Даємо працю, даємо надію

unnamed

Соціальні партнери на ринку праці Тернопільщини обговорили питання підготовки кадрів для роботодавців.

Тему «Професійне навчання безробітних – один із ефективних шляхів подолання дисбалансу між пропозицією і попитом на робочу силу» обговорили сьогодні соціальні партнери обласної служби зайнятості на семінарі в Будинку праці (м. Тернопіль). Участь у заході взяли представники влади, навчальних закладів, підприємств, приватного бізнесу.

Заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості Олександра Островська зазначила, що служба зайнятості є посередником між особами, які шукають роботу, та роботодавцями, які потребують кваліфікованих працівників. Основне завдання служби зайнятості – це сприяння працевлаштуванню шукачам роботи та сприяння оперативному укомплектуванню вільних робочих місць. Ситуація на ринку праці залишається складною. Поглиблюється дисбаланс між попитом на робочу силу і її пропозицію. Серед безробітних, які зареєстровані в центрах зайнятості Тернопільщини 45% мають вищу освіту, а в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості 75% безробітних з вищою освітою. Роботодавці переважно мають потребу в кваліфікованих кадрах з робітничими професіями. Виходячи з ситуації, яка склалася, все більш проблемним є оперативне укомплектування вакансій кваліфікованими робітниками. Тому професійне навчання, перенавчання дорослого населення є одним із ефективних шляхів вирішення кадрових проблем роботодавців.

«Професійне навчання безробітних служба зайнятості Тернопільщини організовує з часу свого заснування, тобто з січня 1991 року. За цей період за її сприяння здобули актуальні професії чи підвищили кваліфікацію понад 70 тисяч осіб, - поінформувала присутніх начальник відділу організації профнавчання обласного центру зайнятості Наталя Брич. - З початку 2016 року професійним навчанням вдалося охопити більше 3,5 тис. безробітних, з них 99,7% - на замовлення роботодавців. Після закінчення навчання майже 80% вже працевлаштовані.

Протягом січня-вересня 2016-го для забезпечення професійної підготовки, перепідготовки чи підвищення кваліфікації безробітних служба зайнятості області уклала 1950 угод з 6 вищими навчальними закладами, трьома ПТУ, 695 місцевими підприємствами, організаціями та установами.

Постійно взаємодіємо й з центрами професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, яких на сьогоднішній день налічується одинадцять. На базі Рівненського, Одеського та Івано-Франківського ЦПТО навчалося 427 безробітних з Тернопільщини».

Упродовж 2016 року профнавчання здійснювалось за 215 професіями та напрямами. Найбільшим попитом користувалися професії: водій автотранспортних засобів, електрогазозварник, кравець, кухар, оператор котельні, перукар, продавець, автослюсар, тракторист (кат. А), швачка.

1882 безробітних підвищували кваліфікацію шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях підприємств, організацій та установ. Найбільш успішною була співпраця з підприємствами сільськогосподарської галузі, сфери послуг, закладами торгівлі та громадського харчування регіону.

«Система профнавчання дорослого населення постійно вдосконалюється, - додала Наталя Брич. - З травня цього року громадяни України мають можливість підтвердити результати неформального професійного навчання за професією кухар 3-6 розрядів у Вищому комерційному училищі Київського національного торговельно-економічного університету, Одеському та Рівненському центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Невдовзі можна буде підтвердити кваліфікацію за професіями зварник і охоронник.

Олександра Островська зауважила, що служба зайнятості готова допомогти дорослому населенню підтримати конкурентоспроможність на ринку праці шляхом видачі ваучера на навчання. Отримати ваучер можуть: особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, які не досягли пенсійного віку; військовослужбовці, звільнені у зв’язку із скороченням чисельності штату або за станом здоров’я, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію; внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи.

На підставі ваучера здійснюється підготовка за професіями та спеціальностями сфери ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти та сільського господарства. Цьогоріч, ваучерами скористалися 17 краян. Загалом, з 2013 року за виданими ваучерами зараховані в навчальні заклади України 237 громадян Тернопільщини.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи Зборівського коледжу Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя Ігор Баліцький та директор Тернопільського обласного комунального навчально-курсового центру Орест Івашків розповіли про співпрацю навчальних закладів, які вони представляють, з центрами зайнятості регіону щодо підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації безробітних.

«Лише за 2015 рік та січень-серпень 2016-го у Зборівському коледжі пройшли навчання 305 безробітних, - поінформував присутніх Ігор Баліцький. – Частина з них здобували нову професію робітника фермерського господарства, частина навчалися на курсах підвищення кваліфікації і для відкриття бізнесу. В даний час навчаються демобілізовані учасники АТО за направленням служби зайнятості та управлінь соцзахисту населення».

Керівник НКЦ зазначив, що у навчально-курсовому центрі упродовж минулого та цього років здобували професії 733 безробітних. Найбільшим попитом користувались оператори котельні, перукарі, манікюрниці, машиністи (кочегари) котельні, а також курси цільового призначення «Періодична перевірка знань з охорони праці операторів котелень».

Марія Шаповал, яка працює майстром виробничого навчання у Вишнівецькому професійному ліцеї та отримала ваучер на навчання за спеціальністю: «Професійна освіта (охорона праці)», в жовтні зарахована в Харківську інженерно-педагогічну академію, подякувала фахівцям центру зайнятості за надану можливість пройти додаткову професійну підготовку. 

Менеджер з управління персоналом ТОВ «Торгова група «АРС-кераміка» (реалізація керамоплитки, сантехніки, будматеріалів) Галина Язлюк повідомила, що за остані два роки за сприяння Тернопільського МРЦЗ проходили стажування на підприємстві 8 безробітних за професіями: касир, продавець–консультант, оператор комп’ютерного набору. Всі вони успішно завершили курс і були працевлаштовані.

Задоволені новими працівниками й у ПРАТ «Автотехсервіс», яке займається обслуговуванням та ремонтом автомобілів. «За остані два роки оформлено 7 стажувань безробітних за професіями слюсар з ремонту автомобілів та оператор заправних станцій. 6 уже мають постійну роботу. Триває стажування за професією оператор ЗС», - сказала кадровик ПРАТ Наталія Сенюк.

«У 2015-2016 роках у магазинах безпосередньо на робочих місцях стажувалися 6 безробітних за професіями продавець продовольчих товарів та продавець консультант, із них 5 – уже мають роботу, ще одна продовжує стажування», - розповів приватний підприємець з Тернополя Олексій Пипа, бізнес якого - роздрібна торгівля.

«До речі, протягом січня-серпня 2016 року послугами служби зайнятості Тернопільської області скористались майже 36,5 тис. осіб, з них 25 тис. - мали статус безробітного. За сприяння місцевих центрів зайнятості вдалося працевлаштувати 14842 особи, з них 6868 безробітних, 37 переселенців, 176 колишніх воїнів АТО», - додала заступник директора ОЦЗ.

На завершення заходу Олександра Островська подякувала присутнім за співпрацю щодо підготовки для роботодавців кваліфікованих кадрів та сприяння укомплектування вакансій.

Вибір читачів за тиждень

Відео