Орест Сарматський

Тернопільщина вже має перший в Україні мілітарний комплекс січовим стрільцям (фоторепортаж)

DSC00940

На горі Лисоня завершено облаштування величного комплексу Українським січовим стрільцям.

Відкриття комплексу відбудеться найближчої неділі. Ремонтно-відновлювальні роботи тривали упродовж кількох місяців. Тут реставровано вже існуючий меморіал, а група художників-ентузіастів повністю розписала каплицю. Вона – позаконфесійна, помолитися за бійців минулого та сучасності може кожен, хто прийде сюди. Нині каплицю прикрашає іконописна композиція, що охоплює всю історію української бойової звитяги: від часів Київської Русі, Козацької України, до Революції Гідності та нинішньої оборони Східного кордону.

«Приймати» роботу митців на Лисоні прибули керівник області, району, деякі народні депутати. Керівник проекту, народний художник України Богдан Ткачик розповів присутнім про саму ідею розпису та облаштування стрілецької каплички.

- Мій колега, художник з Бережан Олег Шупляк запропонував мені взяти участь у розписі цієї каплички. Я порекомендував кількох  художників, яких можна було би залучити до такої роботи. Це ті люди, яких я добре знаю, з якими не раз працював на міжнародних та всеукраїнських пленерах – заслужений художник України Микола Шевчук, митець з Тернополя Михайло Дирбавка, Олег Шупляк та його син Віталій з Бережан, Богдан Бринський із Івано- Франківщини. До речі, в родині Богдана були й січові стрільці, він і сам дуже добре знає українські історію, глибоко розуміється на іконописі, - розповів Богдан Ткачик.

DSC00945
DSC00945

У каплиці, яка була вже побудована раніше, нині зроблено деякі зміни – додано двоє дверей, вікно, яке не вписувалось в авторську концепцію, замуровано.

- А щодо розпису каплиці – то ми, мені здається, «копнули» досить глибоко – тут і княжі часи, і козаччина, і період січових стрільців, Майдан, Небесна Сотня, війна на сході України – все це вирішили образно увіковічнити в цій каплиці. У композиції є і архистратиг Михаїл і святий Юрій. Зрозуміло, що зображуємо і святого рівноапостольного великого князя Володимира, адже з ним нерозривно пов’язана визначна подія в історії нашого народу – Хрещення Русі. Тут же – постать бабусі князя Володимира - княгині Ольги, яка сподобилася слави святих рівноапостольних жінок. І, як правило, у каплиці мають бути зображені чотири Євангелісти, що ми відобразили теж. А під куполом – козацький хрест. Ця капличка матиме багато символів. Наприклад, у центрі композиції під святою Покровою – меморіал, який є на Лисоні, автор проекту якого – Борис Рудий. Так ось, під тим написаним меморіалом ми помістили всі ці образи, а в центрі – лірник, який грає на лірі, а струни з ліри – переходять у сходи, що ведуть до монументу, а сам монумент – під Покрову, отака композиція. А перед цим усім – писанки на вишитому рушнику, кетяг калини, перед тим лірником. Чому лірник? Бо лірники не тільки за гроші грали, їм віддячували і їжею, в тому числі й писанками, на Великдень… Є тут і Герої Небесної Сотні, які пов’язані з Бережанами, - продовжив митець.

DSC00905
DSC00905

DSC00904
DSC00904

DSC00933
DSC00933

За його словами, художники колористично поєднали окремі композиційні фрагменти. А в цілому, у каплиці домінує колір бджолиного меду – золотисто-охристий пастельний колір, як ніжне марево, таке світло-урочисте. І в цьому є теж певна символіка. Адже як бджолиний мед лікує людину, так і це святе місце, теж має лікувати і душу, і тіло, вважає керівник творчого проекту, народний художник України Богдан Ткачик.

Крім того, на Лисоні з’являться і нові елементи, яких раніше не було – меморіальний хрест, інформаційний вказівник, що роз’яснює історію становлення та особливості стройової підготовки українських легіонерів. Також вже впорядковані могили австрійських воїнів, реконструйований цвинтар полеглих українських бійців в селі Посухів та кладовища турецьких військових в селі Гутисько та селі Підвисоцьке. До речі, могилу січовим стрільцям на Лисоні реконструювали працівники Бережанського підприємства «Успіх», будівельники із села Волощина, облицьовували її майстри із села Струсів Теребовлянського району.

- Загалом меморіал включатиме в себе пам’ятки та важливі історико-краєзнавчі елементи та місця бойової слави Бережанського та Теребовлянського районів, - розповів голова Бережанської районної державної адміністрації Володимир Петровський. - До складу мілітарного комплексу опосередковано увійде й унікальний відновлений бункер бригади Больцано Бурканівського укріпленого району австро-угорської армії часів Першої світової війни, що знаходиться на Теребовлянщині. В середині цієї військово-історичної фортифікаційної споруди буде створений форт-музей. Також, до комплексу увійдуть: могила українських Січових Стрільців чоти Андрія Мельника, що в с. Соснів; поховання угорських бійців 308-го полку, в селі Раковець.

DSC00982
DSC00982

Експерти відзначають, що цей мілітарний комплекс січовим стрільцям стане важливою та унікальною пам’яткою для Тернопілля та всієї України. Адже він стане основою цілого історичного маршруту теми Першої світової війни та безпосередньої участі наших січовиків в цих подіях. З допомогою цього проекту українці пам’ятатимуть про своїх героїв, які спільно із солдатами інших країн перемогли російську армію та дали їй гідну відсіч.

- Щодо самої програми відзначення 100-річчя з часу боїв на горі Лисоня та відкриття першого Меморіального комплексу Українських січових стрільців, то вона буде досить насиченою, - розповів голова Бережанської РДА Володимир Петровський.

 

DSC00976
DSC00976

 - Вже сьогодні зранку розпочався піший похід школярів на гору Лисоня, де відбудуться розповіді-спогади «Історія створення Легіону УСС. Звитяга УСС на горі Лисоня у 1916 році», краєзнавча вікторина «Історія Січового Стрілецтва» та інші туристично-спортивні заходи. Після обіду у Музеї книги, що в Бережанах відкриємо фотовиставку «Українські Січові Стрільці: історія у світлинах», презентуємо пам'ятну листівку «По війні. Березовий хрест» (репродукція з оригіналу малюнка Олени Кульчицької) та бібліографічний покажчик «Українське Січове Стрілецтво» (на основі фондів музею книги). Покажемо й подаруємо першим учасникам святкування блокноти та ручки із логотипом урочистостей. Насиченою подіями буде і субота. Зранку у краєзнавчому музеї відбудеться презентація залів «Перша світова війна та Українське Січове Стрілецтво» й «Лисоня – гора стрілецької слави». Також презентуємо фотопроект Анни Сенік «Воїн. Воля крізь віки». Там же, у музеї, філателісти та гості імпрези зберуться на погашенні спеціальним штемпелем конверта з оригінальною маркою «100 років від часу боїв за гору Лисоня. Пам’яті Українських Січових Стрільців», виданого «Укрпоштою».

Цікавою, сподіваємось, вийде ще одна презентація електронної версії «Путівника по фондах музею до 100-річчя боїв на Лисоні». Того ж дня у конференц-залі Бережанського агротехнічного інституту відбудеться урочиста академія. Передбачаються виступи Миколи Литвина – доктора історичних наук, професора, директора Інституту українознавства НАН України ім. І. Крип’якевича, доктора політичних наук, професора Тернопільського національного економічного університету, заслуженого працівника освіти України Миколи Лазаровича. Буде презентація книги Олени Лугової та Богдана Лугового «Лисоня. Сторіччя звитяги», другої книги бібліотечки «Бережанського віча» «Як з Бережан до кадри…» А десь близько 16-ї години на самій Лисоні почнеться концерт військового оркестру 44-ї окремої артилерійської бригади, потім - панахида за полеглими в боях за волю України, вітання влади й духовенства. Після цього розпочнеться ХI-й Регіональний фестиваль стрілецької і повстанської пісні «Дзвони Лисоні», концерт колективу стародавньої музики «Козацька хорея». А увечері на військовому меморіалі Українських січових стрільців у селі Лісники відбудеться громадська акція «Свічка пам'яті».

Та апогеєм свята буде неділя. В селі Посухів в 11 годині зустрінемо "Потяг українських звитяг", що прибуде з Тернополя. Далі – освячення Стрілецького цвинтаря, військове перепоховання. Потім - урочисте сходження на гору Лисоня. Там, о 13-й годині буде Молебень за Україну, освячення Стрілецької каплиці Покрови Пресвятої Богородиці, вітання влади й духовенства, реконструкція історичного бою.  

Додам, що упродовж вихідних відбудуться концерти за участю гуртів «Рутенія», «Тінь Сонця», «Kozak System», «Новимний Кудень», діятимуть військово-патріотичний табір «Лисоня-2016», літературна галявина за участю братів Капранових, Наталки Михно й Оксани Кузьменко, інсталяція Пресової Кватири УСС, книжково-ілюстративна виставка «Левко Лепкий – співець стрілецької слави» Бережанського краєзнавчого музею та обласного музею Богдана Лепкого. А ще – буде виставка стрілецьких світлин «Героям Лисоні – вдячна Батьківщина!» Спілки Української Молоді, фотовиставка пам'яток Тернопільщини «А ми тую стрілецькую славу збережемо...», патріотична акція радіоаматорів «Лисоню чує світ», презентація пам’ятної монети України «100-річчя боїв Легіону Українських Січових Стрільців на горі Лисоня», діятиме кухня, триватиме продаж оригінальних сувенірів, - розповів Володимир Петровський.

Повну програму запланованих заходів в честь вшанування 100-річчя боїв на Лисоні на 2-8 вересня можна переглянути ТУТ. 

Довідка «ТЕРЕНу». Гора Лисоня, яка знаходиться поблизу Бережан, відома не лише в Україні, а й за її межами, як місце героїчної битви Українських Січових Стрільців із російськими військами в 1916 році. Лисоня – одна з визначних святинь, що нагадує про одвічне прагнення нашого народу мати незалежну державу, бути вільними і щасливими в ній. Навіть після Другої світової війни, коли більшовицька влада жорстоко утверджувала свої “червоні” закони, біля Лисоні були боївки ОУН-УПА та не стихало націоналістичне підпілля.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео