Віра Олександрович

Думка експерта: чи подорожчають продукти на тернопільському ринку?

unnamed-33

Питання, що найбільше нині турбують тернополян: «Чи будемо ми із хлібом?», «Чи не «стрибнуть» знову ціни на гречку?» і «Чи зросте восени вартість продуктів?».

За нагоди, «Терен» поставив їх директору департаменту агропромислового розвитку обласної держадміністрації Віталію Лую.

- Я хочу всіх заспокоїти: ми будемо восени і з хлібом, і з гречкою, і з молоком, і з м’ясом, - каже він. – Тобто якихось проблем із продовольством на Тернопіллі не буде. А от питання цін – окреме…

Чиновник стверджує, що питання ціни на гречку – найбільш заполітизоване. Тож у Міністерстві аграрної політики вже замислилися над конкретними кроками для врегулювання ситуації. Принаймні у столиці вже озвучили чітку інформацію про те, що наступного року для аграріїв, які сіятимуть гречку і жито, діятиме окрема програма. Тобто вирощування цих культур держава вже готова дотувати.

- Попередньо на кожен гектар гречки дотація становитиме тисячу гривень, а на жито – 1250 грн, - продовжує він. – Тобто ті культури, які наші аграрії вважали менш рентабельними, держава дотуватиме, аби вирівняти ринок. Тож цінових «стрибків» уже бути не повинно. І гречки по 50 грн/кг цього року не буде, а чим ближче - до урожаю 2017 року, тим ринок буде ще більше заспокоюватися.

Віталій Луй дуже обережно ставиться до будь-яких прогнозів. Проте і щодо хліба він також передбачає стабільну ситуацію.

- У цьому плані ми дуже прив’язані до цін на світовому ринку, - нагадує він. – Наразі на біржах ціни б’ють рекорди за мінімумом. Тобто у валюті зернові цього року дуже дешеві. А оскільки ми живемо у глобальній економіці, то і на внутрішньому ринку ціна на зерно пшениці чи кукурудзи не повинна значно зрости. Звісно, це шкодить нашим аграріям як виробникам, але це грає на руку споживачам.

unnamed-34
unnamed-34

Кардинальні зміни можливі, на його думку, лише у ситуації «зговору» на ринку. Втім, таке навряд чи станеться. Подібна картина складається і щодо інших продуктів. Так, недобрали через брак дощів цього року лише картоплю. Проте виникла аномалія – ціни на цей овоч все одно - мінімальні. Тому споживач проблем не відчує: картоплі на ринку – досить, бо тепер більше бульби залишається на внутрішньому ринку.

unnamed-35
unnamed-35

- Немає в Україні й дефіциту молока і м’яса, - каже він. – Більше того, в Україні – профіцит виробництва сирого молока. Тож тенденцій до зростання цін ми не бачимо. Можливо, незначну роль відіграє сезонність – осінь/зима. Але це – максимально декілька копійок. Тому за ціни можемо бути спокійні. Головне, щоб курс валют суттєво не коливався і в країні було спокійно.

Головним позитивом експерт наразі вважає отримання траншу від МВФ і гарантії США на мільярд доларів. Це, на думку Віталія Луя, має втримати курс гривні стабільним – і до кінця цього року, і у 2017-му.

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео