Віра Олександрович

«Результати ЗНО підтвердили розрив між міським і сільським учнем» - Анна Зварич

unnamed-24

- Освітню реформу, зокрема, створення опорних шкіл і ремонт доріг задля підвезення учнів, Уряд вибрав пріоритетним напрямком розвитку, - каже заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації Анна Зварич. – Це тішить, адже це - позитивно!

На її думку, саме опорні школи - це перспектива для розвитку освіти на Тернопільщині. І такі зміни потрібні насамперед тому, аби діти із села отримували таку ж якісну освіту, як у міських навчальних закладах.

- Результати ЗНО-2016 лише підтвердили розрив, який існує між рівнем знань учнів міських і сільських шкіл, - додає фахівець. – Ну, не може дитина отримати належні знання, якщо математику, фізику, іноземну мову і фізкультуру викладає один учитель. І це при тому, що витрати держави на такого учня набагато вищі.

Тож число опорних і базових шкіл у нашому краї зростатиме (читайте про це також ТУТприм.). Тим паче, у державі передбачили кошти на покращення матеріальної бази таких навчальних закладів. Йдеться не лише про перекриття дахів і заміну вікон.

- Із залишків освітніх субвенцій на забезпечення функціонування таких навчальних закладів уже використали 5 тис. 987,7 грн, - уточнює Анна Зварич. - На оснащення опорних закладів сучасною матеріальною базою додатково виділили ще 9 тис. 992,8 грн. Кошти спрямують на купівлю комп’ютерів, облаштування спортзалів, кабінетів хімії, шкільного інвентарю, а також інших необхідних речей.

Для вчителів така реформа стане певним викликом, вважає співрозмовниця. Доведеться вдосконалювати вміння, аби бути конкурентоздатними на ринку праці. Адже мета – створити для дітей із будь-якого села Тернопілля такі ж умови і можливості, які мають учні у Тернополі.

- Пріоритетним для нас також залишається забезпечення опорних навчальних закладів шкільними автобусами, а також покращення стану доріг, що ведуть до опорних шкіл, - додає пані Зварич. - Не менш важливим напрямком є й організація позашкільної освіти на селі. Його не варто недооцінювати.

До слова, опорні школи вже діють у Бережанському і Лановецькому районах, у Заліщиках, Монастириській, а також у Скалатській, Скала-Подільській і Микулинецькій об’єднаних громадах. Базові навчальні заклади – це школи, до яких учні доїжджають не менш як із трьох населених пунктів. У тому числі тих, де навчальні заклади ліквідували. Базовий заклад є юридичною особою, має розрахунки в органах Казначейства, самостійний баланс, штамп і печатку, уточнила Анна Зварич.

Фото із відкритих джерел

Довідка. На початку навчального року на Тернопіллі було вісім опорних освітніх закладів. Усі вони отримали додаткову підтримку з боку держави – комп’ютерні класи, оснащення для спеціалізованих кабінетів із відповідних навчальних дисциплін. Якщо виникли проблеми в освітньому процесі, через закриття школи тощо, звертайтеся до управління освіти і науки обласної держадміністрації за тел.: (0352) 52-23-53.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео