Якщо тарифи на послуги ЖКГ прийматимуть на місцях, то вони можуть бути дешевшими

тарифи

Тема тарифів знову привертає до себе увагу. Після прийнятих на урядовому рівні рішень полізуть вгору тарифи на електроенергію. Так вирішили шість осіб, що входять до складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

"Допоки тариф “приходить з центру”, він не відображає реалій і з кожним роком робить послуги для людей дорожчими без покращення якості", – в цьому твердо переконаний міський голова Тернополя Сергій Надал.

Наприклад, в Тернополі, щоб максимально здешевити для людей плату за тепло, запровадили програму термомодернізації житлового фонду. Програма вже допомагає тисячам тернопільських сімей економити від 30 до 70% сімейного бюджету попри постійні зростання вартості цієї послуги. Але у теперішніх умовах місцева влада не впливає на тарифну політику.

Справедливого тарифу не буде, поки встановлювати тарифи будуть в “центрі”. Тільки на місцях можуть вирахувати, скільки потрібно платити і скільки населення здатне платити. Тут простіше підбити й енергетичний баланс і з’ясувати, де найбільші втрати тепла, які види ресурсів — такі, як газ, вугілля, біомаса — доцільніше використовувати. У Франції, Фінляндії, Польщі всі роботи пов’язані з функціонуванням ЖКГ та тарифами ведуться через муніципалітети, бо саме міські голови несуть політичну відповідальність перед громадянами. На центральному рівні встановлюють виключно якісні показники. Тобто, якою має бути температура води тощо. Решту узгоджується на рівні місцевого самоврядування”, – зазначив Сергій Надал.

Як зазначають спеціалісти, навіть у житлових будинках, що стоять поруч, оплата з надання однакових послуг може відрізнятися. При визначенні тарифу враховується досить широкий список критеріїв: конструкція будівлі, з чого він збудований, матеріал віконних і дверних прорізів, дах, вік будівлі та багато іншого. В Україні ще потрібно враховувати скільки люди реально можуть сплачувати. Якщо рівень несплати за комунальні послуги перевищить третину — можуть виникнути великі проблеми із забезпеченням життєдіяльності місцевих громад.

Сергій Надал нагадав, що Асоціація міст України вже ухвалювала відповідне звернення до глави уряду, парламенту та президента.

Ми просили передати повноваження з формування тарифів на місця. Бо сьогодні міські голови несуть лише відповідальність, проте жодним чином не впливають на тариф. Якщо б тариф формувався на місці, він містив би так звану «інвестицію в економію». Бо зараз комунальні підприємства перетворюються просто у статистів, які передають кошти “у центр”. Якщо так триватиме далі, тоді комунальне господарство буде просто знищене. А послуги стануть ще дорожчими без покращення якості”, – зазначив Сергій Надал.

Очільник міста бідкається, що життя навчило керівників громад не покладатися на державу.

"Ми знову будемо звертатися до уряду і парламенту з вимогою передати тарифи на місця. Проте паралельно продовжимо шукати кошти на термомодернізацію у міжнародних фінустановах", - продовжує Сергій Надал.

Тернопіль хочуть зробити самодостатнім та різко зменшити залежність від дорогого газу. У першу чергу, планують скоротити споживання за рахунок оновлення обладнання, утеплення будинків, заміни вікон, встановлення теплових лічильників.  На сьогодні вже заплановано встановлення 460 лічильників тепла у рамках співпраці з різними міжнародними фондами. Ще 126 буде встановлено коштом міського бюджету.

Нагадаємо, раніше Тернопільська міська рада / див. ТУТ / прийняла звернення, в якому рекомендувала парламентарям та уряду скасувати ренту на видобуток українського газу, що дозволило б знизити вартість газу на 50% та спрямувати цей газ на потреби галузі ЖКГ. На думку депутатів, такий крок дозволив би втримати тарифи на прийнятному рівні та  дав би місцевим громадам час на проведення необхідних реформ.

Вибір читачів за тиждень

Відео