Тернополяни вважають, що в Україні немає демократії

50242

День демократії у всьому світі відзначають сьогодні, 15 вересня. Тож «ТЕРЕН» вирішив провести дослідження на знання тернополян основ політології.

Демократія  — політичний режим, за якого єдиним легітимним джерелом влади в державі визнається її народ. При цьому управління державою здійснюється народом, безпосередньо або опосередковано через обраних представників, - таке визначення цього слова подається у вікіпедії.

Проте зайти у вікіпедію, чи пошукати визначення у книжці може кожний. Оскільки ми усі вивчаємо форми правління ще у школі, а згодом і в університеті. Тож «ТЕРЕН» запитав у тернополян що таке демократія? Відповіді були наступні:

  • Демократія-це форма правління за якої народ є джерелом влади. Тобто за такого способу правління посилюється участь народу в управлінні державою, - Таня.
  • Демократія – це влада народу, - Віталій.
  • Влада народу для самого ж народу, - Світлана.
  • Демократія - це такий політичний режим, при якому політична влада належить народу, - Роман.
  • Демократія як красива повітряна кулька, поки ти на неї дивишся, в тебе нишпорять по кишенях. Демократія по природі своїй може подобатись тільки тим хто не хоче порядку , кому вигідний хаос і як бачимо в Україні все благо демократії поширюється тільки на вищі ешалони влади. Простим же громадянам – наслідки, - Олексій.
  • Демократія - це політичний режим, частиною якого є авторитаризм. Влада меншості над більшістю, шляхом маніпуляції громадської думки. Як показала практика, після втрати довіри народу, правляча верхівка порушує усі права людини та здатна до терору, що ми спостерігали на Майдані, - Вадим.

Тоді «ТЕРЕН» поставив наступне запитання: чи насправді в Україні демократія?

  • На мою думку, в Україні швидше керована демократія, адже за повної демократії ми не змогли б організувати елементарних державотворчих процесів, - Таня.
  • Немає, - Віталій.
  • Демократія – це те чого в Україні немає і в найближчому майбутньому не буде. Політичний режим, який зараз у нас в державі ніяким чином не стосується демократії. Це всього лиш красива обгортка в середині якої, люди, які здійснюють управління країною, задовольняють власні інтереси. Влада народу? Народ лиш обирає обличчя, які буде бачити в телевізорі і ніякої ролі в долі держави не відіграє, - Вадим.
  • В нашій країні я цього наразі не бачу, тому що влада, яка керує країною, не бере до уваги інтересу народу, який же і вибрав цю владу. Тобто це є влада в Україні, а не українська влада - влада народу, - Світлана.
  • На мою думку, на даному етапі свого розвитку, Україна не являється демократичною державою як такою. Це обумовлено різними чинниками, які в свою чергу не дають їй розвиватися в даному напрямку, - Микола.

Підсумувавши усі ці відповіді, можна зробити висновок: тернополяни переконані, що в Україні демократії немає. Хоча у вікіпедії написано, та й ми усі ще зі школи вчили, що Україна — унітарна демократична парламентсько-президентська республіка і має багатопартійну політичну систему.

Тож кому вірити: підручникам, політикам чи простим громадянам. Вибір – за кожним.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео