17 вересня в історії Тернопільщини

17

Цього дня народилися:

бабій
бабій

Бабій Сергій (1974, м. Тернопіль) – громадський діяч;

береговий
береговий

Береговий Ярослав (1924, с. Вел. Глибочок, нині Тернопільського району) – громадський діяч, меценат;

бурбеза
бурбеза

Бурбеза Григорій (17. 09. 1959, м. Підгайці) – видавець, журналіст, громадсько-політичний діяч;

Данилевич Михайло (псевдо “Рубинський Василь Петрович”; 1909, с. Залужжя, нині Збаразького району – літо 1941) – учасник національно-визвольних змагань. Член ОУН (1936). Ймовірно, загинув, за іншими даними – вижив, змінив прізвище;

 

дідик
дідик

Дідик Тамара (1935, смт. Ланівці) —  оперна співачка (лірико-драматичне сопрано);

Дутка Ігор (1963, с. Вікторівка Козівського району) – інженер, спортсмен;

іванчук
іванчук

Іванчук Адріан (1903, с. Струсів, нині Теребовлянського району —  23. 09. 1951, там само) — поет. Член СПУ. Автор прозових творів та живописних полотен;

Кузів Михайло (1885, с. Денисів, нині Козівського району — 14. 01. 1951, м. Сіракюс,США) — релігійний діяч УГКЦ;

Кушнір Василь (1893, с. Вікно, нині Гусятинського району — 25. 09. 1979, м. Вінніпеґ, Канада) —  громадський і релігійний діяч, меценат;

луцишин
луцишин

Луцишин Орест (1939, с. Котузів,нині Теребовлянського району) — різьбяр. Народний майстер з художньої обробки дерева (1978);

Новосад Михайло (1890, с. Ілавче, нині Теребовлянського району — 07. 08. 1968, Канада) — педагог;

пастух
пастух

Пастух Богдан (1924, с. Купчинці, нині Козівського району) — літературознавець, художник, педагог, громадський діяч;

Романишин Ольга (1964, с. Ставки Підволочиського району) – лісівник, педагог;

Сокольська Анна (1931, с. Заставче, нині Підгаєцького району – 17. 12. 1994, м. Гартфорд, США) – громадська діячка. Діяльна у Пласті;

ткачик
ткачик

Ткачик Соломія (1978, м. Тернопіль) — художниця. Член НСХУ (2004).

Цей день в історії Тернопілля:

1744 – власниками села Лопушне Лановецького району стали монахи ордена Кармелітів із Вишнівця, котрі заснували тут велике господарство з численними стадами худоби і значними площами посівних культур.

1920 – Борщів, Гусятин, Теребовля, Чортків. Вступ до міст частин Дієвої армії УНР. В місті встановлено владу Польщі.

1939 – дві ескадрильї (18 літаків Р-2) від 9.30 до 10.30 год. бомбили залізничні станції навколо Тернополя.

1939 – Тернопіль. Увійшли частини і з’єднання 6-ї армії РСЧА (24-а танкова бригада разом із 136-м полком 97-ї стрілецької дивізії, 10-а танкова бригада та 5-та кавалерійська дивізія). Перестрілки у місті тривали, внаслідок чого загинуло 3 і поранено 37 радянських бійців. До полону потрапили 600 польських вояків.

1939 – передові частини ЧА вийшли на рубіж р. Стрипа біля с. Трибухівці на Бучаччині, де зіткнулися з польськими підрозділами підсиленими танками.

1939 – початок нової хвилі репресій на Тернопільщині, спрямованих проти членів ОУН.

1939 – м.Підволочиськ, с.Кам’янка. Прибув член Військової Ради Українського фронту М.Хрущов. Преса повідомила про радісну зустріч червоних військ та радянських урядовців місцевим населенням.

1939 – у Тернополі вийшов перший номер армійської  газети “Червона Україна”, виходила до 02. 10. 1939.

1944 – внаслідок бою підрозділу УПА із загоном Червоної армії село Залужжя Бережанського району частково спалене, вціліло лише кілька хат.

1947 – біля села Мишковичі Тернопільського району в бою з більшовиками загинули повстанці Антін Афінович і Михайло Білоган.

1948 – вояки УПА знищили телефоний апарат і спалили всі документи в сільській раді Бутина Збаразького району.

1949 – в селі Курдибанівка Бучацького району засновано колгосп.

1989 – опозиціонери відзначили 50-ту річницю прилучення Західної України до СРСР як день трауру – на могилі репресованих, а влада розцінила це як несанкціонований мітинґ. Левка Горохівського було оштрафовано на 1000 крб.

У нашій країні День винахідника і раціоналізатора святкують щороку в третю суботу вересня.

День винахідника і раціоналізатора заснував Президент України Леонід Данилович Кучма в 1994 р., в Києві, столиці нашої держави, Наказом від 19.08.1994 р. № 443/94. Це свято було встановлене для підтримки усіх раціоналізаторів і винахідників нашої країни.

7втнахідник
7втнахідник

Неможливо навіть уявити собі наш світ без винаходів. На що б було схоже наше життя, коли б не наполеглива праця винахідників? Саме завдяки кращим ідеям відбуваються великі звершення і зміни в нашому житті. Винахідники і раціоналізатори працюють на благо полегшення нашої повсякденності, на благо кращого, більш гармонійного життя для всіх нас. Завдяки цим людям величезними кроками йде вперед наука, покращується технологічна потужність нашої держави, формуються кращі умови для інноваційних технологій.

У нашій країні діє Закон, що охороняє право на винахід. Згідно з ним винахід є результатом інтелектуальної діяльності винахідника, абсолютно у будь-якій технології. Звідси витікає, що право володіння авторством винаходу належить людині, що створила його, і це правило строго захищається Конституцією України.

17 вересня — саме час подякувати за відвагу і сміливість всім працівникам аварійно-рятувальних служб, адже в цей день відзначають День рятувальника України. Вперше це свято відзначали в 2008 році, так як 12 вересня 2008 року і був підписаний президентський указ, який і встановив свято рятівників України.

1рятувальник
1рятувальник

В цілому, значення свята на честь рятувальників полягає у висловленні загального «спасибі» представникам аварійно-рятувальних, пожежних служб, щоденною роботою яких є ліквідація надзвичайних ситуацій. Це і пожежі, і аварії, і техногенні катастрофи.

У той же день, коли рятувальники України відзначають своє професійне свято, православна церква вшановує ікону Божої Матері — «Неопалима купина». Саме вона є покровителькою всіх людей, чия професійна діяльність пов'язана з ризиком і порятунком життів інших людей.

З року в рік, в третю суботу вересня, в Україні прийнято святкувати День фармацевта.

Це професійне свято встановив і дав йому статус державного і офіційного свята Президент України Леонід Кучма, Наказом N 1128/99 від 7.09.1999 р. в Києві.

1фармацевт
1фармацевт

День фармацевта був заснований для підтримки ініціативи нашого державного Міністерства охорони здоров`я і ще для того, щоб відмітити величезний вклад людей, які присвятили своє життя фармацевтичному терену, а значить, і охороні здоров`я нашого українського народу.

На сьогодні для виробництва різноманітних ліків найрізноманітніших напрямків виділена велика галузь української хімічної промисловості. Безупинно йде виробництво і препаратів для серця, і ліків для полегшення роботи шлунково-кишкового тракту, і вітамінів, і антибіотиків, і багатьох-багатьох інших препаратів.

Іменини сьогодні святкують Мусій, Федір, Юлій, Митрофан.

Вибір читачів за тиждень

Відео