Орест Сарматський

Агро-новини 3 вересня

вер03

Новини аграрного сектору

Вчені виготовили з черешень паливо для ракет

Розробники з міста Кюстенділ, черешневої столиці Болгарії, придумали новий вид палива для протиградових ракет. У його основі – продукт, отриманий у результаті переробки ягід черешні, повідомляє «ТАСС».

«Це екологічна заміна твердому паливу протиградових ракет. Головна перевага полягає в повній відсутності токсичних хлорних викидів. Крім того, нове пальне набагато дешевше і легко зберігається», — зазначив один з керівників клубу аерокосмічних технологій «Зодіак», де з'явилася ця інновація, Христофор Скандалієв.

Він уточнив, що випробування експериментальної протиградової ракети, зарядженої новим пальним, пройшли успішно.

03091
03091

На паливо йдуть ягоди низької якості – перезрілі, підгнилі, висохлі, які раніше просто викидали або залишали на землі. Після первинної переробки черешні виходить біомаса з великим вмістом цукру, з якої у подальшому і виходить горючий матеріал. Кількох ложок такої речовини достатньо, щоб запустити ракету масою у 2 кг на висоту більше 600 м.

Крім боротьби з градом, подібні міні-ракети можуть служити для різноманітних наукових цілей, відзначили новатори з Кюстенділа.

На Чернігівщині вогонь охопив овочесховища

У с. Забарівка Корюківського району (Чернігівська область) на території ТОВ «Забарівське» у складських будівлях овочесховищ (напівпідземного типу) та двох металевих ангарах виникла пожежа, пише прес-служба Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Підрозділами ДСНС пожежу ліквідовано на площі 8250 кв. м. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлі 5 овочесховищ, 2 металеві ангари, 2 вантажівки та 2 навантажувачі.

03092
03092

«Врятовано дві складські будівлі, адміністративну будівлю, 5 одиниць тракторної техніки та не допущено розповсюдження вогню на лісовий масив. Жертв та постраждалих немає», — сказано у повідомленні.

Також додається, що причина пожежі та сума заподіяних збитків наразі встановлюються.

Рейдери зазіхнули на три агропідприємства Черкащини

На Черкащині правоохоронці попередили рейдерське захоплення трьох агропідприємств, пише прес-служба Національної поліції України (НПУ).

Ще у березні 2015 р. працівниками поліції було отримано оперативну інформацію про можливе рейдерське захоплення майнових комплексів цих підприємств.

«За даним фактом було відкрито кримінальне провадження та оперативники почали кропітку роботу з «розкручування» схеми злочинної діяльності», — сказано у повідомленні.

Також додається, що досудовим розслідуванням встановлено, що через службову недбалість одного з державних реєстраторів обласної реєстраційної служби, невстановлена слідством особа незаконно заволоділа його логіном, паролем та електронно-цифровим підписом. За допомогою отриманого електронного цифрового підпису зловмисник здійснив незаконне втручання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР), де вніс зміни до переліку учасників, керівників та адресу реєстрації підприємств.

03093
03093

«Завдяки таким незаконним діям, товариства отримали «нових власників» та юридичні адреси у окупованих Луганській та Донецькій областях», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що фактично були підготовлені правові підстави для фізичного вторгнення в адміністративні споруди підприємств та силової протидії реальним власникам за допомогою державних чи комерційних структур. Внесення змін у статути могли завдати й інші негативні наслідки — зупинене виробництво, залишення безробітними десятки тисяч громадян, створення підґрунтя соціального конфлікту, тощо. Й лише своєчасне втручання правоохоронців попередило подальші, можливо, «криваві» розгортання подій.

«Встановлено суму завданих збитків учасникам та власникам агрокомплексів. Вона сягає понад 11 млн грн. У ході досудового розслідування правоохоронцями було вжито заходів з поновлення фактичних реєстраційних даних юридичних осіб, що дало змогу в повному обсязі відшкодувати збитки постраждалим», — підсумовується у повідомленні.

Вибір читачів за тиждень

Відео