Більше 13 тисяч тернополян знайшли роботу завдяки центру зайнятості

6953

Як повідомив директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук, основними тенденціями на ринку праці Тернопільщини є зменшення середньооблікової чисельності штатних працівників (за даними головного управління статистики в області порівняно з відповідним періодом минулого року вона зменшилась на 6,2% і склала 146,6 тис. осіб), наявність заборгованості  з виплати заробітної плати (збільшилась за відповідний період на 9,9% і на 1 липня ц. р. склала 4833 тис. грн.), зниження чисельності платників єдиного внеску на соцстрахування (у червні поточного року порівняно з відповідним минулорічним періодом менша на 27 тис. осіб або на 13,6 % та становила 170,9 тис. осіб), зменшення кількості роботодавців, які інформують службу зайнятості про вакансії. Так, про потребу у вільних робочих місцях і вакантних посадах у січні-липні 2016-го службу зайнятості поінформували 4133 роботодавці області (протягом січня-липня 2015 року – 4210 роботодавців). Кількість вакансій у порівнянні з 2015-им скоротилась на 12,3% і становила 19649, з них для укомплектування службою зайнятості – 15569. Серед поданих вакансій лише 3,2% були із заробітною платою, яка вища від середньообласної, в той же час 11,6% – з мінімальною зарплатою. Слід зазначити, що  порівняно з відповідним минулорічним періодом зменшилась питома вага вакансій із заробітною платою, вищою за мінімальну (з 92,8% до 88,4%).

«На 1 серпня цього року актуальною була 1491 вакансія, – зазначив Петро Рудольфович, – зокрема, для  робітників – 876, для службовців – 455, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки – 160. Найбільшим попитом на Тернопільщині користувались робітничі професії: продавці, водії автотранспортних засобів, кухарі, лицювальники синтетичних матеріалів, швачки, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, трактористи, офіціанти, підсобні робітники».

Надалі спостерігається значний кількісний дисбаланс між попитом та пропозицією на робочу силу. На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 7 безробітних. В більшості районів кількість претендентів на 1 вакансію була значно вищою: у Шумському районі – 49, Підгаєцькому – 34, Заліщицькому – 33, Зборівському – 32. А у Тернопільському міськрайонному та Монастириському районному центрах зайнятості навантаження на 1 вакансію нижче від середньообласного показника (відповідно 2 та 6 безробітних).

«За сприяння місцевих центрів зайнятості протягом січня-липня місця праці знайшли 13292 особи, з них 6439 мали статус безробітного, – наголосив директор ОЦЗ. – З компенсацією роботодавцям витрат єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування роботою забезпечено 257 безробітних, а з компенсацією роботодавцю витрат на оплату праці працевлаштовано 11 внутрішньо переміщених осіб, з компенсацією витрат для проходження медогляду – 1 таку особу. Одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності отримали 102 особи зі статусом безробітного».

Для підвищення конкурентоздатності на ринку праці з початку року 2518 безробітних проходили професійне навчання або підвищували кваліфікацію за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Завершили навчання 2218 осіб, з них 2122 працевлаштовано. Безкоштовні ваучери на профнавчання видано 13 краянам, яким більше 45 років і страховий стаж яких не менше 15 років. До речі, 11 з них вже зараховані у навчальні заклади України.

До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 2334 особи.

За станом на 1 серпня 2016 року на обліку в місцевих центрах зайнятості перебувало 10269 безробітних, для яких продовжується пошук підходящої роботи. Серед осіб зі статусом безробітного частка жінок склала – 51,2%, молоді віком до 35 років – 37,9%, жителів сільської місцевості – 56%, робітників – 39,4%, службовців – 45,5%, осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння у працевлаштуванні – 37%. Нині серед безробітних найбільше операторів котельні, демобілізованих військовослужбовців, підсобних робітників, продавців, бухгалтерів, прибиральників службових приміщень.

Допомогу по безробіттю на 01.08.2016 отримували 8765 безробітних (85,4% від їх загальної кількості). Середній розмір такої допомоги з початку року зріс на 22,4% і становив 1506,96 грн.

«Слід зауважити, що головна мета служби зайнятості, – додав Петро Химейчук, – аби кожен українець мав достойну роботу із гідною зарплатою, а кожен роботордавець був забезпечений кваліфікованими кадрами. Не чекаючи відповідних законодавчих змін, наша служба уже реформується і поліпшує свої сервіси. Зокрема, освоює нові сучасні технології: відеорезюме, відеопрезентації вакансій, он-лайн співбесіди, комунікацію з безробітними через соціальні мережі».

Вибір читачів за тиждень

Відео