На даху тернопільського «білого дому» встановлять сонячні батареї

rsz_montag_sonyachnih_batarey

Кілька разів на рік у Тернопільській ОДА проводять колегії, де одним з питань стоїть енергозбереження та енергоощадність. Високі державні чини розповідають, як потрібно берегти енергетичні ресурси мешканцям області, але, як правильно зауважив професор та голова Громадської ради при обласній адміністрації Валерій Федорейко, починати потрібно з себе.

– Пригадую, 15 років тому, коли Коломийчук був губернатором, а Пустовойтенко – Прем’єром, ми засідали в приміщенні ТОДА і вели розмову про енергоефективність. Вже тоді говорили, що вікна в кабінеті, де проводяться колегії, – це лице нашої влади. Пройшов час, і що ми маємо сьогодні? Вікна у приміщеннях обласної ради ті ж, вітер гуляє, а ми говоримо про енергоефективність у районах і селах, – зазначив Валерій Федорейко, пише «Номер один».

Конструктивна критика таки змусила тернопільську владу прислухатись до слів науковця. Так у планах очільників області встановлення на даху «білого дому» сонячних батарей, що дозволить зекономити сотні тисяч гривень.

– Тернопільська обласна рада як орган місцевого самоврядування на власному прикладі має демонструвати енергоефективність, енергозаощадливість і показати, що вона готова дати опір російському агресору хоча б в економічній сфері. Один з варіантів – це розміщення на приміщенні обласної ради й адміністрації сонячних батарей, які дадуть можливість,  по-перше, зменшити витрати в грошовому еквіваленті для платників податків, по-друге, унеможливити залежність нашої держави від російського агресора в енергетичному плані, – зауважив голова ТОДА Степан Барна. 

Обласним управлінням розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження спільно з підприємством «Сіріус» проведено обстеження системи опалення та електропостачання адмінбудинку обласної ради на вулиці Грушевського, 8.

– Спільно було розроблено пропозиції влаштувати на даху даного приміщення сонячну станції потужністю 120 кВт, яка в середньому буде виробляти до 120 тисяч кВт/год електричної енергії в рік. Це скоротить бюджетні видатки у середньому в рік на 600 тис. грн. з терміном окупності 5,5 року, – повідомив заступник начальника управління розвитку інфраструктури, транспорт у та енергозбереження ОДА Микола Михальський.

За попередніми оцінками, вартість інноваційного проекту становить 150 тисяч євро.

Вибір читачів за тиждень

Відео