Галина Синоруб: «Нехай буде більше таких свят смайликів»

unnamed-16

Сьогодні, 19 вересня, цілий світ святкує день народження смайла, який являє собою схематичне зображення людського обличчя, що використовується для передачі емоцій.

Ми дізналися думку щодо доцільності використання смайлів у кандидата наук із соціальних комунікацій, психолога, викладача Тернопільського педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка Галини Синоруб:

- Взагалі то, якщо говорити про графічні знаки, то на сьогоднішній день вони є дуже популярними. Особливо, якщо розглядати онлайн спілкування. І я би хотіла, все-таки, наголосити на тому, що тільки графічний знак несе якесь емоційне забарвлення і інформацію… навіть під час спілкування, або просто на своєму акаунті, коли бачиш в коментарі смайлик, то він задає емоційного тону в першу чергу тій людині, яка приймає цей позитив. Знаєте, коли говорити про свято смайлика, варто сказати, що краще нехай буде більше таких свят смайликів, аніж якихось не надто позитивних... Тому, що нам так бракує позитивних емоцій, я за свято!

unnamed-17
unnamed-17

Іншими словами смайл називають «мордочка», «пичка», «усмішка», «емотико́н», «емогра́ма».

А чи знали ви, що однією з перших спроб використання типографічних конструкцій для вираження емоцій була спроба 1881 року редакцією американського гумористичного журналу «Puck». У 1953 році смайлики почали з’являтися на шпальтах газети «Нью-Йорк Гералд Трибюн, де їх використали у рекламі художнього фільму «Lili». А у 1972 році користувачі системи PLATO могли використовувати спеціальні символи для позначення емоцій у вигляді маленьких квадратних облич.

Вибір читачів за тиждень

Відео