господарника – вміння вислухати і, за можливістю допомогти тим, хто цього потребує.

- Тут в Іванівці, ми переконалися, що формування спроможних територіальних громад на Тернопільщині розпочалося і вже має хороші приклади добровільного об’єднання громад. Це все – частина реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. На прикладі сіл, що підпорядковані новоутвореній громаді, де працює депутат обласної ради Антон Білик ми бачимо, що люди, за умови прозорості своїх планів та їх реалізації разом спроможні забезпечувати належний рівень надання послуг. Це стосується і сфери освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, - сказав голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук під час завершення робочої поїздки у приватне орендне підприємство «Іванівське», що в Теребовлянському районі.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

 Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео