Орест Сарматський

Тернопільщина поступово прощається з природним газом

unnamed (2)

Енергоефективні заходи дозволили Тернопіллю цього року зекономити понад 4,5 млн куб метрів природного газу та 2,2 млн кВт год електричної енергії.

Ці цифри прозвучали сьогодні під час засідання колегії облдержадміністрації, де серед іншого, обговорювалась ситуація із перспективами розвитку енергетичного комплексу області.

Присутні на колегії дізналися, що цього року котельні одинадцяти бюджетних установ та організацій переведено на використання альтернативних видів палива, зокрема, відходів деревини. Загальна вартість впроваджених проектів сягає понад1,8 млн гривень.

Нині 295 установ та організацій бюджетної сфери використовують для опалення відходи деревини – тирсу, брикети, пелети, у 153 установах та організаціях бюджетної сфери використовується для опалення торфопродукція, у майже 300 установах та організаціях бюджетної сфери використовують для опалення вугілля. Це дозволяє замістити 5,2 млн куб метрів природного газу щороку та складає понад 21 відсоток загального річного споживання природного газу бюджетними установами та організаціями. Щодо забезпечення твердим паливом на зиму, то бюджетна сфера краю має у запасах 36,5% від річної потреби. Але це дозволяє забезпечити безперебійне та надійне теплопостачання під час проведення опалювального сезону.

На засіданні колегії облдержадміністрації прозвучала інформація і про інвестиційні програми та проекти регіонального розвитку, що можуть реалізуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у цьому році. Так ось, область має 21 енергоефективний проект з проведення санації будівель і споруд та переведення котелень на альтернативні види палива. Сума запланованих робіт під час реалізації цих проектів – близько 19 млн гривень. Але є ще проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». У його рамках реалізується тридцять один енергоефективний проект, на загальну суму 13,58 млн гривень. Йдеться про чотири проекти переведення котелень на альтернативні види палива та двадцять один проект переведення часткової санації будівель бюджетної сфери. Вже завершено реалізацію 25 таких проектів.

Всього ж, в бюджетній сфері області у стані реалізації перебуває 75 енергоефективних та енергозберігаючих проектів на загальну суму близько 51 млн гривень. Реалізація таких проектів дозволить замістити в опалювальний сезон 4,4 млн куб метрів природного газу на майже  30 млн гривень.

Які ж є перспективні проекти в області, що дозволять поступово позбутися природного газу? Ось деякі серед них. Це – біотеплогенератори малої потужності із спеціальним термоелектричним модулем для автономних систем електроживлення, створення техноцентру з енергозбереження та енергоефективності, організація виробництва торфопродукції в області. Під час засідання називались і проекти, що стосуються використання біомаси у Бережанському районі, будівництво лінії з виробництва паливних пелет з біомаси рослинного походження у Лановецькому районі, використання альтернативних джерел енергії у Вишнівці.

Досить цікавою виявилася інформація про деякі перспективні розробки щодо впровадження в області відновлювальних джерел енергії. Так, задля відновлення недіючих мініГЕС фахівці обласного управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження вже зустрічалися із спеціалістами з Кременчука і разом обстежили три об’єкти, на яких можливо та доцільно відновити роботу недіючих гідроелектростанцій. Далі. З метою впровадження сонячних електростанцій та систем автономного вуличного освітлення згаданим управлінням ініційовано та проведено нараду з керівництвом структурних підрозділів облдержадміністрації, керівниками енергопостачальних підприємств. За результатами наради визначено чотири об’єкти бюджетної сфери, на яких планується впровадження пілотного проекту із застосування сонячних водонагрівних систем. Йдеться про Петриківський обласний комунальний геріатричний пансіонат, Теребовлянський обласний комунальний психоневрологічний будинок, Більче-Золотецьку обласну фізітерапевтичну лікарню реабілітації, Микулинецьку обласну фізіотерапевтичну лікарню реабілітації. Зараз одне із спеціалізованих підприємств розраховує потужності сонячних колекторів для підігріву води у згаданих установах.

Крім того, задля забезпечення безперебійним та якісним електропостачанням споживачів Підгаєцького і Шумського районів, доопрацьовуються проекти будівництва сонячних фітоелектричних станцій у Підгайцях та у Шумському районі. А ще було представлено розробки Тернопільського науково-виробничого консорціуму «Енергомайдан» у сфері біоенергетики, зокрема, використання біомаси для виробництва біогазу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео