Авторську кераміку до Тернополя щорічно привозить рівненський гончар (фото)

IMG_9165 _ копия

Сергій Пилипчук з міста Рівне займається гончарством три роки, а керамікою – фактично усе своє життя.

Нещодавно в рамках Дня міста чоловік завітав до Тернополя і з радістю поділився своєю історією з «Тереном».

Як давно займаєтеся саме гончарством і з чого все почалось?

- Гончарством - пішов третій рік. А починалось з того, що зробив собі тарілочку додому, просто для душі, щоб з неї їсти. Сподобалось друзям і тим, хто приходив у гості. Я зробив другу. Тоді виникла ідея зробити якусь іншу річ. Пішло-пішло-пішло, і врешті-решт у мене тепер є великий асортимент посуду і декоративних глиняних речей.

IMG_9161 _ копия
IMG_9161 _ копия

- Чи подобаються такі речі перехожим?

- Люди із задоволенням купують, а я ділюся з усіма тією радістю і тим, що роблю.

В асортименті у майстра є горнятка для кави та чаю, турки для приготування кави, глечики різних об’ємів для запікання, глечики для молока, узвару, пляшки для зберігання алкогольних напоїв, тарілки для їжі, чайнички і різноманітна дрібнота. Весь цей посуд виготовлений за унікальною методикою молочіння.

IMG_9162 _ копия
IMG_9162 _ копия

- Розкажіть про молочну кераміку детальніше.

- Молочіння є одним з древніх способів обробки кераміки для надання їй водонепроникних якостей і гарного зовнішнього вигляду. Сам процес полягає в наступному: випалені готові вироби занурюють на певний час у жирне молоко (з-під корови), а тоді, коли воно проникає в глину і витісняє повітря, виріб просушують і ставлять в піч для ще одного випікання при температурі 270-350 градусів. Коричневий колір кераміка отримує саме завдяки такому способу. Він же є натуральним.

IMG_9164 _ копия
IMG_9164 _ копия

Сергій Пилипчук у Тернополі вже не вперше. Сьомий рік поспіль чоловік приїжджає сюди і завжди задоволений візитами, мовляв, дуже приємні люди у нас, ввічливі і привітно ставляться до нього.

- Тернопіль – це завжди позитив для мене. Я із задоволенням щороку сюди приїжджаю.

 

IMG_9163 _ копия
IMG_9163 _ копия

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео