Орест Сарматський

Агро-новини 27 вересня

ver27

Новини аграрного сектору

АЧС наблизилася до Москви

Підмосков'я опинилося у числі неблагополучних регіонів по АЧС (африканській чумі свиней), повідомляє Мeatinfo.

Уже заборонено ввезення ковбаси, пельменів та інших субпродуктів з Підмосков'я в інші області. Зате самі жителі Підмосков'я їх їдять і ні про що не підозрюють.

Россільгоспнагляд Калінінградської області заборонив ввезення 8,6 т ковбаси і пельменів з Московської області — всю партію повернули відправнику з огляду на те, що Підмосков'я є неблагополучним щодо АЧС.

Свиняча чума довго тримала в облозі Московську область з усіх боків. І нарешті «прорвало» — сьогодні за кількістю вогнищ АЧС регіон знаходиться у числі лідерів. Так, згідно з офіційним звітом ветнагляду, у серпні у Підмосков'ї були 23 вогнища серед домашніх свиней, стільки ж — у Саратовській області.

Для порівняння: у Рязанській області, де ще у червні у зв'язку з АЧС був введений режим надзвичайної ситуації, таких вогнищ у серпні нарахували всього шість. Стільки ж — у Тамбовській області, по п'ять — у Володимирській, Волгоградській та Липецькій областях, по два — у Новгородській, Курській і Воронезькій, по одному — у Пензенській, Орловській, Нижегородській і Смоленській областях.

27091
27091

Фермери Підмосков'я мріють про те, щоб режим НС був офіційно введений губернатором. Однак губернаторського указу немає і, судячи з усього, не буде. І справа, мабуть, в економії: при введенні режиму НС за кожну вилучену і спалену свиню належить компенсація.

Компенсація за хворих свиней у середньому по Росії становить 55-60 руб./кг живої ваги. Це не набагато нижча за ринкову ціну за здорових поросят.

Без компенсації фермери просто розоряються — на вигодовування поросят майже всі вони набрали кредитів.

Згідно з офіційною статистикою, на середину серпня у Підмосков'ї вже було спалено близько 6 тис. голів.

Начальник Головного управління ветеринарії Московської області Юрій Барсуков повідомив про те, що у зв'язку з ситуацією, що загострилася по АЧС у Московській області організовано роботу дев'яти цілодобових охоронно-карантинних постів на дорогах, що ведуть з вогнищ інфекції.

Ветеринарні інспектори Московської області проводять рейди по припиненню несанкціонованої торгівлі м'ясом і субпродуктами.

Хмельницькі фермери вимагають у молокозаводу повернути мільйони боргу

У Білогір'ї (Хмельницька область) фермери вийшли на акцію протесту під будівлю місцевого молокозаводу, повідомляє «Depo.Хмельницький».

Люди мітингують через те, що завод не виплачує їм кошти за молоко. За словами фермерів, цифра заборгованості коливається в межах від 6 до 11 млн грн.

Остаточну суму боргу, кажуть, назвати важко, бо винні і селянам, і фермерам, і цілим сільгосппідприємствам, у тому числі — й аграрному кооперативу.

Селяни на Хмельниччині оголосили тижневу акцію протесту. Вони переживають, що їм просто не віддадуть грошей, бо знають і про зарплатні борги на заводі. Зібралися у неділю, щоб провести свого роду попереджувальну акцію. У Білогір'я під'їхали люди і з сусідніх районів, бо молокозавод збирає молоко на кількох територіях.

27092
27092

«Люди зібралися тут вранці 11 вересня. Про акцію протесту вони заявили ще 10. Сказали, що вона буде довгостроковою, оскільки підприємство дійсно винне людям гроші за молоко, яке збирало з початку року. Люди підписували угоди як власники господарства, фермери. Їм платили справно, досить непогано, але з початку літа вже почалися проблеми», — передає кореспондент.

Чи зможе керівництво району хоч якось вплинути на очільників і власників заводу — питання неоднозначне. Людям гроші таки винні, не хочуть і повернути борг бартером, на який з переляку погоджуються селяни, та й підприємство зареєстроване в іншій області.

Голова райдержадміністрації просив людей на зустріч у понеділок, а сам зранку обіцяв максимально з'ясувати шляхи вирішення конфлікту.

Тваринництво за цей рік втратило 20 тис робочих місць

Через скорочення тваринництва галузь за 2016 р. уже втратила до 20 тис. робочих місць, переважна більшість з яких працювали на селі, заявив «Сегодня» заступник голови Аграрної партії України (АПУ) Денис Марчук.

27093
27093

За його словами, у тваринництві ще до часткового скасування пільгового режиму оподаткування ПДВ вже кілька років поспіль спостерігається зменшення обсягів виробництва. Зміни у податкове законодавство з 1 січня 2016 р. тільки прискорили падіння: катастрофічно скорочується поголів’я «верха», свиней, птиці.

Згідно з офіційною статистикою у 2015 р., без урахування окупованих територій, поголів’я: великої рогатої худоби – 3,8 млн голів, свиней – 7,3 млн голів, овець та кіз – 1,3 млн голів, птиці – 213 млн голів, а у 1998 р. на території усієї України: великої рогатої худоби – 12,7 млн голів, свиней – 9,4 млн голів, овець та кіз – 2,3 млн голів, птиці – 123 млн голів.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео