Орест Сарматський

Агро-новини 3 жовтня

1317646136

Новини аграрного сектору

Учені виступили за заборону ГМО у Шотландії

Міністру сільського господарства Шотландії Річарду Локхед відправлено відкритого листа з підтримкою заборони у країні на вирощування трансгенних культур. Свої підписи поставили 30 вчених та інших фахівців у сфері науки і медицини, повідомляє Аgriacta.com.

Думка авторів листа буде авторитетною для прийняття подальшого рішення, оскільки всі, хто підписався, мають докторські ступені.

0301001
0301001

У попередньому листі, який було надіслано міністру 17 серпня, підписи поставили 28 університетів та інших вузів і організацій, проте серед них не було підписів окремих особистостей. Позиція авторів полягає у тому, що Шотландія має стати лідером в агроекології зі створення здорового грунту, рослин і тварин і продуктів харчування.

Черговий документ показує зниження інтересу до використання ГМО та уклін на пестициди без властивого збільшення врожайності.

Низька пропозиція знизила ціни на сою

На ринку сої в Україні спостерігаються знижувальні цінові тенденції, повідомляє «Експерт Агро».

У найближчі тижні зниження цін продовжиться, що пов'язано з низькою пропозицією сої на ринку, до масового надходження обсягів нового врожаю на збільшення пропозицій насіння соняшнику в період активного прибирання та пріоритетами у сторону останнього з боку переробного сектора, що формує сировинний запас.

03_soya
03_soya

Крім того, важливим у ціноутворенні є вплив кон'юнктури світового ринку, який знаходиться у знижувальному тренді.

Аграрії готові йти на компроміс з владою щодо спецрежиму ПДВ — Козаченко

Сьогодні аграрії готові іти на компроміс із владою, враховуючи складне економічне становище у державі, заявив народний депутат, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, пише прес-служба УАК.

«Українські агровиробники отримують у 30 разів менше допомоги ніж їхні сусіди у ЄС перерахунку на 1 га. Від початку року ми втратили 5% поголів’я ВРХ, та майже 15% поголів’я птиці. Поголів’я тварин стрімко скорочується. Далі ця тенденція лише поглиблюватиметься, і повернутись принаймні на цей рівень буде дуже важко. На це знадобляться роки роботи у галузі. Приміром, на те, аби відновити одну товарну тваринницьку ферму потрібно мінімум 5 років» — сказав він.

 

0301003
0301003

Проте, як зазначає політик, плідна робота урядової групи на чолі з першим віце-прем'єр-міністром — міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим та представниками професійних об’єднань щодо напрацюванням можливих варіантів оподаткування дала свої результати і може стати «рятівним колом» для аграріїв.

«Режим оподаткування галузі не має ставити її на межу виживанням, а бути розумним. Хочу зазначити, що спецрежим ПДВ давав не менше як 22 млрд грн, а повернення ПДВ при експорті давало більше 30 млрд грн. аграрному сектору», — зазначив він.

За його словами, зокрема, низкою фахівців та депутатів було запропоновано альтернативні варіанти змін до Податкового кодексу — зберегти спецрежим ПДВ принаймні для тваринництва, багаторічних насаджень, виробництва і виробництва цукру.

«Також, було схвалено пропозицію прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про додаткове виділення 5,5 млрд грн для прямих дотацій окремих програм. Як на мане, це найбільш вірогідний сценарій для агросектору» — сказав Леонід Козаченко.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео