Для сім’ї з Тернопільської області бджолярство стало чимось більшим, ніж просто хобі (фото)

Мед від Коваля - саме так Ковалі назвали свій сімейний бізнес. Поціновувачі і любителі меду звертаються до Тетяни та її чоловіка вже понад 15 років.

Пасіка бджолиних фермерів знаходиться у Лановецькому районі, с. Печірна, а проживає сімейство у Збаражі. Замовляють мед і різноманітну екопродукцію у Ковалів в основному через Інтернет та соціальні мережі, відгуки лунають чудові.

unnamed (2)
unnamed (2)

  • У нас зазвичай є весняний мед (квітковий), гречано-липовий, гречаний мед, забрус, пилок з медом, пилок, іван-чай, вишневий ферментований чай. Чай, до речі, добре смакують з медом, - розповідає Тетяна.
  • unnamed (4)
    unnamed (4)

Впевненості у тому, що мед натуральний зараз немає ніхто, але пасічники жартома стверджують, щоб бути впевненим у тому, що мед хороший потрібно знати пасічника в лице - це єдиний гарант. А так, то є ще варіант здавати на аналіз, щоб знати, що він якісний. Часто запевняють покупців у тому, що мед чудовий і примовляють: “погляньте, він кристалізований”, або ж “чистий як сльози”... вірити усім на слово не можна також. А щодо кристалізації меду, то пані Тетяна каже:

  • Різний мед по-різному кристалізується, а ось акацієвий взагалі не кристалізується. Якщо там чиста акація, то він цілий рік буде м’яким. Саме м’яким, а не рідким, гуснути не буде і не буде як камінь твердим. А всі інші меди кристалізуються до дуже твердого стану.
  • unnamed (5)
    unnamed (5)

Часто меду не вживають, а продукцію, пов’язану з бджільництвом замовляють.

  • Пилок - найкращі вітаміни, що є в природі. Для дітей, дорослих, вагітних… адже, якщо алергії немає, то в аптеку по вітаміни відпаде потреба ходити. Ці вітаміни, що містяться у пилку, укріпляють усі системи організму, збагачують організм вітамінами і ферментами, амінокислотами і мікроелементами.
  • unnamed (6)
    unnamed (6)

В Тернополі дуже низькі ціни на мед і на медову продукцію, а все тому, що багато пасічників у області, і у людей дуже низькі зарплати. Навіть з тими цінами, що є зараз на ринку бджільництва люди не можуть собі дозволити придбати більше літри меду. Доводиться шукати знайомих пасічників.

unnamed (7)
unnamed (7)

Пані Тетяна Коваль задоволена улюбленою справою її сім’ї, але ціни на ринку в нашій області, на жаль, для такої справи є мізерними. Проте, справа цілого життя повинна мати продовження за будь-яких умов.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео