Чудотворну ікону в Польщі побачили паломники з Тернопільщини

Як вже повідомляв «ТЕРЕН» у польському місті Ярослав за участю Патріарха УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, єпископів та священників УГКЦ, вірних – прочан з Польщі, України, інших країн в греко-католицькому Соборі Преображення Господнього відбувся молебень до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці “Милосердя Двері” з нагоди двадцятиліття коронації чудотворної ікони  Папськими Коронами.

Як повідомили у Департаменті інформації Української греко-католицької церкви, Ярославська чудотворна ікона вперше в історичній літературі згадується в 30- 40-х роках XVII століття. Згідно з науковими дослідженнями істориків та мистецтвознавців, Ярославську ікону Пресвятої Богородиці розписано у 30-40 роках XVII століття. Умовно її написання можна датувати 1631 роком…

unnamed
unnamed

У 1747 році відбулось урочисте перенесення ікони Пресвятої Богородиці “Милосередя Двері” до нової церкви Преображення Господнього на вулиці Собєського в Ярославі. З 1747 по 1947 роки до Ярославської ікони Богородиці відбувались чисельні паломництва про які, з другої половини XVIII століття УГКЦ розпочала інформування Апостольського престолу. Перемишльські владики у своїх посланнях до Папи Римського наголошували, про велике шанування вірянами Ярославської Богородиці. Ось деякі віхи, пов’язані із цією іконою. 8 березня 1779 року – надання відпустів Ярославській іконі Пресвятої Богородиці Папою Пієм VI. 21 листопада 1779 року – визнання ікони Пресвятої Богородиці “Милосердя Двері” – чудотворною.

unnamed (13)
unnamed (13)

У 1929 році відбулось святкування в 150-ту річницю Апостольського служіння Папи Пія VI, а також посвячення нового престолу Пресвятої Богородиці. У 1933 році відбулась проща нагоди 900-ліття проголошення Божої Матері – Царицею Русі-України. З 1947 по 1989 роки – час заборони поклоніння Іконі Прествятої Богородиці “Милосеpдя Двері”. З 1993 року священик Іван Мартиняк знову розпочав клопотати до Святого Престолу про коронацію ікони Пресвятої Богородиці “Милосердя Двері”.18 серпня 1996 року відбулась коронація чудотворної ікони Прествятої Богородиці “Милосердя Двері”, за участю кардинала Сільвестріні та великої кількості прочан УГКЦ. 2011 року, 18 серпня в місті Ярославі, за участю Патріарха УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, митрополита Перемишльсько-Варшавського Кир Івана та всіх інших єпископів та священників УГКЦ, вірних – прочан УГКЦ з Польщі, України, Німеччини, США та Канади, в місті Ярославі в греко-католицькому Соборі Преображення Господнього відбувся молебень до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці “Милосердя Двері” з нагоди п’ятнадцятиліття коронації чудотворної ікони, Папськими Коронами.

unnamed (11)
unnamed (11)

І ось, наприкінці минулого року на прохання Святішого Отця Франциска українська стародавня ікона Богородиці «Милосердя двері» з польського міста Ярослав відбула до Ватикану, щоб відкрити ювілейний Рік Божого милосердя у всій Католицькій Церкві.

unnamed (10)
unnamed (10)

Після того як комуністи закрили наш храм у Ярославі, ікону «Милосердя двері» забрали і вона багато років була в музейних фондах. І сьогодні юридично є власністю польської держави. Але УГКЦ вдалося зробити так, аби ікону повернули до храму...

unnamed (9)
unnamed (9)

Предстоятель розповів передісторію того, як ікона «Милосердя двері» поїхала до Ватикану. «Учора після обіду сталася унікальна подія… Учора почав свої передріздвяні реколекції Папа Франциск. Проповідує йому реколекції отець Раньєро Канталамесса – офіційний проповідник Папського дому ще з 1980 року. …А минулого тижня він проповідував реколекції для єпископів Синоду УГКЦ та для римо-католицьких єпископів України. На закінчення реколекцій я подарував йому копію ікони Богородиці з міста Ярослава, яка називається «Милосердя двері». Папа Франциск почув про ікону «Милосердя двері» від отця Раньєро і сказав, що хоче, аби оригінал цієї ікони був у Римі до вівторка, тобто на початок Року Божого милосердя. У понеділок до обіду вона має бути вже у Ватикані. І ось від вечора п'ятниці дипломати Польщі при Ватикані, польські урядовці та наші отці працюють над тим, як цю стародавню ікону доставити до Рима. Уже завтра зранку ікона у супроводі десяти людей, шестеро з яких охоронці, поїде до Рима», – розповів тоді Блаженніший Святослав.

unnamed (8)
unnamed (8)

За його словами, ікона «Милосердя двері» у нашій Церкві також буде офіційною - Що це означає для нашої Церкви, для нашого народу, годі збагнути. Адже ми так давно шукали способу, аби вся Католицька Церква молилася за Україну. Бо зараз на наші плечі лягають дуже тяжкі тягарі... І так виглядає, що Богородиця особисто бере на себе всі необхідні справи, аби промовити слово за Україну. І де? У Римі», – зауважив того дня Глава УГКЦ.

unnamed (7)
unnamed (7)

І ось, 19 серпня цього року, в день Преображення Господнього до однойменної церкви у польському Ярославі прибули сотні паломників, в тому числі й група вірян з Тернопільщини. Приємно було бачити, як до храм йдуть українці, які нині мешкають у цьому польському місті, що колись було закладено на прадавніх етнічних українських землях. Після того, як процесія з десь понад 100 священників на чолі із Главою Української греко-католицької церкви Блаженнішим Святославом Шевчуком підійшла до церкви, високого гостя привітали місцеві священики, парафіяни.

unnamed (6)
unnamed (6)

Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Преображення Господнього УГКЦ з нагоди 20-річчя коронації чудотворної ікони Ярославської Богородиці «Милосердя двері» очолив Блаженніший Святослав Шевчук.

unnamed (5)
unnamed (5)

- Можливо, як ті учні Христа, які вдивлялися в Його обличчя на Таворській горі, що сяяло сильніше сонця, так і ми сьогодні, вдивляємося в обличчя Божого милосердя, яке сяє тут з ікони Богородиці, - сказав, зокрема, під час своєї проповіді глава УГКЦ. -  Двадцять років тому ця ікона була коронована коронами, котрі поблагословив Святий Папа Іван Павло II. Тепер Папа Франциск її прославив у Рік Божого милосердя на увесь світ, – підкреслив  Блаженніший Святослав..

unnamed (4)
unnamed (4)

Він пригадав той момент, коли було одержано звістку, що Понтифік хоче саме цією іконою відкрити Ювілейний рік Божого милосердя у Вселенській Церкві.

unnamed (2)
unnamed (2)

- Ми так само не розуміли до кінця всього, що діється, як і учні Христа на горі Тавор. Бо сталося так, що з найвищої катедри християнського світу ця ікона промовила про біль українського народу. У цій іконі ми бачимо упокорення і світло воскресіння, яке Христос виявляє через Тіло Церкви в сучасному світі, – сказав Предстоятель УГКЦ.

unnamed (1)
unnamed (1)

Блаженніший Святослав також наголосив на тому, що УГКЦ на рідних землях і на поселеннях молиться про милосердя для українського народу та всього світу.

unnamed (3)
unnamed (3)

- Нехай Марія збере воєдино всі наші молитви, допоможе всім нам, українцям і полякам, будувати майбутнє разом. Ми, два братні народи, вдивляємося в минуле та часто витягуємо з нього негативну пам’ять. Однак навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію, перемінюючи світ силою Божого милосердя. Уміймо прощати і просити прощення, тоді Бог зробить нас здатними прийняти Його милосердя!- наголосив патріарх.

Повертаючись до події Преображення Христа, Предстоятель Церкви додав, що учні, які були присутні на горі Тавор, можливо не до кінця розуміли, свідками чого вони були, але почували вони себе дуже затишно, бо відчули передсмак райського небесного щастя. У мить Преображення вони побачили зібрану в одне ціле людську історію: її минуле, сучасне і майбутнє.

- Вони бачили Мойсея та Іллю, які підсумовували минуле, вказуючи на Ісуса як на вічне теперішнє. Але у світлі Преображення Христос показав їм майбутнє. Ця подія була передсмаком воскресіння, бо сяйво божества, яке вони побачили на горі Тавор, у всій повноті незабаром засяє у прославленому тілі Христа після Його страждань і смерті, у триденному воскресінні», – пояснив він далі. Аби ввести учнів Христових у цю дійсність сам Бог-Отець промовив  до них: «Це – мій улюблений Син, що Його Я  вподобав: Його слухайте». І те світло, яке вони бачили,  й та переміна людського тіла і радість, якою наповнилися їхні серця, було Божим милосердям.

Після святкової літургії сотні прочан схилися у щирій молитві перед святим образом чудотворної ікони, припадаючи під її милість із сподіванням усіх Божих ласк від Всевишнього та Пресвятої Богородиці.

 Олег Снітовський

  Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео