Орест Сарматський

Відомі імена номінантів, які у Тернополі отримають орден «За Спасіння Життя» (фоторепортаж)

орден «За Спасіння Життя»

Визначено нових номінантів громадської відзнаки.

Нагадаємо, що ця нагорода – орден «За Спасіння Життя», створена, як данина пам’яті видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, професора Леоніда Якимовича Ковальчука, який упродовж своєї лікарської діяльності врятував не одне людське життя.

DSC02968
DSC02968

Як вже повідомляв «ТЕРЕН», у березні цього року відбулася урочиста церемонія з нагоди нагородження орденом «За Спасіння Життя» сімох наших співвітчизників. Цю нагороду започаткував благодійний Фонд «Вірую». Визначено, що її двічі на рік отримуватимуть ті медичні працівники, які своїми діями врятували людське життя або своєю працею сприяли спасінню інших людей. Також відзнаку вручають за наукові відкриття в галузі медицини, які дозволили зберегти здоров’я української нації. Її вже отримали лікар-педіатр Тамара Воронцова, лікар-стоматолог Андрій Кухар,  організатор волонтерської медичної служби Ілля Лисенко (псевдонім – Хоттабич), Микола Мединський (псевдонім – Залізняк) – священик-капелан, засновник капеланської служби ДУК «Правий сектор», Дмитро Лось, лікар-хірург Юрій Свідерський, теж лікар-хіруг і лікар Андрій Салагорник, який зараз служить у Збройних Силах України.

DSC02920
DSC02920

Напередодні відбулося засідання Нагородної ради Ордену за участю Архієпископа Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора, інших членів ради. Голова та засновник благодійного фонду «Вірую» Олексій Левенець ознайомив присутніх із переліком кандидатур на присвоєння громадської відзнаки – ордену «За Спасіння Життя».

Нестор
Нестор

Після обговорення цих кандидатур члени ради затвердили перелік нових номінантів нагороди.

Передусім, йдеться про посмертне нагородження Сергія Рокіцького, капітана медичної служби, який загинув у липні 2014 року під час звільнення Лисичанська. Перебуваючи на полі бою, він намагався витягнути із палаючого БТРа пораненого бійця та був вбитий кулею снайпера. Дружина Сергія Рокіцького теж військовослужбовець Збройних Сил України, виховує 6-річну доньку.

Нагородять і Надію Архіпову та Богдана Бойчука із КанадиВони організовують постачання медичної гуманітарної допомоги з Канади до України. Завдяки співпраці з торговими фірмами, адміністрацією лікарні, українською діаспорою Канади, в Україну, на адресу тернопільського осередку  Всеукраїнської громадської організації “Медики Майдану”, постійно поступають посилки з медичним обладнанням. Це – перев`язочний матеріал, хірургічні укладки, шовний матеріал, хірургічний інструментарій, засоби особистої гігієни (памперси, вологі серветки, креми, елементи догляду за колостомою), медикаменти, шприци, системи для внутрішньовенних інфузій, катетери, кисневі шланги для апаратів штучного дихання тощо. В Україні ця гуманітарна допомога скеровується на медпункти Збройних Сил України, добровольчих батальйонів та військові госпіталі різного рангу у Львів, Дніпропетровськ, Покровськ, Курахово. Також  для пересилання гуманітарної допомоги з Канади в Україну йде активний пошук спонсорів,  чим також і займається Богдан Бойчук.

Завдяки активній позиції Надії Архипової та Богдана Бойчука, наші військові медики, медики-волонтери отримали достатньо матеріального забезпечення для своєї роботи.

Інший номінант – Андрій Борисенко. Він самовіддано служив українському народові під час Революції гідності, виявив громадянську мужність і патріотизм, відстоюючи конституційні засади демократії, права і свободи людини. Неодноразово засвідчував особисті мужність і героїзм, інколи,  з ризиком для власного життя і здоров`я, рятуючи і лікуючи людей.

Після початку російської агресії проти України пішов добровольцем в Національну гвардію України. У складі батальйону НГУ ім. генерала Кульчицького, в якості лікаря, брав участь в боротьбі за збереження територіальної цілісності Української держави. Особисто, у складі медично-евакуаційного підрозділу секторів Д і С, часто перебуваючи під загрозою власному життю, рятував поранених в зоні АТО. Андрій Борисенко – один з організаторів медично-евакуаційної служби секторів Д і С влітку 2014 року. У найскладніших надзвичайних ситуаціях, особливо, коли вони загрожували життю і здоров’ю людей і його особистому, виявив мужність, стійкість і людяність, високі організаторські здібності як керівник і фаховість як лікар.

DSC02919
DSC02919

Нагороду отримає і Лариса Кирикович, яка зараз служить в Авдіївці начмедом в Українській добровольчій армії. В АТО вона – з грудня 2014 року разом із сім`єю. Пройшла гарячі точки – це Піски, Опитне, Водяне, Тоненьке, Первомайськ (там був створений стабілізаційний пункт), шахта Бутівка, Волноваха (Старогнатівка), Авдіївка.  10 серпня 2015  року на мінному полі підірвалася на машині, отримала контузію під Білокам’янкою (Волноваха).

Нагорода чекає і на Володимира Севастьянова. Він пройшов Революцію гідності, виявив громадянську мужність і патріотизм, відстоюючи конституційні засади демократії, права і свободи людини. Неодноразово виявляв особисті мужність і героїзм, інколи, з ризиком для власного життя і здоров`я рятуючи людей. Володимир – один із організаторів медичної служби Майдану у 2013-2014 роках. Особисто, часто перебуваючи під загрозою власному життю, рятував життя та здоров'я поранених під час подій Революції гідності та в зоні АТО. Під час протистояння з представникам злочинної влади і захисту Майдану, а також на фронті російсько-української війни неодноразово наражався на небезпеку.

Був відряджений у зону АТО в серпні 2014 року для організації допомоги нашим пораненим і місцевому населенню. Він – один з організаторів медично-евакуаційної служби секторів Д і С влітку 2014 року. У найскладніших надзвичайних ситуаціях, особливо, коли вони загрожували життю і здоров’ю людей і його особистому, виявив мужність, стійкість і людяність, високі організаторські здібності як керівник і фаховість як лікар. Сьогодні, перебуваючи на посаді помічника народного депутата та використовуючи свій великий досвід, бере активну участь у реформуванні і розбудові української медицини.

Отримає нагороду і Ганна Федорук, волонтер із Рівного. Вона пройшла Майдан, де організовувала збір медикаментів. Після боїв під Волновахою почала збирати індивідуальні аптечки бійцям і відправляла їх в зону бойових дій. Особисто зібрала та укомплектувала понад 200 аптечок для українських бійців, а разом із волонтерами – ще 300 штук.

Георгій Гелашвілі – теж один із номінантів на нагороду. Був мобілізований до лав Збройних Сил України, служив у мобільному госпіталі в Красноармійську. Оперував всі поранення грудної клітки, кінцівок, протезував артерії бійцям, що дозволило врятувати їм життя.

DSC02918
DSC02918

Український медик-доброволець-волонтер Юлія Зозуля. Волонтер, допомагає бійцям у складі складі громадської організації «Територія підтримки Бориспіль». Вона теж отримає орден. Після поранення грудної клітини та періоду реабілітації стала на допомогу як медик у складі благодійної волонтерської організації «Хоттабич». За її допомогою українські бійці евакуюються та реабілітуються з передової в районі Горлівки, Зайцевого і найближчих позицій. Незважаючи на власну життєву драму, онкохвора дівчина, яка проходить хіміотерапію, проявляє незламну волю до життя, рятуючи його іншим.

Серед номінантів і громадська організація з Рівного «Рівне-ТакМед», котра упродовж третьої, четвертої, п’ятої та шостої хвиль мобілізації проводила навчання з тактичної медицини, які пройшли понад 22 тисячі мобілізованих.

Урочисте вручення громадської відзнаки – ордену «За спасіння Життя» заплановано провести в актовій залі Тернопільського державного медичного університету імені Івана Горбачовського 1 жовтня цього року.

Про перебіг цієї знакової події у громадсько-політичному житті Тернопільщини та України «ТЕРЕН» готуватиме фоторепортаж.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео