Віра Олександрович

У Тернополі покажуть ексклюзивну «Славу героям» (фото, відео)

Театр

Прем'єру героїчної трагікомедії «Слава героям» Павла Ар'є актори нашого драмтеатру готували спеціально до відкриття XIV Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют».

І вибір цієї постановки – невипадковий, стверджує режисер-постановник - заслужений діяч мистецтв України В'ячеслав Жила.

Жила
Жила

[embed]https://youtu.be/nz809DcKfs0[/embed]
- Зірки так зійшлися, що цей фестиваль має бути дійсно особливим, - вважає він. – Дехто каже, що п’єса Ар’є – кон’юнктурна. Можливо. Але як на мене, автор у ній пішов проти течії. Уся розповідь – із погляду молодих людей. І тільки у кінці ти починаєш розуміти всі зв’язки створеного на сцені. Це щось таке, як колись робив Лесь Курбас. Хоча дехто може такого мистецтва не зрозуміти…

Нагадаємо, головна театральна подія року відбуватиметься із 17 до 25 вересня включно (докладно про це «Терен» писав ТУТ прим.). І кожна вистава буде вартою уваги театралів. Проте саме тернополяни планують вразити глядача новаторством.

[embed]https://youtu.be/DQm37elcZv4[/embed]

До речі, на фестиваль планує приїхати автор «Слави героям» – Павло Ар'є. В'ячеслав Жила пояснив, що драматург хоче особисто побачити свій твір в оригінальному прочитанні. Адже він переписав деякі епізоди п’єси саме для тернопільського драмтеатру.

- У нас – свій варіант трагікомедії, - стверджує В'ячеслав Жила. – Адже автор продовжує творити. Він не боїться вдосконалювати, змінювати свій твір, а тому погодився на ексклюзив для тернополян.

Прес-конференц_я
Прес-конференц_я

Трагікомедія «Слава героям» – дуже неоднозначна. Не дарма ж вона збурила чимало конфліктів у творчій «тусовці». Наприклад, Маріупольський театр, за словами пана Жили, «лихоманить» не перший місяць саме після того, як його актори обрали і виконали саме цю постановку – про зустріч у лікарні двох ветеранів Другої світової війни: радянського бійця і вояка-повстанця.

[embed]https://youtu.be/7AgypnBnEsM[/embed]
- Реформа дала шлях новому, але вона продемонструвала і те, наскільки багато проблем у сучасному українському театрі, - вважає В'ячеслав Жила. – В Україні нині – театральний бум. На деякі постановки квитки розкуповують на місяці наперед. Створюється багато цікавих проектів. І наш фестиваль – як етап змін.

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео