Осінні перипетії: як тернополянам уникнути депресії

депресія

З приходом осені більшість з нас поспішає діагностувати у себе осінню депресію. Посилаючись на перевтому, поганий настрій та погіршення погоди, при цьому зовсім не розуміючи, що таке ця “осіння депресія”.

    Не варто ставити передчасні діагнози чи загортатись у ковдру і наминати морозиво кілограмами, хоч ця ідея в цілому не погана. Психологи переконані, що причиною перевтоми може слугувати сильніше навантаження організму в порівнянні з літом, а поганий настрій і погода - це, взагалі вважають відносним поняттям, яке не так сильно впливає на наш стан.

    Соціальні мережі кишать повідомленнями, статусами, дописами і підписами, де осінь виступає причиною їхніх невдач, і їхнього поганого настрою. Тернополяни ходять понурі та ностальгують за теплом. Чи варто занурюватись у такий стан з головою і «внушати» собі найгірше, про це розповіла психолог Тетяна Сендецька.

Ми часто вживаємо поняття “осіння депресія”, не усвідомлюючи його змісту до кінця. Зміна дати у календарі, насправді, не означає нічого більшого аніж те, що природа і все довкола готується відпочити після літньої спеки. І не варто зайвий раз перейматись та зациклюватись на цьому.  Як на мене, то така осіння депресія є швидше виправданням для тих, хто не може по-іншому пояснити негаразди в своєму житті. Очевидно, що набагато легше заспокоїти себе думкою про депресію, ніж усвідомити, що причиною деяких проблем є ми самі та наше невміння долати труднощі.

    Дівчина працює з дітьми та підлітками і неодноразово стикалася з такими випадками.

Якщо ж Ви твердо вирішили діагностувати у себе сезонну депресію, то в такому разі дам вам перелік найпоширеніших симптомів: нестійкість настрою (схильність до зниженого настрою, пригніченість, плаксивість, песимізм), загальмованість мислення, зациклення на негативних думках, постійне відчуття втоми, зниження працездатності, порушення сну та інше), - каже Тетяна. - Впадаючи в осінню депресію людина перетворюється з позитивного і усміхненого в плаксивого хмурого скиглія, який практично не зазнає відчуття радості і задоволення. Впізнали себе, читаючи ці рядки, то тоді швидше зверніться до фахівця. Якщо ж ні, то давайте разом проганяти думки про депресію та насолоджуватися красивою осінню в нашому місті.

Порада! Більше гуляйте тихими осінніми вулицями, з радістю ловіть останні та такі теплі промінчики сонця. Осінь - вона ж така чудова. Пробудіться! Озирніться!  Жодної такої пори року у вас не буде - це кращий час, щоб помилуватися тим багатством барв, які довкола нас. Відчуйте осінь сповна, зарядіться енергією сонця і тоді вам не здаватиметься страшною осіння депресія, ви з легкістю переживете навіть найлютіші морози.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео