Тернопільський віндсерфінгіст Олександр Тугарєв продовжує виступи на Олімпійській регаті в Ріо-де-Жанейро

13925312_10154558030350757_3262354114671326325_n

До 18 серпня в учасника Олімпійських ігор у Ріо Олександра Тугарєва триватимуть перегони у класі вітрильної дошки «RS:X». Уже пройшло три дні регати, проведено дев’ять перегонів. Наразі спортсмен у загальному заліку посідає 24 місце. Як стверджує тренер Сашка Олексій Нижегородов, такий результат є досить високим.

- З одного боку – це підтвердження достойного рівня Олександра в контексті того, що учасниками Олімпіади є 36 найсильніших віндсерфінгістів світу, які вибороли ліцензії для своїх країн. Тому конкурентна боротьба надзвичайно жорстка. Якщо врахувати, що для Сашка – це перша Олімпіада, то треба віддати належне його вмінню зібратися, максимально сконцентрувати свої зусилля, проявити себе якнайкраще, – наголошує тренер.

Змагання з віндсерфінгу особливі тим, що результат спортсмена тут визначається лише після всіх проведених перегонів за загальним заліком. При цьому, спрогнозувати, хто буде лідером у тій чи іншій гонці неможливо, – все залежить як від сили вітру, висоти чи безпосередньої наявності хвилі, так і від тактичних рішень самого спортсмена щодо ведення. Ще один важливий нюанс – обладнання. За словами Олександра Тугарєва, свій олімпійський комплект «RS:X» він, які і всі інші учасники, отримав буквально за кілька днів до початку регати.

- На чемпіонатах світу віндсерфінгісти виступають на своїй матеріальній частині, – розповідає Сашко. – Тобто, готуючись до змагань, всі вибирають із чогось – вибирають краще, що більше підходить індивідуально, незважаючи на те, що все це – визначеного класу «RS:X», і дошка, щогла, вітрило виготовлені однією фірмою. На Олімпіаді спорядження організатори видали безпосередньо перед змаганнями. Таким чином, для всіх учасників були відносно рівні умови. Хоча тут теж має пощастити. От на чемпіонаті ISAF (Міжнародної вітрильної Федерації), де я зайняв друге місце, нам теж видавали матеріальну частину. Мені з нею пощастило, відганявся добре. Зараз на Олімпіаді аналогічна ситуація: комусь пощастило більше, комусь – менше, бо, хоча дошки та вітрила однакові, існує багато різних нюансів, тонкощів у налаштуванні тощо. Також у всіх учасників був однаковий час і для того, щоб до цього обладнання пристосуватись. Тобто, не як на чемпіонаті світу: я, скажімо, зміг попробувати своє вітрило тільки один день перед перегонами, а хтось за місяць його взяв і мав можливість нормально налаштувати, розібрати. Тобто, тут, у Ріо, більш рівні умови.

У трьох перегонах, що відбулись, Сашко Тугарєв обійшов свого колишнього колегу по команді, а тепер суперника – кримчанина Максима Обремка, який зараз виступає за Росію. Для Максима за рахунком це вже п’ята Олімпіада, у якій він бере участь, для Сашка – перша, і ця особиста перемога є для нього досить важливою.

- Я думав, все життя Макс буде на Олімпіади їздити, що в мене немає шансів. А потім я виграв у нього одну регату, другу. Потім він перейшов за іншу країну ганятися. Тепер тут разом виступаємо. А взагалі, у віндсерфінгу всі усіх знають, оцінюють і уявляють, хто на що здатний, адже досі не раз вже зустрічались на різних змаганнях. Взагалі, зараз у нас почався такий етап, коли молоде покоління починає за рівнем перемішуватися зі старим, більш досвідченим. Тобто, молоді беруть силою, гарячністю, запалом, а старші – досвідом.

Наразі в Олімпійській регаті у Ріо-де-Жанейро лідирує нідерландець Доріан Ван Русселберг – чемпіон Олімпіади-2012 в Лондоні, багаторазовий чемпіон світу з віндсерфінгу. На його рахунку з дев’яти перегонів – п’ять перших приходів. На другому місці – англієць Нік Демпсі – чемпіон світу, неодноразовий призер та переможець міжнародних змагань. Третій – не менш титулований польський віндсерфінгіст Пйотр Мишка. Загалом, у першій двадцятці змагань у Ріо – найвідоміші представники світового віндсерфінгу, такі як Вайрон Коккаланіс (Греція), П’єр Ле Кок (Франція), Тоні Вільхем (Німеччина), Рікардо Сантос (Бразилія), Джоао Родрігес (Португалія), Матіа Камбоні (Італія). Конкурувати з ними досить непросто і водночас почесно, – переконаний тренер Олексій Нижегородов.

- Враховуючи те, що Сашко Тугарєв лише другий рік бере участь у дорослих змаганнях, виступати разом із «метрами», за плечима яких не одна Олімпіада, – це і чергове випробування власних сил, і велетенський досвід, –каже Олексій. – Цілком логічним є й те, що поруч з Олександром у турнірній таблиці Олімпійської регати його колеги по юніорським змаганням – білорус Нікіта Циркун, литовець Йозас Бернотас. Ці молоді спортсмени також вперше виступають у перегонах такого високого рівня.

Змагання віндсерфінгістів у Ріо заплановані до 18 серпня. Попереду у спортсменів ще ряд перегонів та «medal race» для десятки кращих.

Додамо, що в Олімпійських Іграх-2016, окрім Олександра Тугарєва, беруть участь ще двоє представників вітрильного спорту України. Це – яхтсмени Павло Мацуєв та Борис Швець. Вони виступають у класі яхт «470». Наразі після чотирьох проведених перегонів їхній екіпаж на двадцять другому місці. Однак, як і у віндсерфінгістів, ситуація ще може повністю змінитися. Тому залишається чекати завершення регат і вболівати за наших земляків.

Вибір читачів за тиждень

Відео