Оксана Бучко

Тернополян навчили заряджати гаджети від овочів та фруктів (фото,відео)

dscn9107

Зарядити телефон від фруктів та овочів, намалювати абстракцію з крупинок за допомогою коливань звуку, робити 3-Д фігури, а також продемонструвати властивості марсохода зібрались науковці тернопільського технічного університету на вечорі науки 30 вересня. Студенти та викладачі провели майстер-класи наукових дослідів, екскурсії у лабораторіях навчального закладу та записали привітання до Європейської ночі науковця.

- У фруктах та овочах є кислота.  Коли метал поміщаємо у кисле середовище, він окиснюється, - розповідає студент 3-го курсу ТНТУ Олег Зимницький. – Під час такої хімічної реакції виділяється енергія. Напругу у яблуках, горіхах, картоплі вимірюємо за допомогою мультиметра. До прикладу, вона може бути вища, ніж у старій батарейці.

dscn9096
dscn9096

    Із двовимірного зображення робить тривимірне третьокурсник Ілларіон Гундяк. У результаті виходять 3-Д фігури.

- Ми утворюємо тримивірне зображення із двовимірного, - пояснює Іларіон. - Ділимо його на 4 частини за допомогою піраміди з пластику, яку ставимо зверху. Піраміда – чотиригранна, і ці зображення потрапляють на кожну грань. Якщо крізь неї дивитись на одне зображення, то інші будуть проектуватися на кожну грань і накладатися на це зображення. А ми в результаті споглядаємо ефект 3-Д.

    Викладачі продемострували марсохід – 70-кілограмовий транспортний засіб із повним приводом, бортовим поворотом та низьким тиском коліс. Як зазначили науковці,  протягом епохи винаходу марсоходу на невдалі конструкції витратили близько 330 млн доларів.

dscn9106
dscn9106

dscn9103
dscn9103

dscn9121
dscn9121

[embed]https://youtu.be/IRc2Evy9s6o[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео