Орест Сарматський

Агро-новини 30 вересня

1920x1080_987608_-www-artfile-ru

Новини аграрного сектору

На Хмельниччині йде боротьба за земельні паї

Ситуація, що склалася між власником «Агрохолдингу 2012», нардепом Олександром Герегою і фермерами, це ринкова боротьба за земельні паї українців, а не рейдерство, стверджує в інтерв'ю Аgropolit.com голова громадського Комітету по боротьбі з рейдерством в агросекторі, радник міністра внутрішніх справ, народний депутат VII скликання, кандидат історичних наук Михайло Апостол.

«Давайте забудемо прізвище Герега і подивимося на таку ситуацію комплексно: є орендар, який готовий платити 10% орендної плати з паю. Це добре чи погано? Я не знаю Гереги і не захищаю його, але хто заважає пропонувати таку ж ціну іншим орендарям? Це пайовику вирішувати: віддавати чи ні йому свій пай. Це ринок. Я не вважаю це рейдерством. Я це проходив, коли 2000 р. у сусідньому з моїм районом я взяв паї. Так проти мене війною пішли все керівництво району та керівники тодішніх селянських господарств: чому це я виплачую людям паї, видаю зарплату, погашаю борги, надаю соціальні послуги. Я, виявляється, показував поганий приклад, який міг привести до соціального бунту в районі, бо інші не могли таке робити. Я просто сказав – не крадіть у таких масштабах і всім вистачить», — зазначив він.

 

30091
30091

За його словами, у людей залишилася єдина цінність і вони хочуть за неї отримати найвищу плату. Головне, щоб це не були іноземці, які хімією витравлять усе село та ґрунт за кілька років.

AgroPolit.com: А вам не здається дивним, що Герега придбав у Вінницькій області велике аграрне підприємство з 40 тис. га і платить там 4%, а за 100 км у напрямку Хмельницької області, де у нього 3 тис. га, – 10%? У чому різниця? Може у тім, що поруч землі агрохолдингу, який належить Президентові?

«Не знайомий із цією ситуацією, думаю вона не пов’язана із цим сусідством. Гереги і Президенти – не вічні, а земля – так. Причину, на мій погляд, потрібно шукати не в цьому, а у вартості корпоративних прав. 4% оренди може бути там, де договори оренди закінчуються не скоро, а 10% – де якраз на підході. Це ринкова боротьба за земельні паї українців, а не політика», — додав Михайло Апостол.

На ІнтерАГРО працюватиме Школа аграрного експортера

Міжнародна консалтингова компанія Start Global та міжнародна виставка сільськогосподарської техніки та обладнання «ІнтерАГРО» запрошують власників та директорів компаній до «Школи Аграрного Експортера», яка відбудеться з 9 по 11 листопада у рамках 11 міжнародної агропромислової виставки «ІнтерАГРО 2016» у київському виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» за адресою вул. Салютна, 2-Б.

30092
30092

«Школа Аграрного Експортера» складатиметься з двох частин: відкритої конференції «Агроекспорт: дорожня карта», яка відбудеться 9 та 10 листопада, та спеціалізованного семінару-практикуму «Агроекспорт – від оцінки можливостей до перших продажів», два модулі якого триватимуть 10 та 11 листопада.

Аграрії залучили через розписки 189 млн грн

Аграрні розписки дозволили сільгоспвиробникам у Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Харківській областях отримати понад 189 млн грн, повідомив керівник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко, пише прес-служба національного прес-клубу «Українська перспектива».

На сьогодні, за його словами, у відкритому реєстрі Аграрних розписок зареєстровано 60 аграрних розписок. Із них 16 вже закриті.

30093
30093

«Багато фермерів тепер виявляють бажання повторно оформити аграрні розписки. Бо вже на практиці переконалися в їх зручності та ефективності. Подібну вигоду вже відчули й компанії-постачальники матеріально-технічних ресурсів. Я веду це до того, що довіра до аграрних розписок в Україні зростає», — додав він.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео