Агро-новини 29 вересня

unnamed-2

 Новини аграрного сектору

 Відновлення зрошення покладуть на інвестиційні проекти

Відновлення та розвиток зрошення необхідно проводити на основі інвестиційних проектів, шляхом залучення довгострокових кредитних ресурсів під державні гарантії.

unnamed
unnamed

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, під час зустрічі з експертами Світового банку, які беруть участь у розробці Стратегії відновлення та модернізації систем зрошення в Україні, пише прес-служба Мінагропроду.

За її словами, повернення кредитних ресурсів має здійснюватись за рахунок підвищення ефективності виробництва сільгосппродукції на зрошуваних землях.

«Ставимо за мету до 2020 р. відновити поливи на площі 500-550 тис. га. Це дозволить довести загальні площі зрошення (без Криму) до 1 млн га. За експертними оцінками, має бути залучено $1,5-2 млрд інвестицій», — зазначила заступник міністра.

Також вона повідомила, що відновлення та розвиток зрошувальних систем є одним із пріоритетів Стратегії розвитку аграрного сектору на 2016 р. в Україні «3+5».

«Початок фінансування проекту зрошення очікуємо від Світового банку вже у 2016 р.», — додала Ольга Трофімцева.

 Бобровицький молокозавод купили на третину дорожче

ПАТ «Бобровицький молокозавод» продали на аукціоні за 33,5 млн грн, пише прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

unnamed-1
unnamed-1

Актив, що перебував на балансі АТ «Банк «Фінанси та кредит», на торги виставлявся уперше».

«На товарній біржі «Катеринославська» під час аукціону вартість комплексу зі стартових 25 млн грн зросла на понад третину. У результаті – комплекс було продано за 33,50 млн грн. Участь у торгах взяли 5 учасників», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що на аукціон одним лотом виставлялись діючий комплекс молокозаводу, автотранспортне підприємство, комплекс «очисні споруди» та устаткування і обладнання.

«Сьогодні ПАТ «Бобровицький молокозавод» є бюджетоутворюючим підприємством м. Бобровиця, Чернігівської області. Завод випускає 100-150 т продукції на добу, при максимальній проектній виробничій потужності у 250 т/доба. Основними видами продукції, що випускається на заводі, є сухе молоко і масло, які реалізуються по всій Україні. Значний обсяг виготовленої продукції йде на експорт», — сказано у повідомленні.

Мітинги не повернуть аграріям спецрежим ПДВ

Спецрежим ПДВ буде повністю скасовано з 1 січня 2017 р. Ніякого розщеплення податку, навіть часткового, як у 2016 р., не буде. Замість цього у бюджеті будуть виділені досить великі кошти на дотації тваринництву і рослинництву. Тому ніякі мітинги тут не допоможуть.

unnamed-3
unnamed-3

Про це в інтерв’ю UBR заявила голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Протягом 2016 р. великі аграрні компанії отримали свій спецрежим (нехай і обхідним шляхом) назад у повному обсязі і у такій ситуації їм би краще помовчати. Усе, що їм треба було забрати з бюджету, вони забрали сповна», — заявила вона.

За її словами, ніякої податкової реформи у цьому році бути не може. Так як пропущені всі терміни як для обговорення різних концепцій, так і для прийняття у залі готового проекту закону.

«Тому питання про податкову реформу буде відкладене. У цьому році можна говорити про вдосконалення адміністрування податків за діючими ставками», — повідомила Ніна Южаніна.

Також додала, що зараз у робочій групі з удосконалення податкового законодавства при Мінфіні йде доопрацювання положень відповідного законопроекту, який буде зареєстрований у парламенті найближчим часом.

«Сподіваюся, що ми встигнемо обговорити його у залі і проголосувати до кінця жовтня. Адже треба дати час на вивчення змін та підготовку до них як бізнесу, так і чиновникам, щоб ці зміни заробили ефективно», — підсумувала вона.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео