Спорткар руками львів’янина (фото, відео)

Олег – конструктор автомобілів, раніше працював на автобусному заводі, а до цього навчався у ЛНУ Львівська Політехніка, ще на той час в інституті. Дивовижним є той факт, що чоловік власноруч зібрав копію Lamborghini Reventón. Такого досягнення у конструюванні автомобілів Українці ще не робили. Про автомобіль і нелегку, але таку захоплюючу працю пан Олег розповів «Терену» відверто.

- Звідки виникла така ідея - створити власний спорткар?

- На це мене надихнула моя професія, я - конструктор автомобілів. Люблю спортивні машини тому, що спортивна машина - це пік виробництва автомобілів, пік конструкторського задуму, пік технологічної думки. На той час хотілось випробувати свої сили.

- На скільки мені відомо, це не перший автомобіль, створений Вашими руками?

- Першу свою машину я зробив для того, щоб визначити, чого мене навчив інститут. Зараз же народився автомобіль з того, чого я навчився в інституті, згодом довчився сам, ну і плюс ті руки, які у мене є...

unnamed (28)
unnamed (28)

- Чи Ви одразу приступили до реалізації свого задуму, чи виношували ідею роками?

- Якщо би я не зробив першої машини, не отримав досвіду на автобусному заводі, не отримав досвіду по металообробці і склопластику, то би навряд чи зробив такий спорткар. Зародився задум, і вже тоді я поступово приступив до цієї роботи.

unnamed (25)
unnamed (25)

- Як сприйняли таку активність рідні?

- Я робив це один в звичайному боксі, і рідні мої віднеслися до цього нормально.

- Можливо хтось допомагав?

- Мені допомагали мої сини зварювати шви. Я прихоплював, а вони варили, щоб ті були якісні і нормальні.

Є ще один момент - якщо б не було мого колеги, з яким ми разом навчалися в інституті Євгена Добиша, я би не зміг зробити відповідно цю машину - дуже велику роль відіграє приміщення, в якому ти це робиш. Довгий час потрібно займати певну площу. А мій колега, Євген, якраз надав мені таку можливість, пішов назустріч, зрозумів мене. Дякуючи цій людині, народилася та машина, а все решта - це мої зусилля.

- Скільки часу пішло на реалізацію Вашого задуму?

- 4 роки. Деталі я шукав і купляв на руках, на шротах, а останні запчастини мені привозили хлопці з Польщі. Звичайно, дуже важко все діставати, тому, що все коштує великих грошей. Мені хлопці привозили деталі за цінами, які є в Польщі, Німеччині. Воно, на той час, мені обійшлося дешевше. Якби я почав робити машину зараз, то навряд чи зробив. А все через високий рівень цін.

- Що тепер кажуть скептики?

- Зустрічаю людей, які взагалі не розуміють як зробити і зібрати таку машину.

- На скільки вона відповідає оригіналу?

- Агрегатна база цієї машини - це Audi. Audi працює досить давно, ще з дореволюційних часів компанія почали робити свої машини і нам зараз з нашими технологіями догнати їх буде не реально. Але взяти і використати агрегатну базу можливо, так роблять усі розумні люди.

- Наскільки технічні характеристики близькі до ідеалу?

-  Двигун у автівці встановлений наймолодший для спортивних машин. Це Audi 4.2 літри - 300 коней, автоматична коробка передач, що дало можливість перенести його з передньої частини стандартного Audi назад. Мотор, звичайно, замалий для такого типу машин, але якщо в подальшому виробляти їх машини на цій базі, то мотор треба збільшувати до 6 літрів, або переходити на мотори Audi RS6. Це 10-циліндрові мотори з мінімальною потужністю 500-550 кінських сил.

Свою машину я дещо видозмінив, а мотор переніс назад. Ну і колір Ferrari... В цьому кольорі вона примітніша і виглядає ефектніше.

Ну а при такій технології склопластик буде заважкий для сорткару, прийдеться робити корпус з вуглепластику, а деякі елементи з кевлару. Тоді ж, в принципі, можна буде виходити на середньозважені показники по ціні, потужності, і якості таких машин.

- Україні буде вигідно виготовляти такі автомобілі?

- Українське виробництво автомобілів на дуже низькому рівні, адже якщо порівнювати японське виробництво і їхніх фахівців, то варто наголосити на тому, що вони вже конкурують і з німецькими, і з американськими, і подекуди вже обійшли виробництво американських автівок. Для того, щоб працювати в цьому напрямку, люди повинні навчитися виробляти машини у тих, хто займається цією справою давно, і вміє це робити найкраще. Ну а ми цю ланку втратили на запорізькому заводі, коли почали робити щось незрозуміле, щось своє, що виходило за рамки здорового глузду. А так, то могли би підтягнути своє виробництво, бо у цьому головну роль відіграють люди, які володіють технологіями, знаннями, і розуміються на цьому. Якщо будуть такі люди, то зробити можна буде все.

От зараз дайте мені певну можливість, хоч я ніколи не стикався з літаками і повітреплаванням, але за певний час, якщо буде штат працівників з відповідними знаннями, можна зробити нормальний український легенький літак, який буде літати, буде надійний і сертифікований. Це в світі робиться дуже просто. На Заході практикують наймати спеціалістів з великих виробництв і навчати свій персонал.

…є німецькі машини з японськими моторами, є японські з німецькими, або ж навіть американські машини з моторами якісних виробників і цього ніхто не соромиться, адже так робить весь світ. Ми повинні так само робити у нас, в Україні. Беремо якісний мотор, якісну коробку, яка прилаштована до такого мотора, і якісну ходову - зібрати це легко. Є лише проблема в бажанні і в браку коштів.

 

unnamed (18)
unnamed (18)

- Чи реально буде робити такі автівки з нашими технологіями?

- Ми можемо робити машини, але все залежатиме від того, чи зроблена вона буде з якісних деталей і чи матиме відповідну ціну, то само-собою, вигідно. Єдине що, моя машина була зроблена по копії Lamborghini Reventón, але якщо виходити на ринок, то відповідно потрібно буде змінювати зовнішній вигляд, щоб не отримати відповідних санкцій і мати можливість пропонувати ці моделі покупцю.

Якщо у нас є люди, яким це цікаво, які це люблять, і могли би це купити за відповідні гроші, то це треба робити.

- Чи готові ви продати цей автомобіль?

- А ви готові продати свою дитину? Думаю, що ні… це моя дитина, тому продавати її нема сенсу. Тут є певні відпрацьовані технології, і завдяки тому можна буде допомогти людям, які би хотіли робити аналогічні машини. Мій спорткар може виступати як дослідний зразок, а продавати те, що ти зробив - не можна.

Якщо я один це міг зробити, то уявляєте, що може зробити фірма, на якій 10-15-20 робітників, які займаються схожими речами, мають дохід з продажі машин чи з ремонту машин, тоді один з варіантів буде от така розробка і виготовлення таких спорткарів.

- Якби надійшла пропозиція і надалі займатися виробництвом таких машин, ваша думка…

- Ми розглянемо всі пропозиції, проблеми в тому нема. Єдине, щоб ті пропозиції були вигідні обом сторонам, а не так, як звикли робити у нас. Використовують людську працю, як трапилося на цьому ж автобусному заводі, який виробляв “Еталони” під Києвом. Там була бригада львів’ян, які розробили автобус, отримали зарплату, але через деякий час їх попросили піти...

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=JpqUMxTybNo&feature=youtu.be​[/embed]

Важає, що спорткари - це як сукня для жінки: «от дві жінки зустрічаються на вечорі у двох однакових сукнях - це скандал, тому таких спорткарів не повинно бути багато, вони мають бути різними. Такі машини купують амбітні люди з грошима… а зустрівши один одного на такій же машині, то буде ситуація, як у двох жінок в сукнях. Вони мають шалені амбіції, і один з них поставить машину в гараж, а жінка зніме свою сукню…»

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео