Орест Сарматський

Агро-новини 16 серпня 

липоле11

Новини аграрного сектору

Бджоли можуть вимерти через 20 років

Бджоли знаходяться у серйозній небезпеці. Комахи вже багато років стикаються з проблемами екології, появами нових хвороб і застосуванням пестицидів, які приводять до їх зникнення, повідомляє aggeek.net.

Популяція бджіл у світі щорічно скорочується, навіть влітку.

У новій доповіді Бджолиної інформаційної організації (BIP) говориться про те, що з кожним роком смертність серед бджіл тільки збільшується.

ВIP почала відслідковувати втрати у колоніях бджіл ще у 2007 р. Спочатку вона вивчала втрати бджолиних колоній взимку. Вимирання комах у цей період цілком виправдано важкими погодними умовами. Але виявилося, що і влітку комахи все одно гинуть, притому у великих кількостях.

Головні винуватці того, що колонії бджіл з кожним роком скорочуються — пестициди. Хімікати завдають шкоди імунній системі комах, позбавляючи їх здатності боротися з хворобами і бактеріями.

Крім того, з кожним роком з'являються нові штами вірусів, з якими людство поки не вміє боротися. Ще один виклик для ослаблених бджіл — екологічні зміни на планеті.

Усе це призводить до того, що через 20 років ми можемо втратити всю бджолину популяцію. Уже зараз втрати настільки великі, що навіть якщо прибрати негативні чинники — це мало збільшить кількість комах.

Білий Дім поставив собі за мету скоротити зимові втрати бджіл вунаступні 10 років на 15% за рахунок зменшення використання певних пестицидів. За рекомендаціями USDA, щорічні втрати повинні бути знижені до 18,7%. За 2014-2015 р.р. вони становили понад 23%.

Уже зараз фахівці з Гарварду працюють над так званою «робобджолою», навчаючи її відтворювати поведінку живих бджіл.

16081
16081

Бельгія збере найгірший урожай пшениці за 30 років

Урожай пшениці у Бельгії буде найгіршим за останні тридцять років через несприятливу погоду протягом весняних та літніх місяців, повідомляє «Зерно Он-Лайн» з посиланням на Le Vif.

«Урожай буде як мінімум на третину нижчий, ніж у минулому році. Ми отримуємо врожайність як у 60-х рр. із сортами 2000-х р.р.», — прогнозує менеджер по зерновим маасского (сільськогосподарського кооперативу Scam) Жан Варт.

Фінансова ситуація буде катастрофічною. Бельгійські виробники пшениці постраждають не тільки від неврожаю, а й від низьких цін. У цьому сезоні світові ціни знаходяться на низькому рівні завдяки гарному врожаю у великих країнах-експортерах, у тому числі у Росії.

«Це те, що я називаю потрійним покаранням: низька врожайність, якість і ціни», — робить висновок Жан Варт.

За даними організації європейських зернових трейдерів (COCERAL), у минулому році валовий збір бельгійської пшениці склав 1,9 млн т, середня врожайність — 86 цга.

16082
16082

Молоко додало у ціні

Уже сьогодні сировини для накопичення запасів вистачає не всім, тому у другій половині липня можна було спостерігати точкове зростання як закупівельних, так і спотових цін на молоко, повідомляє «Інфагро».

Найбільш істотно зросли ціни на молоко від населення (у середньому на 10-20 копійок), у кінці липня така сировина оцінювалася близько 2,80-3 грн/кг (виняток — окремі райони в і поблизу Хмельницької області, де ціна становить близько 4 грн/ кг).

16083
16083

Середня вартість молока від фермерських господарств практично не змінювалася. Закупівельна ціна сировини середніх і великих сільгосппідприємств перебувала у кінці липня на рівні 5,40-6 грн/кг.

Вторинний ринок також поступово зростає. Спотове молоко зараз продається на рівні фермерської сировини. А ось по операцій з вершками зараз практично немає — переробники вважають за краще перенаправляти товар на виробництво вершкового масла.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео