Депутат стає експертом над експертами

13260035_114092552343900_1953139654235701760_n

«Від сьогодні буду головним експертом з призначення та оцінки експертів. Мусить хтось на себе взяти цю тяжку ношу», - написав на своїй сторінці у Фейсбуці депутат Тернопільської міської ради Іван Сороколіт.

Приводом до таких гучних заяв стали маніпулятивні, на думку депутата, висновки експертів, які, серед іншого, взялися ревізувати діяльність депутатського корпусу.

«По-перше, відчутно зневажливий і поверхневий аналіз депутатських ініціатив. »Фонтанування«... »бажають їздити за кордон«... »бажання PR-у«... По-друге, долучення депутатів до конкретних процесів місцевого самоврядування Максим (експерт Максим Черкашин - ред.) протиставляє децентралізації. Це пряма підміна понять. Що таке децентралізація? Це наближення влади до громади. Хто більше наближений до громади як не депутат?», - зазначає пан Сороколіт.

Депутат обурюється, що його колег підозрюють в непрозорості.

«Земельна депутатська комісія з будь-якими додатковими повноваженнями - це менше прозорості? Процес формування закордонних делегацій був прозорим, а депутати намагаються зробити його менш прозорим? Сплата пайової участі (чи як там її?) була прозорою, а депутати хочуть завести усе в тінь? Призначення управителів багатоквартирних будинків стає менш прозорим, якщо процедура/конкурси ставатимуть максимально публічною на сесії? У чому зло, якщо затвердженням фінансових планів підприємств займуться і прямі представники громади - депутати, котрі несуть перед цією громадою відповідальність? Не прозоро?», - риторично запитує народний обранець.

«Якщо у експертів є щире бажання обговорити/покритикувати ту чи іншу депутатську ініціативу - організовуйте круглий стіл і запрошуйте депутатів. Там, публічно і прозоро проводиться дискусія і про мотивацію того чи іншого рішення, і про його логіку, і про децентралізацію, і про прозорість», - проявляє ініціативу І.Сороколіт.

За його словами, право називати себе експертом слід завоювати. Право від імені громади когось контролювати - також слід завоювати. Просто себе назвати незалежним аналітиком, експертом, фахівцем - мало.

В свою чергу, громадський активіст Максим Черкашин відреагував на критику своїх експертних думок.

«Мій пост не є аналізом депутатських ініціатив, а лише емоційною відповіддю на коментар Романа Навроцького (депутат Тернопільської міської ради - ред.) типу »Щоб втілювати власні ідеї – потрібно йти в депутати”. - пише пан Черкашин у себе на Фейсбуці.

«Більшість отриманих результатів (через їх пошук в Інтернеті - ред.) стосувалось саме розширення повноважень депутатів Тернопільської міської ради. Чи отримання повноважень, яких не було до сьогодні, не вважається ЗБІЛЬШЕННЯМ повноважень? Іншим проектом рішення пропонується включати депутатів у міжнародні делегації. Це не означає, що депутати МАЮТЬ БАЖАННЯ їздити в закордонні поїздки? Ще один проект рішення стосувався розміщення інформації про діяльність депутатів на сайті міської ради. Це не є PRом (зв’язки з громадськістю) депутатів? То про яку маніпуляцію йдеться?», - обурюється М.Черкашин.

Від експертних висновків активіст відхрещується, мовляв, «проект рішення – це 4 речення. Проекти абсолютно неінформативні і неможливо спрогнозувати позитивні та негативні наслідки від їх прийняття. Тому, напевно, »вішають” їх на сайт для дотримання закону, а не щоб громада мала можливість вплинути на рішення".

На завершення, пан Черкашин пропонує депутатам самим контролювати себе: «пропонуйте паралельно механізми контролю за власною діяльністю та прозорістю – публікуйте розгорнуті проекти рішень, прийміть врешті положення про конфлікт інтересів, самі пропонуйте механізми».

Від редакції: обидвоє учасників дискусії говорять про одне і те ж: активність громади, її участь в прийнятті рішень, прозорість в діях влади. Однак, погляди їхні різні, бо дивляться вони з різних точок. Якщо Іван Сороколіт є депутатом другий раз поспіль з одним з найкращих результатів довіри виборців, то Максим Черкашин лише недавно став експертом, в діяльності якого використовуватиме досвід, здобутий на посадах в виконавчих органах міської ради. Традиційно, погляди представницької та виконавчої влади різняться. Важливо, щоб спрямовані вони були на добробут громади.

Вибір читачів за тиждень

Відео