Село на Тернопільщині шукає та зміцнює давні родинні корені в Україні та Польщі

unnamed (2)

Фестивальна зустріч міст одного роду відбулася у селі Боричівка.

Усе почалося з того, що минулого року між Теребовлею та містом і гміною Любомиж, що в Польщі, було підписано двосторонню угоду про співпрацю.

unnamed
unnamed

Її першою умовою було повернення та збереження історичної правди про вимушене переселення українців та поляків у сорокових роках ХХ століття на прикладі села Боричівка, населеного пункту Теребовлянської громади, про це повідомляє офіційний сайт цієї громади.  Отож, більше року між двома сторонами велись перемовини про створення громадської організації «Самі Свої», за однойменною назвою фільму про переселенців з Боричівки для пошуку родичів та налагодження родинних зв’язків між загубленими українськими та польськими сім’ями, а також про започаткування спільного фестивалю у Боричівці для зустрічі уже нових поколінь двох дружніх народів.

І ось на зламі літа та осені Боричівка запросила усіх до себе на першу фестивальну зустріч «Двох міст – одного роду: Боричівка-Любомиж», який відбувся за участю офіційної делегації з міста-побратима Теребовлі Любомижа. У складі польської делегації на фестивальну зустріч прибули бургомістер міста і гміни Вєслав Зьолковський, уродженці Боричівки та села Волиці Яцек Мулярчик та Войтек Серединський, а також представники молодого польського покоління Арон Богуш та Марек Цірешко.

unnamed (1)
unnamed (1)

Фестивальна зустріч відбувалась у форматі лемківського весілля з усіма його традиціями та обрядами. Весільні музики, дружки з короваями, світилки із весільними букетиками зустрічали гостей на весільній брамі у формі тризуба.  Після цього усіх запросили на святкове боричівське дійство. Фестивальну зустріч відкривали зі сцени запрошені гості міський голова Сергій Поперечний, бургомістр Любомижа Вєслав Зьолковський, директор ТзОВ «Колос 2» та уродженець села Боричівка Степан Никеруй,  директор Тернопільського обласного відділення Міжнародного Центру впровадження програм ЮНЕСКО Віталій Семенюк, а також члени польської делегації. Після привітань ведуча дійства Світлана Кутна запросила бургоміста та міського голову до урочистого перерізання стрічки та відкриття символічного знаку «Самі Свої у Боричівці», що засвідчив  про початок традиційних зустрічей двох народів українського та польського у Боричівці у серпневі дні щорічно. Отець Михайло Бочан освятив пам’ятний знак та прочитав молитву за здоров’я двох народів, які започаткували добру традицію зустрічі нових поколінь на місці трагедії сорокових років ХХ століття.

unnamed (5)
unnamed (5)

Згодом на усіх присутніх очікувала незабутня інсценізація «Лемківського весілля» у виконанні аматорів села  під керівництвом старости села Любові Данилюк, а також концертна програма від тернопільського співака Василя Хлистуна, артистів Центру культури і дозвілля з Теребовлі, Лошнева та Центру позашкільної роботи дітей та юнацтва.

На завершення вечора усіх присутніх розважали теребовлянські  весільні музиканти.

Що ж, зустріч двох народів започатковано. Тепер залишається підтримувати добру традицію та поряд із гучними фестивальними буднями розповідати молодому поколінню історію з життя їх прадідів.

         Петро Овчарик

         Фото сайт Теребовлянської громади

 

Вибір читачів за тиждень

Відео