Орест Сарматський

Тернопіль вдивляється у «Палітру» (фоторепортаж)

DSC02501 (Copy)

Юні художники разом із наставниками презентували в обласному центрі авторські роботи.

Дитяча художньо-мистецька галерея відкрилася в Українському домі «Перемога» в Тернополі. Її автори – учасники художньо-мистецьких пленерів, організованих міським управлінням освіти та художниками-наставниками, об’єднаних у творчу групу «Євген Удін і компанія».

DSC02464 (Copy)
DSC02464 (Copy)

DSC02485 (Copy)
DSC02485 (Copy)

DSC02498 (Copy)
DSC02498 (Copy)

Перед відкриттям вернісажу методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Галина Федун розповіла кореспонденту «ТЕРЕНу», що у травні минулого року для  обдарованих учнів та студентів міста був проведений І художньо-мистецький пленер «Палітра файного міста».

DSC02441 (Copy)
DSC02441 (Copy)

DSC02439 (Copy)
DSC02439 (Copy)

DSC02435 (Copy)
DSC02435 (Copy)

- Тоді юні художники під керівництвом відомих в Україні майстрів пензля зображали мальовничі куточки міста, набережної Тернопільського ставу, спілкувалися з відомими митцями, з якими і творили разом. А пізніше був перший виїзний пленер «Карпатська палітра» у Яремче Івано-Франківської області, потім – пленер на честь 475-ї річниці заснування Тернополя та 24-ї річниці незалежності України.

DSC02434 (Copy)
DSC02434 (Copy)

Щоразу із дітьми працювали визнані митці – заслужений художник України Євген Удін, майстер народної творчості художник Володимир Шумило, молоді художники Ольга Якубовська, Володимир та Любов Поворозник, митці Микола Кафтан. Микола Дмітрух.

DSC02445 (Copy)
DSC02445 (Copy)

Названі мистецькі події, по суті, стали поштовхом до створення творчої мистецької групи «Удін і компанія». До неї увійшли молоді та досвідчені художники Тернополя і шанувальники мистецтва.

Євген Удін. художник
Євген Удін. художник

- Мета нашої творчої групи, - зазначив Євген Удін, - розвивати таланти один одного, сприяти їх популяризації, а також шукати талановиту молодь, яка б в майбутньому поповнювала наші ряди, прославляючи область, Україну. Тому й організовуємо пленери, виставки, проводимо конкурсний відбір учасників у навчальних закладах. А нині ми ще всі живемо під враженням четвертого художньо-мистецького пленеру «Палітра збаразьких легенд», який проходив у Вишнівці та Збаражі. Приємно, що у нашому пленері брав участь і лауреат Всеукраїнського конкурсу «Учитель  року-2015» у номінації «Образотворче мистецтво», педагог-художник Анатолій Лабунський із Кривого Рогу Дніпропетровської області. Він разом із митцями, учасниками пленеру відкривав для себе Тернопільщину, на своїх полотнах вдало передав мальовничі куточки Збаражчини.

Всього ж, у чотирьох пленерах взяли участь більше двохсот творчо обдарованих дітей і понад десять визнаних художників. Разом усі вони створили більше 250 полотен, що передають усю красу Тернопільщини. Власне, частина цих робіт і склала основу відкритої дитячої художньо-мистецької галереї «Палітра».

DSC02447 (Copy)
DSC02447 (Copy)

DSC02446 (Copy)
DSC02446 (Copy)

DSC02443 (Copy)
DSC02443 (Copy)

За словами Євген Удіна, це – своєрідний звіт за минулі пленери, де яскраво простежується професійне зростання дітей, учасників заходів.

А ось, начальник міського управління освіти Ольга Похиляк сказала наступне:

- У Тернополі є дуже багато дітей, які хочуть малювати, які тягнуться до прекрасного, до мистецтва. І приємно, що у нас в місті є група людей, які допомагають дітям розвивати свій талант. Свідчення цьому – низка пленерів, які провела творча група «Удін і компанія». Я їм усім вдячна за те, що вони погодилися співпрацювати з нами, зі школами, допомагають обдарованим дітям пізнати світ прекрасного і сподіваюся, що ця співпраця триватиме й надалі.

Ольга Похиляк. освіта
Ольга Похиляк. освіта

Важливо, що на мистецький вернісаж прийшли не тільки педагоги-наставники, тернопільські художники, учасники попередніх пленерів, але й деякі батьки юних художників. Така батьківська підтримка перших дитячих мистецьких кроків була тепло сприйнята усіма, хто оглядав твори відкритої у Тернополі художньо-мистецької галереї «Палітра».

DSC02477 (Copy)
DSC02477 (Copy)

DSC02459 (Copy)
DSC02459 (Copy)

DSC02430 (Copy)
DSC02430 (Copy)

DSC02442 (Copy)
DSC02442 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео