Лісівники Тернопільщини вже почали святкувати (фоторепортаж)

DSC03104

Урочини з нагоди Дня працівників лісу відбулися у Тернополі.

Звертаючись до свої колег, які приїхали з усіх районів області, начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко наголосив, що нині неможливо переоцінити значення невтомної, хоча, може, й не завжди помітної та належно оціненої праці лісівників для нашого краю та держави загалом.

начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко
начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко

- Адже не кожному відомо, що майже 80 відсотків державного лісового фонду Тернопільщини – це рукотворні ліси, створені й збережені поколіннями лісівників нашого краю. Важко назвати ще хоча б одну галузь, де людська діяльність була б настільки вагомою й відчутною. Ця щоденна праця мало помітна в часи сьогодення, водночас, по-справжньому її зможуть оцінити лише наступні покоління, які прийматимуть естафету вартових лісів.

Відоме прислів’я «Ліси – легені планети» не окреслює всіх аспектів, що зумовлюють унікальне значення вашої роботи для людей. Адже йдеться не лише про прекрасне місце відпочинку чи про джерело сировини, хоч важливість цього не підлягає сумніву. Зрозуміти тонку організацію лісового організму може лише той, хто віддано працює, любить і віддає себе повністю цій важкій і водночас почесній лісівничій професії, - сказав керівник лісової галузі Тернопільщини.

DSC03108
DSC03108

Йшлося і про те, що нині проблема раціонального використання лісів в області є однією з найважливіших як в економічному, так і в екологічному аспектах. Адже ліс є відновним джерелом деревини, яка надзвичайно широко застосовується в усіх галузях народного господарства, основним елементом природних екосистем, який забезпечує їх стабілізацію. Поєднання цих двох функцій вимагає всебічного врахування часто полярних думок і тому є дуже складним.

DSC03086
DSC03086

Пріоритетним напрямком діяльності лісового господарства області є нарощування лісосировинного і природоохоронного потенціалу лісів шляхом створення нових високопродуктивних насаджень у лісовому фонді та захисних лісопосадок на непридатних для сільськогосподарського користування землях із метою збільшення лісистості.

Так, для Тернопільської області, що віднесена до зони широколистяних лісів, оптимальна лісистість визначена в межах 20% . Лісистість області сягає лише 13,3% . Для досягнення оптимальної лісистості області додатково необхідно створити понад 80,0 тис. га нових лісів. Щорічно обсяги робіт із відновлення лісів та лісорозведення становлять 600-800 га.

DSC03100
DSC03100

DSC03098
DSC03098

Під час урочин керівництво області та управління лісового і мисливського господарства вручило пам’ятні дипломи та грамоти кращим працівникам галузі.

DSC03106
DSC03106

DSC03105
DSC03105

Петро Овчарик

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео