Міністр у Тернополі сказав, що житло в українців за комунальні борги ніхто не забиратиме

unnamed (45)

Квартири чи будинки за комунальні борги ніхто не забиратиме.

Про це на брифінгу під час робочої поїздки на Тернопільщину, сказав міністр юстиції України Павло Петренко, одразу ж після закінчення засідання колегії облдержадміністрації.

unnamed (46)
unnamed (46)

- Ніхто не буде позбавляти українців власності за несплату комунальних тарифів. Це черговий міф. Наше завдання – через систему субсидій, забезпечити субсидіями тих людей, які не мають можливості платити за новими тарифами. Жодна сім’я в Україні не буде платити більше 15% свого сукупного доходу за комунальні платежі, - сказав глава відомства, відповідаючи на запитання кореспондента «ТЕРЕНу».

За словами Павла Петренка, передбачається, що в Україні до кінця року 9 мільйонів сімей отримають субсидії. Це безпрецедентний крок, на який йде держава. Щодо Тернопільщини, то тут нині субсидії отримують майже 190 тисяч сімей. Міністр підкреслив, що нині головна мета діяльності Уряду -  зробити  так, щоб українці мали такі доходи, які б дозволяли їм спокійно платили за комунальні платежі і це б не впливало на їхній сімейний бюджет.

Торкаючись створення мережі бюро правової допомоги, яких в Україні планується відкрити понад 400, міністр наголосив, що вони обійдуться без додаткових бюджетних коштів.

В Україні заплановано відкрити 430 таких бюро правової допомоги. Вони замінять застарілі райуправління юстиції. Такі бюро діятимуть навіть у найбільш віддалених районних центрах.

У них кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати безоплатну первинну правову допомогу. Це і юридична інформація, і різні правові консультації. Утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету. Працюватимуть і вже працюють за рахунок коштів районних та міських управлінь юстиції, які ліквідовуються, а майно переходить у бюро, - сказав Павло Петренко.

Крім цього, за словами міністра, функціонування згаданих бюро здійснюється і за рахунок міжнародних партнерів. На цей проект уряд Канади вже виділив 10 млн дол, а США – близько 8 млн дол.

Як стверджує Павло Петренко, створення бюро правової допомоги – це соціальний проект, який надає можливість вперше в Україні реально виконати обов’язки держави із захисту прав людини, незалежно від її матеріального стану.

Як зазначив міністр, в  Україні з 1 вересня до бюро правової допомоги вже звернулося  понад 200 тис українських родин, які отримали різноманітну допомогу з боку адвокатів, консультантів. Основна категорія - пенсіонери, малозабезпечені. Найбільше їх хвилює оформлення субсидій, спори з комунальними підприємствами за неправильне нарахування платежів, земельні питання і питання соціального захисту.

Київський гість висловив свою думку і про люстрацію.

- В Україні процес люстрації завершив свою історичну місію. Вона полягала у тому, щоб не допустити упродовж перших років після Революції гідності повторно на держслужбу тих осіб, які були у найближчому оточенні Януковича. А це – декілька тисяч високопосадовців – колишні голови держадміністрацій, прокурори, начальники управлінь міліції, міністри. Це – ядро Партії регіонів. Зараз, згідно із законом вони не допускаються упродовж десяти років до роботи на державній службі. Такою була основна історична місія люстрації, - підкреслив міністр.

Водночас, за його словами, в Україні запрацювали антикорупційні органи, які перевіряють різні корупційні схеми тих часів, запрацювала нова система контролю за деклараціями чиновників.

 Орест Сарматський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео