Орест Сарматський

Унікальний календар українця-націоналіста видали у Тернополі (фото)

Календар кишенькового розміру видав у Тернополі Благодійний фонд «Вірую».

Це - «Календарець Українця-Націоналіста» на 2017-й рік, який було презентовано у Тернополі під час цьогорічної церемонії вручення ордену «За спасіння життя», про що писав «ТЕРЕН» (див. тут).

 До друку його підготовлено на основі іншого видання. Йдеться про «Календарець Українця-Націоналіста» 1942 року.

unnamed-26
unnamed-26

- Вже майже три роки триває новітня російсько-українська війна,яка розпочалася після національно-патріотичних протестних акцій в Україні 21 листопада 2013 року, в день Архангела Михаїла. На захист країни з перших днів стали патріоти, добровольці, волонтери, усі люди доброї волі, - йдеться у передмові до видання. - На дванадцятій церемонії нагородження орденом «Народний Герой України», що відбулася у Тернополі, нам до рук потрапило рідкісне видання «Календарця Українця-Націоналіста на рік 1942».

Тоді й зародилося бажання відновити це історичне видання. Нині на його сторінках – молитви, важливі події в історії України, цікаві розповіді. Ця книжка, як сповідь, як відродження нашої глибинної національної історії, часто забутої, недорозказаної, як свідчення поваги до українського Героя-захисника, - йдеться у передмові.   Засновник та голова Благодійного фонду «Вірую» отець Олексій Левенець каже, що таке видання на Тернопільщині згаданий фонд видає вже вдруге. Адже поява «Календарця» у 2015 році засвідчила актуальність і потрібність такої патріотичної книжечки, у якій сконцентровано силу духу українського народу та борців за незалежну Україну. «Календарець» відкривають 10 заповідей, гімн, ключові правила українського націоналіста.

unnamed-28
unnamed-28

Олексій Левенець розповідає, що по суті, цьогорічний «Календарець» - кишеньковий посібник, у якому в лаконічній, доступній формі, крім знаменних дат в історії України, акцентується увага на щоденних подіях року, датах, що мають патріотичне значення для кожного українця.

unnamed-32
unnamed-32

Крім цього,  сторінки видання проілюстровані повстанськими гравюрами, карикатурами на німецьку та радянські окупацію. Є тут і поетичні рядки, фрагменти цитат ідеологів українського націоналізму. Окремий блок присвячено молитвам, повстанським пісням, гуморескам. Надруковано також і положення про започатковану Благодійним фондом «Вірую» громадську відзнаку – орден «За спасіння життя», яким щорічно нагороджуються медичні працівники, люди, котрі з ризиком для себе рятують життя інших, або ті, хто своєю працею сприяє спасінню життя людей. Надруковано й перелік  номінантів цієї нагороди, є місце й для нотаток, різних записів. На обкладинках подано текст молитви за Україну, інформацію про Леоніда Ковальчука – видатного реформатора медичної освіти та охорони здоров’я, доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки, задля вшанування якого та становлення поваги й вдячності суспільства і було засновано згаданий орден.

unnamed-30
unnamed-30

- Хотів би подякувати людям, які долучилися до підготовки та друку цього видання. Це, зокрема, Віталій Бобрівець, Тарас та Ірина Демкури, Михайло Тимошик, Олександр Ковальчук, - каже голова Благодійного фонду «Вірую» отець Олексій Левенець.

unnamed-31
unnamed-31

unnamed-29
unnamed-29

На його переконання, ця маленька за розмірами книжечка - своєрідний духовний оберіг. Вона підніматиме дух кожного, хто захищає Вітчизну на її передових рубежах і тих, хто щоденною працею додає їй міцності, обороноздатності, економічної та політичної незалежності.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео