Орест Сарматський

Тернопільщина вже побачила пам’ятну монету, присвячену бою січових стрільців на Лисоні

монета02

Напередодні введено в обіг пам’ятну п’ятигривневу монету «100-річчя боїв легіону Українських січових стрільців на горі Лисоня»

У Нацбанку «ТЕРЕНу» повідомили, що монета виготовлена із спеціального сплаву - нейзильберу, тиражем у 30 тисяч штук. І хоча її номінал – 5 гривень, монету можна придбати за роздрібною ціною у 38 гривень.

Випуск монети присвячений подвигу легіону Українських січових стрільців, який 100 років тому відзначився звитягою під час боїв за гору Лисоня і зупинив наступ російської армії на Бережани під час Брусиловського прориву.

На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України і напис півколом УКРАЇНА; у центрі - на дзеркальному тлі стилізована композиція; в обрамленні вінка з калини геральдичний лев спирається на скелю, на якій напис півколом У.С.С. 1914 (з емблеми Українських січових стрільців); унизу: рік карбування монети - 2016, номінал - 5 ГРИВЕНЬ та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).

монета01
монета01

На реверсі монети розміщено стилізовану композицію - військовий сурмач на тлі абрису сучасного меморіального комплексу на горі Лисоня, написи 100-РІЧЧЯ БОЇВ ЛЕГІОНУ УКРАЇНСЬКИХ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ (угорі півколом) НА ГОРІ ЛИСОНЯ.

Художники: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій.

Скульптори: Дем`яненко Володимир, Атаманчук Володимир.

Довідка «ТЕРЕНу».

Нейзильбер — це сплав різних металів. Він не містить срібла і знайшов широке комерційне використання в якості недорогого матеріалу, починаючи з 1800-х років. Він також часто використовується як конструкційний матеріал для оздоблення і медичного обладнання. Інша розповсюджена назва для нейзильберу – нове срібло.

Нейзильбер — це загальна назва для будь-якого сплаву, який має колір срібла. Він зазвичай складається з міді та нікелю та може включати або не включати невелику частку цинку. Рідше сплав може складатися з олова, кадмію, сурми або свинцю. Введена в обіг в 1866 році американська нікелева монета номіналом 5 центів складається з 75 відсотків міді і 25 відсотків нікелю, який надає їй зовнішній вигляд, схожий на срібло.

Історія

Нейзильбер був вперше відкритий на Далекому Сході на початку XVIII століття. Потім вироби з цього матеріалу почали виробляти в Індії та Китаї. Європейські торговці з великою охотою купували такі товари, щоб потім перепродати їх у себе на батьківщині.

Нове срібло було ідеальним сплавом для використання в процесі гальванізації, завдяки його якостям, міцності, легкості в обробці і сріблястому кольорі. Склад був дуже стабільним і недорогим. Тому він і застосовувався для нанесення тонкого блискучого шару на різні поверхні. Це оберігало деталі від передчасного окислення і псування. Нейзильбер також широко використовується в якості основного металу для недорогий позолоти і сріблення ювелірних виробів.

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео