Відомий композитор, співак та перекладач відвідав рідний Кременець (фото)

phoca_thumb_l_327_5

23 вересня у Кременецькій школі-інтернаті відбулася  зустріч з одним із найвідоміших співаків та композиторів – Віктором Морозовим.

Сьогоднішня зустріч – це творча майстерня автора,  розмова з людиною енциклопедичних знань,  надзвичайно талановитим нашим земляком. Адже  завдяки своєрідному голосу та вправному володінню гітарою він завоював значну популярність як в Україні, так і далеко за її межами.

Віктор Морозов розповів про своє життя, відзначивши, що ще з дитинства плекав любов до музики, а коли поїхав вчитися в університет до Львова, там  створив першу  вокально-інструментальну групу “Арніка”. У студентські роки він познайомився з Володимиром Івасюком та Назарієм Яремчуком, Оксаною Білозір та багатьма іншими цікавими людьми. Творчу діяльність продовжував  у всім відомій  «Смерічці»  та театрі-студії «Не журись».

У цей день сюрпризом для  Віктора Морозова  був прихід Василя Жданкіна, знаного в Україні музиканта-кобзаря, адже 27 років тому, коли відбувався пісенний фестиваль “Червона рута” у  Чернівцях,  саме там двоє кременчан  - Віктор Морозов і Василь Жданкін – разом із киянином Едуардом Драчем вперше публічно заспівали Гімн України. Це був у радянську епоху  подвиг.  На прохання В. Підгурського, режисера-оператора нашого краю разом з учнями та вчителями метри виконали Державний гімн.

Педагоги та учні інтернатного закладу  прослухали багато пісень, кожна з яких мала свою історію написання. Найбільше усім сподобалися твори “Спитай” та “Треба встати і вийти”. У репертуарі Віктора є багато жартівливих пісень, зокрема: “Метелик” , “Напучування сільського вчителя” та “Львівське пиво”.

Віктор Морозов виконав пісні,написані на вірші Кості Москальця : “Зірка ясна”, “Армія світла” та “Приїхали з-за Дунаю”.

Цікавою була розповідь В. Морозова про те, що в період Майдану він був у США, але усім серцем підтримував українців. Саме там він писав музику на слова Андрія Панчишина, які були  присвячені Революції гідності. Заспівав пісні “Бочка” і “Молитва”.  Це твори  з майбутнього альбому «Реффолюція», куди увійде більше, ніж 25 композицій.

Віктор Морозов не лише талановитий музикант, композитор, поет, але й відомий перекладач. Багато сучасних творів зарубіжних письменників перекладено на українську мову, дякуючи його праці. Для учнів школи більш відомі переклади В.Морозова про Гаррі Поттера. Пан Віктор повідомив, що зовсім скоро вийде 8 частина знаменитого бестселера. Більшість його творів виходили в світ у видавництвах «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» та Львівському «Беркуті».

Ми любимо свою землю і рідний край, пишаємося мальовничою природою, цінуємо своє каміння, яке збереглося до нашого часу. Але найважливіше, що робить нас багатими, – це  люди… Люди, які виростають на цій землі, які своїм талантом і працею звеличують рідне місто…І ця велика вулиця в Кременці, яка називалася колись Широка, виносить, як ріка, у світ наші діаманти, що славлять Кременець, пам’ятають про нього. Віктор Морозов є кременецьким діаматом, який ніколи не забуває про рідне місто та його жителів. Надіємося, що це не остання зустріч. Живе слово спілкування, життєдайний блиск очей, надихаючий голос серця – що може бути кращим для молоді, яка будує нове життя, нову Україну?

phoca_thumb_l_327_1
phoca_thumb_l_327_1

phoca_thumb_l_327_3
phoca_thumb_l_327_3

phoca_thumb_l_327_4
phoca_thumb_l_327_4

Вибір читачів за тиждень

Відео