Орест Сарматський

Агро-новини 23 вересня

024700805

Новини аграрного сектору

Урожай сої у світі збільшиться на 9,7 млн т

У своєму звіті Міжнародна Рада по Зерну (IGC) скоригувала прогноз світового виробництва сої у 2016-17 МГ у сторону підвищення на 9,7 млн т у порівнянні з попереднім роком, до 325,4 млн т, повідомляє «Експерт Агро».

При цьому місяцем раніше очікування аналітиків були скромніші на 4,2 млн т. Тим часом показник 2014-15 сезону поступився нинішнім очікуванням на 5 млн т.

Нагадаємо, у 2013-14 р.р. аграрії всього світу зібрали 284 млн т сільгоспкультури. Показник світового виробництва сої у 2012-13 МР склав 272 млн т.

Початкові запаси сільгоспкультури у світі нині, згідно з останніми даними, можуть досягти 33,3 млн т. На початку серпня аналітики давали більш оптимістичний прогноз, а саме: на 1,5 млн т вище. У попередньому році резерви були на 3,9 млн т більші.

Розмір пропозиції сої на світовому ринку у 2016-17 сезоні прогнозується у розмірі 358,7 млн т. У попередньому звіті цей показник очікувався нижче на 2,6 млн т. Рік тому обсяг пропозиції олійної культури на світовому ринку склав 352,9 млн т.

23091
23091

Обсяг торгівлі соєю на світовому ринку, згідно з останньою оцінкою експертів IGC, складе 135,9 млн т. Раніше перспективи були на 0,9 млн т скромнішими. Слід зазначити, нинішня оцінка на 3,7 млн т перевищує показник 2015-16 МР. Прогноз споживання на 2016-17 МР склав 327,2 млн т в оновленому звіті. Минулого місяця оцінка щодо обсягу використання була на 0,6 млн т нижчою. У 2015-16 сезоні цей показник дорівнював 319,5 млн т.

Розмір кінцевих запасів сільгоспкультури у світі в 2016-17 МР, за даними поточного звіту, прогнозується на рівні 31,5 млн т. На початку минулого місяця показник очікувався на 2 млн т нижче. Роком раніше резерви сої в світі оцінювалися на 1,8 млн т значніше, а у 2014-15 сезоні перехідні запаси склали 37,2 млн т.

Мінагропрод обіцяє вивести органічних фермерів на зовнішні ринки

Необхідно допомагати українським малим та середнім фермерам, що виробляють органічну продукцію та бажають її експортувати, виходити на зовнішні ринки та посилювати там свої позиції.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час 8-ої Всеукраїнської ярмарки органічних продуктів, яка проходить уже шостий рік поспіль, пише прес-служба Мінагропроду.

«Сьогодні є чимало українських фермерів, які зацікавлені у виробництві органічної продукції. Головним завданням для Мінагропроду є підтримка цих виробників. У цьому напрямку потенціал України ще далеко не вичерпаний. Для збільшення виробництва органіки необхідно спільно працювати бізнесу, асоціаціям і державі», — зауважила Ольга Трофімцева.

23092
23092

Заступник міністра підкреслила, що сьогодні аграрні виробники стикаються з великою кількістю питань, які заважають розвивати еко-продукцію. У іноземного споживача українська органічна продукція користується попитом, а у деяких українських фермерів вже є європейська сертифікація на товар, але залишається ще низка питань, через які українські фермери не можуть вийти на зовнішні та європейські ринки. Наприклад, це логістичні питання, маркування, пошук партнерів, нестача інформації про можливості і шляхи експорту.

«Сьогодні при Міністерстві аграрної політики та продовольства України вже працює центр підтримки експорту України в ЄС. Наше головне завдання — допомогти фермерам вийти на великі перспективні ринки. І це не тільки ЄС, а і Канада, і США, і Японія або Корея. А саме, Мінагропрод допомагатиме виробникам всіма доступними інструментами: від інформаційної підтримки до залучення зацікавлених іноземних інвесторів», — прокоментувала Ольга Трофімцева.

На ярмарку було представлено більше 30 органічних виробників з 18 областей України.

Заступник міністра відмітила, що продукція кожного ексклюзивна та має відміну якість.

«Сьогодні найбільшим попитом українська органічна продукція серед країн ЄС користується у Німеччині. Але потенційних ринків з великим попитом на цю продукцію дуже багато. Нам є куди рости та збільшувати обсяги виробництва, переробки і експорту», — зазначила вона.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео