Віра Олександрович

Ставлення тернополян до депутатів: від «Ганьба!» до «Молодці!» (фото, відео)

unnamed (1)

Безпрецедентне рішення на користь підприємців ухвалили сьогодні, 19 серпня, тернопільські депутати.

Причому «за» скасування результатів конкурсу щодо реалізації інвестиційного проекту були 28 обранців тернополян. Відтак, емоції кількох десятків протестувальників коливалися від вигуків «Ганьба!» до «Молодці!». Натомість на деяких міських чиновників, схоже, чекають візити у поліцію. Депутати погодилися, що є підстави вважати дії деяких посадовців – незаконні. Крапку повинні поставити правоохоронці.

Комплекс планували звести на місці 42-х торговельних «точок»

Йдеться про будівництво торгово-офісних приміщень біля Центрального ринку. Величезний комплекс (див. на фото – прим.) планували звести на місці 42-х торговельних «точок», де на вулиці Живова люди торгують уже понад 10 років.

Звісно, це збурило підприємців. Тому вже до початку сесії міської ради під її стінами зібралися кілька десятків тернополян. Вони прийшли із плакатами: «Земля має бути власністю тернополян», «Не знищуйте платників податків!» тощо. Люди уже із 1 вересня мали згорнути бізнес, бо інвестор планував розпочне будівництво. І це при тому, що підприємці мають на руках угоди про оренду землі, підписані із комунальним підприємством до 2017 року.

unnamed (4)
unnamed (4)

  • Є рішення виконавчого комітету за №562 від 29 червня, яким фактично надали дозвіл на забудову даної ділянки. Крім того, є ще підписаний інвестиційний договір за №33 від 5 липня, де вказали, що після завершення будівництва права власності на приміщення перейдуть до інвестора, а це, за нашими даними, - фірма, зареєстрована цього року. Її статутний фонд 800 грн, - каже із трибуни голова ініціативної групи підприємців Володимир Гагатко. – Це ми – інвестори. Нас ніхто не запитав, а ми готові вкласти власні кошти у благоустрій території!
  • unnamed (6)
    unnamed (6)

Він переконував, що громада не отримає від цього проекту нічого. Натомість втратить 1,4 млн грн щорічних надходжень від 42-х підприємців. Окрім того, їхні працівники втратять робочі місця. І це при тому, що люди мають угоди, укладені із КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення», чинні до 1 червня 2017 року.

[embed]https://youtu.be/8G6NPbX90Ww[/embed]

Крики «Ганьба!» доносилися з вулиці

Люди вимагали, щоб ринок не забудовували, і також добивалися зменшення орендної плати, яку нещодавно підняли на 100%. Інша сторона конфлікту стверджувала протилежне – переконувала усіх, що всім незабаром буде працювати краще. Заступився за них і керівник управління Стратегічного розвитку міської ради Юрій Дейнека. Він переконував, що інвестиційний конкурс відбувся із дотриманням усіх вимог.

[embed]https://youtu.be/vspeiCsSE6o[/embed]

Представник фірми «Спілка підприємців» переконував, що перемовини із торговцями на ринку відбулися. Начебто і домовленостей уже вдалося досягнути. Увесь цей його «спіч» супроводжували крики «Ганьба», що доносилися з вулиці.

Не переконала присутніх у благих намірах забудовника і демонстрація проекту – як ця територія виглядає зараз, а який матиме вигляд – після реалізації проекту.

unnamed (8)
unnamed (8)

[embed]https://youtu.be/lmrI4B2pGhE[/embed]

Представниця підприємців Лариса Юркевич заявила, що вона і її колеги хочуть мати гарантії щодо подальшої роботи в тому місці. Крім того, висловила тривогу – що усім робити кілька місяців, поки триватимуть роботи.

unnamed (7)
unnamed (7)

[embed]https://youtu.be/r13nLTCdN4M[/embed]

«Депутати міськради виступаємо гарантом»

unnamed (5)
unnamed (5)

Це питання у порядку денному з’явилося із ініціативи депутата Наталії Шоломейчук. Вона сама – підприємець і працює на території Центрального ринку. Але на бік підприємців, окрім неї, стали кілька депутатів. Голова фракції ВО «Свобода» Роман Навроцький відразу запропонував колегам вихід із ситуації і зачитав проект рішення.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=2sRqi9xX77A&feature=youtu.be[/embed]

Ініціативу Навроцького підтримали більшістю голосів 28 «за».

– Ми як депутати міськради виступаємо гарантом того, що ніхто там нічого не буде будувати, поки люди не дійдуть згоди, - додає Роман Навроцький. - Я прекрасно розумію, чому чиновники вирішили піти в обхід сесії і прийняли це рішення на виконкомі. Тому сьогодні скасування цього рішення – це наша маленька перемога…

Громада подякувала депутатам за розуміння та віддячила аплодисментами. Це, чи не вперше, коли пікетувальники покидали міськраду задоволені та з вигуками «Дякуємо!».

Натомість депутат від «Самопомочі» Андрій Шкула зауважив, що очевидним є факт порушення закону із боку деяких посадовців міської ради, а тому правоохоронці мали б у цьому розібратися. Нагадаємо, чиновники не взяли до уваги, що у підприємців є діюча угода, і почали контактувати із бізнесовою структурою.

unnamed (2)
unnamed (2)

Після голосування голови трьох найбільших депутатських фракцій - Роман Навроцький, Володимир Місько (БПП) і Андрій Грицишин (ВО “Самопоміч”) вийшли до пікетувальників. Депутати запевнили: ніхто у підприємців робочі місця не відбере. Тепер тернополяни мають дійти спільної позиції із приводу майбутнього ринку, на якому працюють. Отже, ставити крапку ще рано…

Фото і відео автора

Довідка. О 15.12 депутати оголосили, що хочуть працювати сьогодні, до кінця порядку денного. «За» спершу були лише 15 депутатів. Через кілька хвилин уже набралося 29 «за». Сесія триває. «Терен» повідомить читачам про решту подій. Наразі читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Вибір читачів за тиждень

Відео