Орест Сарматський

Агро-новини 31 серпня

Новини аграрного сектору

За рік знищено 2 тисячі фермерських господарств

В Україні за останній рік знищено 2 тис фермерських господарств, заявив президент Асоціації фермерів та землевласників України (АФЗУ) Іван Томич на прес-конференції «Стан справ у сфері земельних відносин загрожує українській державності, пише Аgropolit.com.

За його словами, для знищення фермерських господарств використовуються 4 способи.

1
1

«Перший — шляхом скупки корпоративних справ фермерських господарств. Другий — через економічні методи впливу, наприклад, шляхом підняття вартості землі при переоформленні землі (інколи за пай вимагають 25 тис. грн). Третій — погрози фермерам. Четвертий — викрадення фермерів», — наголосив він.

Він відзначив, що ці фермерські господарства викрадають і використовують в інший спосіб.

«Ці господарства у різний спосіб захопили, але як юридичні особи вони зберігаються і використовуються у кримінальних та фінансово-промислових олігархічних руках», — додав він.

Тіньова земля щорічно «з’їдає» 500 млрд грн

Економічні втрати України через тінізацію сільськогосподарської землі щорічно дорівнюють 400-500 млрд грн, повідомив президент Асоціації фермерів та землевласників України (АФЗУ) Іван Томич на прес-конференції «Стан справ у сфері земельних відносин загрожує українській державності», пише Аgropolit.com.

2
2

За його словами, тінізація землі є найбільшою загрозою агросектору України.

«Близько 10 млн га найкращих українських світових чорноземів знаходиться у тіні. Це — 5 таких країн як Нідерланди. Це — велика частка Європи, яка схована від можливостей добробуту для української нації», — додав він.

Кияни створили на Черкащині прибуткову еко-ферму

Подружжя з Києва Валентина Сабельникова та Костянтин Корза створили на Черкащині прибуткову ферму Organic Villa, повідомляє «Обозреватель».

Проекти теплиць та інших будівель подружжя, яке професійно займається дизайном та конструюванням, розробило самотужки.

«Вибір зупинили на сонячному вегетарії — специфічному різновиді теплиці, яка з південної сторони знаходиться під ухилом, щоб максимально отримувати сонячні промені у короткі світлові дні, а на північній — закрита, щоб взимку відсікати холод з півночі. Вегетарій цілорічно забезпечує продуктами і дуже економічний, у ньому вирощується вся рання розсада, за рахунок чого справа стає рентабельною», — зазначила Валентина Сабельникова.

Навколо вегетарія подружжя побудувало 31 плівкову теплицю по 30 кв. м (3 грядки довжиною по 11 м), аби у кожну посадити окрему культуру.

Вегетарій обійшовся у 200 тис. грн, а кожна плівкова теплиця – у 18 тис. грн. До фінансування проекту кияни залучили своїх друзів.

Зараз на фермі родина вирощує помідори, огірки, перець, баклажани, цукіні, гарбузи, редиску, бобові та полуницю, а також зелень: петрушку, базилік, м'яту, шпинат, рукколу. На перелік з 52 найменувань кияни отримали органічний сертифікат європейського стандарту.

3
3

Валентина Сабельниова використовує сучасні, але досить прості, бюджетні методи ведення господарства: крапельний полив, агроволокно.

Зелень і полуниці подружжя вирощує у коробах і на «теплих» грядках під відкритим небом.

«Завдяки шару соломи і листя під ґрунтом отримуємо ранній урожай, а перша зелень і ягоди дуже рентабельні. Зараз наш сімейний рівень доходів не нижче, ніж був у Києві, коли ми займалися проектуванням гармонійного простору і дизайном», — додала вона.

За два роки подружжю вдалося налагодити збут.

«Зараз наші овочі продаються у маркетах, інтернет-магазинах, органічному шоу-румі; наразі ведемо переговори з мережами супермаркетів у Києві. Отримуємо замовлення від ресторанів, беремо участь у виставках і ярмарках органічних продуктів», — зазначає Валентина Сабельникова.

Багато продукції родина продає знайомим, постійним замовникам, зокрема через сторінку у «Фейсбуці».

«Полуницю цьогоріч викупили ще до збирання урожаю. А томатів було так багато, що виникла необхідність їх переробляти – і тоді я вирішила робити з них конфітюр, який став нашою фішкою, як і томатні чіпси, соки, соління, пульпа для італійської пасти та соус песто з базиліка», — зазначила вона.

У 2016 р. томатного соку кияни отримали більше тонни, тому уклали договір із консервним заводом.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео