Віра Олександрович

У тернопільських аграріїв зривається графік посівної

unnamed

Уже другий рік поспіль на Тернопіллі спостерігаються спекотне літо і надто посушлива осінь. Тож місцевим аграріям доводиться пристосовуватися до змін клімату, навіть переносити терміни посіву озимини та інших культур.

Про це «Терену» повідомив директор департаменту агропромислового розвитку обласної держадміністрації Віталій Луй. Утім, чиновник не вважає ситуацію критичною.

- Дійсно на Тернопіллі є вже території, які науковці схильні вважати не лісостеповою, а степовою зоною. Адже подекуди там випало лише по 110-120 міліметрів опадів з початку року. Це справді катастрофічно для землеробства, - каже він. – Але в аграрії є вибір: або сіяти в суху землю і сподіватися, що дощ все-таки випаде, або ще трохи зачекати і посіяти у вологий грунт. Трохи часу ще є.

Чиновник стверджує, що наразі ситуація – не критична, тож значних збитків місцеві аграрії зазнати не повинні.

- Жнива тривають і паралельно в нас іде посівна кампанія озимих, - продовжує він. – Оскільки останнім часом дощ усе-таки був, то ми маємо надію, що озимина зійде вчасно і наступного року це забезпечить хороший результат. Кожен обирає ту, технологію, яку вважає за потрібне.

Наразі говорити про зміну кліматичної зони для Тернопільської області ще зарано. Але два посушливих роки поспіль, то вже – певна тенденція, вважає Віталій Луй.

Фото з сайту www.agroprodservice.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео