До уваги Тернополян: відбулися зміни в порядку призначення субсидії

На сьогоднішній день житлові субсидії отримує понад 53% мешканців області, а це становить 197 тисяч сімей. Такою можливістю користується більшість громадян, адже це чудова нагода зекономити кошти та виплатити різницю, якщо є певна сума заборгованості за комунальні послуги.

Згідно нової постанови Кабінету міністрів України відбулися незначні зміни в порядку призначення субсидії, про які розповів директор Департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський:

- Важливо наголосити на тому, що люди, які отримують житлові субсидії, їм не потрібно повторно звертатися за перерахунком чи перепризначенням субсидії. Все це відбувається автоматично. Проте, якщо відбулися зміни у складі сімї, то про це необхідно повідомити в управління соціального захисту.

Обов’язкова плата для тих осіб, які отримують субсидію в літній період, залишиться на цьому ж рівні, що і влітку. Тобто, якщо зараз тернополяни сплачують обов’язкову плату, то в загальній сумі ця плата залишиться і на опалювальний період, але буде ще розподілена на такий вид житлово-комунальних послу?г як опалення житлового будинку.

- Пенсіонери, які отримують лише пенсію, або ж почали отримувати її, їм може зараховуватися не минулорічний дохід для призначення субсидії, а тільки за той місяць, який передує місяцю звернення (тобто відповідно розміру пенсії) – це люди, дохід яких складає лише пенсія, - пояснює Вадим Боярський. - Новою постановою врегульовано певні моменти щодо врахування доходів: не враховується вартість санаторно-курортних путівок та протезних виробів...

Врегульовано і такі моменти, коли людина не згідна з автоматичним перерахунком субсидії. Тобто, якщо відбулося її перепризначення і автоматично враховані доходи з фіскальної служби, отримавши повідомлення по це, платник вирішує чи згідний з цими змінами. Адже в разі незгоди він має право звернутися до Управління соціального захисту, аргументувавши свою позицію та пред’явивши певні документи, і Управління соціального захисту населення зобов’язане на весь період призначення субсидії зробити перерахунок.

-Передбачено момент припинення субсидії. Оскільки людина повинна про будь-які зміни, які впливають на надання субсидії повідомляти в місячний термін в Управління соціального захисту населення. Якщо цього не відбулося, а кількість членів сім’ї збільшилась, то Управління соціального захисту отримавши цю інформацію з інших джерел має право припинити надання субсидії до роз'яснення ситуації. Можуть бути нараховані штрафні санкції. Але перепризначення субсидії буде. Проте, коли особа, яка має субсидію, в термін подає інформацію про зміни складу сім’ї чи збільшення суми заробітної плати, субсидія перераховується автоматично, - каже пан Вадим.

Отже, дуже важливо ознайомитися з новими змінами щодо порядку надання субсидії і що дуже важливо, не робити паніки, адже про усі зміни Департамент соціального захисту населення повідомляє тернополян завчасно.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео