Віра Олександрович

Чернівчани «порвали» тернопільську публіку (фото, відео)

dsc_0057

Єдину комедію у програмі XIV Всеукраїнського фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» показали актори Чернівецького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Ольги Кобилянської.

Вистава, яку тернополяни сприйняли «на ура», - «Запечатаний двірник» показали ввечері 22 вересня. Вона викликала до себе чималий інтерес публіки, а тому у залі, як кажуть, не було де яблуку впасти.

https://youtu.be/pat5FxQTVwk

До слова, про гостей фестивалю і його головну прем’єру можна також прочитати ТУТ, ТУТ і ТУТ.

https://youtu.be/qDBr9CRv_I4

Фрашку «Запечатаний двірник» Юрія Федьковича вперше поставили у Чернівцях ще у 1984 році, до відзначення 150-річчя буковинського кобзаря. Згодом, у 2004 році її відновив заслужений артист Омелян Савка. Вистава мала неабиякий успіх, адже у ній автор яскраво висміяв владу. Адже «двірник» - із наголосом на «і» - це наче сільський голова. А театр чернівецький театр запропонував нову постановку цієї блискучої комедії. І вона – точно припала до душі тернополянам. Адже таких овацій зала давно не чула.

https://youtu.be/1rVEVHLOL9Q

Додам, прем’єру народної комедії «Запечатаний двірник» показали лише 21 травня цього року. Тож тернополяни були – серед перших її глядачів.

https://youtu.be/91cCN0zGft8

Оновлена вистава - робота Мирослава Гринишина. Особисто приїхав до Тернополя, аби віддати шану засновнику фестивалю «Тернопільські театральні вечори. Дебют» і своєму другові Михайлу Форгелю директор театру Юрій Марчак.

- Прошу вас хвилиною мовчання згадати цього талановитого чоловіка, - закликав публіку керівник Чернівецького театру Юрій Марчак. Тернополяни радо відгукнулися, адже цього року якраз минає 10 літ, як Михайла Якубовича немає на цьому світі.

У гостросатиричній, соціально-побутовій, народній комедії чернівчани відтворили реалії буковинського села ХІХ ст. Тож під час вистави звучить народна буковинська музика, багато пісень. Це, власне, і вирізняє «кобилянців» серед інших театрів.

https://youtu.be/TRiOTLpRrFI

Вистава - легка і цікава. Дуже і дуже цікавими виявилися її персонажі. Усі без винятку - абсолютно різні за своїм внутрішнім світом. Хоча іноді у діалогах і сценках актори, як кажуть, жартували «на межі». Втім, це було пристойно, без надміру. А тому глядачі були у захваті і врешті нагородили акторів бурхливими оплесками.

https://youtu.be/f9Zl6bmuF4I

До речі, усім було вдвічі приємніше від того, що головну роль у виставі чернівчан грав вихованець тернопільської театральної школи – Назар Кавулич. Він – учень народного артиста В’ячеслава Хім’яка, а тепер – провідний актор у Чернівцях.

dsc_0110
dsc_0110

vystava3
vystava3

vystava2
vystava2

vystava1
vystava1

dsc_1063
dsc_1063

dsc_0130
dsc_0130

Фото і відео автора, а також – світлини, надані театром

Довідка. Режисер-постановник вистави - заслужений діяч мистецтв України Мирослав Гринишин (головний режисер Чернівецького театру), художник-постановник - Андрій Романченко - головний художник Чернівецького театру. Хормейстер - відомий чернівецький композитор і аранжувальник, автор численних мистецьких музичних проектів Оксана Первова-Рошка (хормейстер театру), аранжувальник - композитор, головний диригент театру Володимир Шнайдер, балетмейстер - Василь Гринюк.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео