Трухляве дерево пошкодило паркан тернопільського дитсадка. Пішла в рух бюрократична машина

1

Нещодавно на території Тернопільського дошкільного навчального закладу №24, що на вулиці Князя Острозького, 31, трапилася «нп»: на браму, що при в’їзді в дитсадок, упала гілка каштана. На щастя, ніхто не постраждав, адже сталося це вночі. Від удару лише добряче погнуло частину воріт.

Про інцидент редакції «Вільного життя» повідомила тернополянка Олена Надозірна. Жінка каже — хоч ніхто з її дітей до садку стосунку не має, та переживає за чужих. Торік у їхній сім’ї трапилося нещастя — на внука впала гілка, було зламано ногу, а донині не вдається довести справу до суду за халатність служби, яка має пильнувати за станом дерев. Тож біда, переконана пані Олена, чужою не буває.

2
2

3
3

Завідувач ДНЗ Валентина Машталір підтвердила інформацію про інцидент.

«Після нього я написала заяву в ЦНАП, щоб відповідні органи дозволили зрізати дерево, яке несе небезпеку для дітей», — сказала пані Валентина.

Додала — за аварійними насадженнями мали б доглядати відповідні служби, щоб не допускати до прикрих трафунків.

У ТОВ «Мрія», яке надає комунальні послуги, заявили: територія 24 дитсадка — не їхня.

«Ми не обслуговуємо її, — повідомив начальник «Мрії» Михайло Лучко. — Територія закладу перебуває в компетенції управління освіти Тернопільської міськради. Тож проводити там будь-які роботи не маємо права».

Начальник управління освіти ТМР Ольга Похиляк підтвердила — територія навчального закладу перебуває в компетенції відомства. У випадку з трухлявим деревом керівники пишуть заяви у відповідні служби, які дають дозволи, пишуть відношення.

«Ми ж проплачуємо послуги і так вирішуємо питання, — сказала Ольга Похиляк. — Цього понеділка ми з командою проводили об’їзд, були в 24 дитсадку, там якраз обрізали і транспортували гілку. Хочу наголосити, що питання порізки дерев стоїть на порядку денному. А відповідальні за нього — очільники закладів».

Інцидент на вулиці Князя Острозького — лише ілюстрація проблеми бюрократії. В редакцію газети неодноразово звертаються мешканці обласного центру з повідомленням про небезпеку трухлявих дерев. Десь відпала гілка, десь — усеньке дерево, інколи відмерлі частини висять над головами перехожих тижнями і місяцями. ЖЕК «вмиває руки», бо «то не наша територія», чи знаходить іншу причину. Служб, які проводили б моніторинг старих і аварійних дерев, не чутно. Про них говорять тоді, коли інцидент уже трапляється. У випадку з освітніми закладами з’ясовувати трухлявий стовбур чи ні, зрізати дерево чи ні, має директор школи чи завідувач дитсадка, ніби йому більше нічим зайнятися. Дивно, правда? Законодавство ж прописано так, що навіть непотріб, якщо він небезпечний для людей, не зріжеш, бо інакше — штраф. На все потрібні дозволи «відповідних служб». І поки нині трухляве дерево лякає перехожих і ризикує впасти комусь на голову, доводиться писати заяви, чекати відповідь тиждень-другий, тоді шукати кошти, щоб замовити спеціалістів, які приїдуть із пилами…

До речі, за повідомленням завідувача ДНЗ №24 Валентини Машталір, у 5-10 денний термін вона має отримати відповідь на свою заяву.

Вибір читачів за тиждень

Відео