Віра Олександрович

Тернопільські поліцейські до 12 вересня спинятимуть усіх, кого вважатимуть за потрібне

Богомол_ф

Поліцейські в усій Україні і в Тернополі, зокрема, до 12 вересня матимуть право зупиняти усіх водіїв, яких вважатимуть за потрібне.

Проте облав під час місячника безпеки руху не буде, а також ви більше не побачите правоохоронців, які сидять «у кущах», запевнив начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол (про це докладно читайте ТУТ і ТУТприм.).

Правоохоронці вручатимуть водіям інформаційні буклети

Від 8 серпня у нашій державі тривають профілактичні відпрацювання. Місячник безпеки руху потрібен для того, аби стабілізувати ситуацію на дорогах України.

  • За сім місяців цього року у нашій області трапилося майже півтори тисячі автопригод, - розповідає він. – Так, це – багато. Утім, проблематика зростання кількості дорожньо-транспортних пригод (ДТП) є гострою не лише у нашому регіоні. Відтак у державі стартував місячник безпеки руху. Ми радо підтримали цю ініціативу Києва. Уже склали великий спектр заходів, аби зменшити аварійність на наших автошляхах.

Керівник обласної поліції стверджує, що основними причинами аварійності на дорогах краю є: порушення правил маневрування, перевищення швидкості, недотримання дистанції, порушення правил проїзду перехресть і обгону.

  • Ми постійно підбиваємо статистику аварій, - додає пан Богомол. – Відтак можемо робити подібні висновки, ґрунтуючись на фактах і цифрах.

На щастя, порівняно із минулорічними показниками, у 2016-му зменшилася кількість ДТП, в яких загинули люди – 33 особи проти 43-х торік. Проте трагедій все одно – надто багато, бо йдеться про найдорожче – життя. До того ж, чимало людей отримують в аваріях серйозні травми і залишаються каліками, констатує співрозмовник.

  •  За новим законодавством, поліцейські не мають права спиняти транспорт, якщо вони не помітили очевидних порушень. Чи якщо авто - побите або є підозри, що воно перебуває у розшуку тощо, - визнає головний поліцейський краю. – Під час місячника правоохоронці вручатимуть водіям інформаційні буклети про ПДР. Для цього поліцейські проситимуть зупинятися на їхню вимогу усіх, кого вважатимуть за потрібне.

На дороги щодня виходимуть 13 додаткових екіпажів

Оскаржити таку зупинку, якщо вам видасться, що вона – незаконна, не вдасться. Адже дії поліцейських пояснюються  саме необхідністю проведення превентивних заходів. Відтак, їхні вчинки на час місячника – цілком справедливі і виправдані, наполягає пан Богомол.

  • А якщо раптом під час зупинки поліцейські відчують запах алкоголю, то буде відповідне покарання, - додає він. – Як кажуть, «хто не заховався, я – не винен».

Насправді, зараз багато людей нехтують заборонами і сідають за кермо у нетверезому стані. Причин такої поведінки – чимало, вважає поліцейський. Причиною таких дій є частково і наша ментальність: «Я правил не порушую, тому мене не спинять».

  • Ми хочемо донести до краян, що збережене життя - своє та інших – це тверезий водій за кермом, - стверджує очільник Національної поліції області. – Тверезі, уважні та дисципліновані водії - це запорука мінімізації тяжких наслідків.

На дороги щодня виходимуть 13 додаткових екіпажів поліцейських. Але звичних для минулих часів облав і правоохоронців «у кущах» не буде, запевняє пан Богомол. Поліцейські працюватимуть відкрито, причому спинити водія зможуть як патрульні, так і будь-хто із працівників поліцейського управління.

  • Водії повинні зрозуміти, що не обов’язково чекати на дорозі працівника із жезлом, аби стати дисциплінованим, – наголошує Олександр Богомол. - Ми робитимемо усе, щоб зменшити кількість аварій на дорогах нашого краю.

Поліцейський принагідно згадав про те, що дисциплінованим має бути кожен учасник дорожнього руху. Адже в багатьох випадках спричиняють аварії не водії, а пішоходи і велосипедисти, які часто-густо рухаються дорогою так, як їм заманеться.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео