Орест Сарматський

Агро-новини 14 серпня

липоле09

Новини аграрного сектору

Втрати урожаю цибулі будуть колосальними

Проблема масового поширення хвороб на цибульних полях південних і центральних регіонів України набирає обертів. На сьогодні різні грибкові захворювання вразили вже близько половини площ у Херсонській області, повідомляє «АПК-інформ: овочі і фрукти».

За словами директора ТОВ «АгроАналіз» Вадима Дудки, в умовах, що склалися, країну очікує помітне скорочення валового збору цибулі.

«Згідно з нашими дослідженнями, врожайність цибулі на полях, що невражені хворобою, сьогодні становить 80-85 т/га і може досягти найближчим часом 100 т/га. На вражених полях ці показники знижуються до 30-60 т/га. Таким чином, за підрахунками, фермери України південного регіону можуть втратити до 40-50% врожаю», — сказав він.

Крім того, за словами експерта, істотно постраждає і якість зібраної цибулі.

14081
14081

«На фотографіях добре видно, що у «померлої стоячи» цибулі цибулини дрібні, малотоварні, коренева система вже відмерла. Згідно з результатами лабораторних досліджень, такі цибулини мають невисокий показник вмісту сухих речовин, що помітно скорочує термін їх реалізації. Крім того, значна частина їх несе у собі спори збудників хвороб, здатних вражати цибулю при зберіганні», — зазначив він.

В умовах, що склалися, за словами Вадима Дудки, власники «здорових» полів на сьогодні вважають за краще утримуватися від продажу, розраховуючи на пошук більш вимогливих до якості покупців, готових платити високу ціну.

Експерт додав, що збитки «постраждалих» фермерів будуть колосальними: собівартість зібраної ними цибулі істотно зросте через різке падіння врожайності, проте продавати свою продукцію за високими цінами вони не зможуть через її невисоку якість.

На думку Вадима Дудки, така ситуація стане уроком тим фермерам, які вирішили зекономити на заходах і засобах захисту рослин, і є додатковим доказом необхідності професійного, поглибленого підходу до виробництва овочів.

В Україні назрів селянський бунт

Люди у регіонах України збурені й готові до селянського бунту. До цього підштовхує масове зубожіння, податковий тиск на аграріїв та ігнорування їхніх вимог з боку уряду.

Про це заявив голова Аграрної партії України (АПУ) Віталій Скоцик в ефірі телеканалу «Еспресо», пише прес-служба Аграрної партії України.

14082
14082

За його словами, мало відбутися чергове засідання спільної робочої групи аграрних асоціацій і уряду щодо зміни оподаткування галузі. Однак з вини урядовців воно зірвалося, як бувало вже не раз.

«Зриви зустрічей в уряді традиційно пояснюють тим, що всі у роз’їздах, нікого немає на місці. Урядовці недооцінюють ситуацію. Вони забули, що таке селянські бунти, яких у минулому столітті в Україні було понад 3 тис. Вони виникали приблизно у таких ситуаціях, яку маємо зараз. За інформацією Мінсоцполітики, якщо взяти реальний прожитковий мінімум, то за межею бідності зараз перебуває 59% населення», — підкреслив політик.

Він додав, що, починаючи з 90-х років, економіка України впала на 85%, тоді як аграрна галузь — лише на15%. Але замість того, щоб стимулювати розвиток агровиробництва, з нього витискають останні соки, не думаючи, що буде завтра. Нинішній уряд, як і його попередники, дивиться на аграрну галузь як на «дійну корову». Коли ж аграрії пропонують спосіб порятунку економіки і підвищення рівня життя людей, їх ігнорують.

«Якщо й надалі не буде результативного діалогу з урядом, іншого шляху відстоювати свої інтереси, ніж загальнонаціональний страйк восени, просто не лишиться. Усі розуміють, що це крайній захід. Але влада доводить людей до відчаю», — підсумував Віталій Скоцик.

Посівам сої загрожує павутинний кліщ

На більший частині території України склалися сприятливі умови для розвитку небезпечного шкідника сої – павутинного кліща. Висока температура і низька відносна вологість повітря сприяють розмноженню та швидкому підвищенню чисельності цього шкідника у посівах сої, повідомляє прес-служба компанії «Агроскоп».

14083
14083

У посівах сої, шкідник починає проявлятися в осередках, які можна виявити під час маршрутних обстежень. У місцях живлення кліщів рослини сої мають менш насичений зелений колір, а при високому заселенні рослин можуть бути повністю знебарвлені, жовтого, або навіть коричневого кольору.

«Шкідливість кліща є критичною у період наливу зерна і призводить до істотних втрат урожаю», — сказано у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео