Агро-новини 19 серпня

unnamed (14)

Новини аграрного сектору.

«Молочний альянс» експортував перші 20 тонн молокопродукції до ЄС

Група компаній «Молочний альянс» здійснила першу в історії сучасної України поставку до ЄС у межах встановлених для нашої країни річних квот на експорт молока та молочної продукції.

unnamed (12)
unnamed (12)

Про це повідомила прес-служба Групи.

Продукція — сухе знежирене молоко — була вироблена на ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», який має сертифікацію Єврокомісії. Перша партія в обсязі 20 тонн була експортована до Польщі.

«Це знакова подія не лише для Групи компаній «Молочний альянс», але й для молочної галузі України в цілому. Поставка сухого знежиреного молока відбулась згідно угоди України з ЄС щодо безмитної торгівлі. Хочу відзначити, що польські ветеринари були досить жорсткими, відбирали проби, змусили переробляти документи. Але, в результаті, ми здійснили поставку! Вся інформація щодо закриття ринку ЄС для вітчизняних молочників є неправдивою! Ми маємо право і можемо використовувати надані Євросоюзом квоти. Наші європейські партнери довіряють нашій продукції і знають про її високу якість», — відзначив голова Наглядової ради ГК «Молочний альянс» Сергій Вовченко.

Найближчим часом  до Польщі буде експортовано ще 80 тонн сухого знежиреного молока в рамках укладеного контракту та згідно квоти, виділеної Євросоюзом для України.

Нагадаємо, у квітні Група компаній «Молочний альянс» першою серед молочних компаній України виконала замовлення європейського партнера на промислову поставку молочної продукції. Замовником виступила компанія «Український торговий дім «Надія» з міста Варна (Болгарія).

 На Сумщині планують відновити цукрову промисловість

У Сумській області планують відновити обсяги цукрового виробництва завдяки співпраці виробників цукру та аграріїв.

unnamed (11)
unnamed (11)

Про це заявив голова Сумської ОДА Микола Клочко, повідомляє прес-служба відомства.

«Відродження виробництва цукру на Сумщині можливе сьогодні завдяки співпраці виробників цукру та аграріїв. Тільки разом із вами ми відновимо роботу цукрових заводів, а це сприятиме не лише створенню робочих місць, а й суттєвому наповненню бюджету області», — зазначив Клочко.

В ОДА розглядали питання доцільності розширення площ посівів цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами Сумщини у 2017 році. Саме цей урожай і планується використати, як сировину для цукру, виготовленого на заводах області.

Як повідомила виконуюча обов’язки директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Оксана Петрова, наразі, на жаль, площі посівів цукрових буряків значно скоротилися, порівняно з минулими роками. Так, у 1990 році вони складали 120 тис. га, у 2010 році — 14,5 тис. га, а у 2016 — лише 1,8 тис. га.

«Тож сьогодні бурякоцукрове виробництво варто відроджувати», — наголосив голова ОДА.

USDA підвищило прогноз виробництва соняшникової олії в Україні на 3,1%

Міністерство сільського господарства США (USDA) підвищило прогноз виробництва соняшникової олії в Україні в 2016/2017 МР на 3,1%.

unnamed (13)
unnamed (13)

Про це пише AgroPortal.

Згідно з повідомленням USDA, Україна виробить 5,5 млн т соняшникової олії, зібравши 13,5 млн т соняшнику.

Прогноз по експорту соняшникової олії також зріс до 4,95 млн т, шроту — до 4,7 млн т. Виробництво соняшникового шроту очікується на рівні 5,5 млн т.

Нагадаємо, у минулому році урожай соняшнику в Україні склав 11,2 млн т, що на 10,3% більше, ніж роком раніше.

                                            Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео