Тернопільський еколог вимагає від Степана Барни рішучих дій

2a62db07-54e3-4e60-a40f-55f2254f186b_tagreuters(15.1)

Керівник громадської організації «Екоальянс» Олександр Філь звернувся до очільника Тернопільської ОДА Степана Барни в публічному листі у соціальній мережі facebook. 

Відомого тернопільського активіста серйозно турбує проблема водних ресурсів області.

Нагадаємо, «Терен» вже повідомляв про про те, що на Тернопільщині зникають річки та пересихають колодязі, Тернопільщина може залишитися без двох великих річок.

Публікуємо повний текст звернення:

"Голові Тернопільської обласної державної адміністрації БАРНІ С.С.

Інформуємо Вас про катастрофічний стан водних ресурсів області задля об’єднання дій у вирішенні зазначених проблем.

2016 рік підтвердив проблему водних ресурсів області, яка назріває вже кілька років поспіль.

Вчені та громадські організації намагалися донести цю важливу проблему керівництву області.

На даний момент ситуація вже не суто екологічна, вона стала соціально-економічною та торкається практично усіх жителів області.

У кожному районі Тернопільщини є кілька сіл, де вода у криницях зникла. Цей рік став для багатьох мешканців краю катастрофічним, бо після зимового періоду вперше у історії досліджень вода у криницях не піднялася.

Люди опинилися з цією трагедією сам на сам. Про це зараз багато пишуть селяни та громадські активісти.

При тому, на жаль, Тернопільською обласною державною адміністрацією (ОДА) та Тернопільською обласною радою нічого не зроблено для виправлення ситуації.

У зв’язку із зазначеними проблемами було видане кілька документів:

- Лист ОДА від 7 серпня 2015 року № 81 «Про забезпечення ефективного використання водних об’єктів області»

- Розпорядження ОДА від 16 листопада 2015 року №703-од «Про стан використання водних об’єктів Тернопільської області, вжиття заходів щодо його покращення та запобігання виникненню на них надзвичайних ситуацій»

- Лист Тернопільського обласного управління водних ресурсів до департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації від 29.02. 2016 року №196 про «Стратегію роботи облводресурсів в період маловоддя на 2016 рік»

- Лист ОДА від 02 березня 2016 року №16 «Про використання водних ресурсів області в умовах низької водності»

У зазначених документах правдиво викладена інформація про катастрофічний стан водних ресурсів області, безвідповідальність їх використання, кричущі порушення в експлуатації водних об’єктів та заплановані необхідні заходи щодо унормування ситуації.

На жаль, практичних дій влади, обласної та місцевої, не відбулося.

Практично, влада демонструє неспроможність щодо реагування на ситуацію.

Попри те, що зникають річки, ставки, катастрофічно падає рівень підземних вод, ніхто не відреагував на це навіть інформаційно.

На сайтах ОДА, Обласної ради, управління екології та природних ресурсів ОДА, Тернопільського обласного управління водних ресурсів, Тернопільського гідрометеорологіческого центру немає правдивої, необхідної інформації про те, що відбувається в області з водними ресурсами. Також до цих пір немає порад фахівців, що робити мешканцям багатьох міст та сіл, де зникла вода.

У жодної структури ми не змогли отримати інформацію з переліком населених пунктів, які залишилися без води, переліку річок, ставків, які висохли та знаходяться на межі висихання.

Вважаємо, що дія має бути миттєвою.

Пропонуємо:

- Терміново залучити усі структури до вивчення ситуації в області та проведення оперативної аналітики стану водних ресурсів з розробкою першочергових завдань.

- Відновити ведення паспортів річок, ставків, джерел.

- Організувати єдиний інформаційний центр збору та обробки інформації 01стану водних ресурсів для прийняття рішень.

- Розглянути питання фінансування досліджень процесів, які відбуваються з водними ресурсами (як поверхневими, так і підземними) та визначення прогнозу стану водних ресурсів у майбутньому.

- Приступити до розробки регіональної Програми «Адаптації області до змін клімату», яка має охопити усі галузі та громади, які залежні від водних ресурсів.

При тому, звертаємо увагу, що на маловоддя у значній мірі впливає низьке заліснення області. Нестача складає 80 тис. гектарів лісу до нормативу заліснення 20% території.

Ситуація вимагає зміни традиційної системи використання водних ресурсів, жорсткого контролю та прогнозного розвитку господарства області з врахуванням можливостей забезпечення водою.

Підтримуємо звернення з цього питання керівника ГО «Зелений світ» Олександра Степаненко м. Чортків.

З повагою,

Голова громадської організації

«ЕКОАЛЬЯНС» О.Г. ФІЛЬ

01.09.2016 р."

Вибір читачів за тиждень

Відео