Відомий тернопільський історик розповів про невтішні зміни суспільної думки

sotsdoslidzhennya

Доктор політичних наук, професор кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства Тернопільського національного економічного університету, заслужений працівник освіти України Микола Лазарович поділився власними роздумами про ситуацію в країні.

Відомий тернопільський історик проаналізував останні дані опитувань суспільної думки і оприлюднив на своїй сторінці у facebook невтішні висновки.

«Друзі, наперед прошу вибачення за велику кількість букв, але маємо звернути увагу на невтішну інформацію.

Проведене з 9 по 14 вересня 2016 р. в усіх регіонах України, за винятком окупованих територій Донбасу й Криму, опитування Центру Разумкова налаштовує на тривожний лад. Україна поступово відкочується на дореволюційні позиції. Бо як інакше можна пояснити той факт, що у воюючій країні вступ до НАТО – організації, яка може реально допомогти, підтримують лише 44,3% громадян України, проти вступу – 38,1%.

Ще гіршими є показники, що характеризують рівень дипломатичних відносин із країною-аґресором: 55% українських громадян виступають проти розриву дипломатичних відносин України з Російською Федерацією (за розрив таких відносин висловилися лише 24,8% опитаних) і 52,1% – проти запровадження візового режиму з ворогом. Симптоматичним є те, що порівняно з березнем 2015 р. скоротилася частка прихильників запровадження візового режиму з Росією – з 46,7% до 29,0%, а частка супротивників зросла з 40,6% до 52,1%.

Також відносна більшість респондентів (48,5%) виступає проти заборони ввезення для продажу на територію України будь-яких товарів, вироблених у Росії, підтримують таку заборону лише 33,6% опитаних.

Сумною є ситуація зі ще одним пострадянським артефактом – СНД. Якщо у березні 2015 р. за вихід України з цієї підросійської організації виступали 43,3% респондентів, проти були 33,8%, то за даними останнього опитування частка прихильників виходу з СНД скоротилася до 36,6%, а частка супротивників – зросла до 43,8%.

Наведені дані – це результат тієї гібридної політики, яку влада України проводить щодо Росії. Політики, що межує з національним самоприниженням. Ми досі не насмілилися розірвати дипломатичні відносини з ворогом та ввести візовий режим, остаточно вийти з СНД, яку патронує РФ, тощо. Цілком відповідає зовнішній політиці все те, що твориться всередині країни – від зрадливих чиновників до повальної корупції…

Памʼятаймо, що за українські національні ідеали лише в наш час загинули понад сто Героїв Майдану та тисячі вояків Російсько-української війни! Відповідальність за долю нашої Батьківщини лежить лише на нас, українцях!»

Вибір читачів за тиждень

Відео