Мисткиня зі Збаража: «Бісероплетіння – це моя праця і життя» (фото)

Михальська Галина майстер художнього бісероплетіння зі Збаража, член Національної спілки майстрів України, а також член Тернопільського методичного обєднання народного мистецтва.

Жінка викладає для дітей і готова про працю говорити відверто та щиро, не приховуючи нюансів.

- З чого бере початок Ваша творчість?

- У 2000 році, я тоді розшила своє весільне плаття бісером, а потім якось трохи відійшло. І вже в 2003 році, після народження дитини, як я народила доньку, народилося натхнення до цього діла. В цей час і почала займатися бісероплетінням.

unnamed (15)
unnamed (15)

- Це основна Ваша зайнятість?

- Це не просто зайнятість, я без цього вже не можу… Викладаю, вчу діток з 2003 року, маю гурток бісероплетіння – це моя праця і життя.

unnamed (14)
unnamed (14)

- Якого віку Ваші учні (дозволю собі їх так назвати)?

- Найменша учениця в мене була - 4 з половиною рочки. Вона надзвичайно активна, мама не знала куди її діти. Коли до нас прийшла, то дозволили їй користуватися голочкою і вона сиділа біля мене та працювала.

unnamed (13)
unnamed (13)

- Дітки заохочуються самі, чи батьки їх приводять?

- Самі. Це гурток, на який дітки самі тягнуть батьків, щоб ті їх записали. Заняття проводяться після школи, а робочий графік складають відносно шкільного розкладу.

unnamed (12)
unnamed (12)

- Заняття в гуртку безкоштовні?

- Так, це Збаразький районний комунальний будинок творчості. Поки нам держава дозволяє, то ми ще безкоштовні, хоча ввічливо натякають, що треба брати плату, мовляв державі важко забезпечувати такі заклади. Хоча, якщо подивитися, то високопосадовці пішки не ходять. Трішки би дітям дали, попри те, що держава каже, що все йде дітям… насправді по-іншому виходить.

unnamed (16)
unnamed (16)

Ми часто купляємо матеріали самі, за свої кошти, але і зарплата у нас не є великою. Буває приходять діти, забули щось чи голка зламалася, от і виручаємо.

Такі вироби як гердан чи намисто з сережками виглядають відмінно, а й відтак і несуть певне символічне значення. Якщо діти відвідують гурти, значить це їм потрібно. А разом з тим такі заняття не дають забувати про традиції і вірування наших предків.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео