Орест Сарматський

Підпільні рубки лісу завдали Тернопільщині понад третину мільйона гривень збитків (фото)

З початку року працівниками лісової охорони Терн опілля виявлено 102 випадки незаконної рубки лісу.

Таку тривожну цифру було названо під час засідання круглого столу «Стан розвитку та проблемні питання суб’єктів діяльності малого та середнього бізнесу деревообробної та суміжних галузей області».

Про ведення господарської діяльності лісовими господарствами області, проблеми і шляхи їх вирішення розповів начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко.

unnamed-16
unnamed-16

За його словами, з початку року лісогосподарськими підприємствами управління рубки проведені на площі  3673  га, заготовлено  понад 145 тис 200 куб м ліквідної  деревини.

- Водночас, серйозну увагу звертаємо на відновлення лісів. Так у 2015 році лісові культури створено на площі 625 га і лісорозведення проведено на площі - 34 га, що становить 115 % до запланованих обсягів. Під природнє поновлення залишено 73 га. Весною цього року лісові культури створено на площі 674 га. Під природнє поновлення залишено 23 га, - сказав Олег Яремко. 

Як повідомив під час круглого столі керівник лісової галузі області, за минулий рік виявлено 218 випадків незаконної рубки лісу загальною масою зрубаної деревини 134 кубічних метрів. Збитки завдані лісовому господарству сягають майже 372 тис. грн., у тому числі оформлено 73 протоколи на виявлених лісопорушників.

- З початку  2016 року працівниками лісової охорони апарату та підприємств управління виявлено 102 випадки незаконної рубки лісу кубомасою 305 м3 на суму збитків 1 319,9 тис грн. До дисциплінарної відповідальності було притягнуто 23 посадові особи державної лісової хорони в тому числі двох звільнено із займаних посад, - сказав начальник Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко.

unnamed-14
unnamed-14

І ще одна проблема, яка нині турбує лісівників області. Це – ситуація із лісовими кар’єрами.

- У серпні місяці цього року управлінням було проведено інвентаризацію і фотофіксацію усіх наявних на території лісового фонду підприємств управління кар’єрів і місць незаконного добування корисних копалин.  За матеріалами лісовпорядкування на території лісового фонду підприємств управління обліковується 54 кар’єри загальною площею понад 67 га. Найбільш резонансні випадки добування корисних копалин на території лісового фонду в попередні роки зафіксовані на території державних підприємств «Бучацьке ЛГ» та «Тернопільське ЛГ». На даний час, випадків незаконного добування каменю, не виявлено. Заїзди в лісові масиви перекрито, обладнано шлагбауми, перекопано, - каже Олег Яремко.

У свою чергу, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час круглого столу сказав, що вже найближчим часом буде проведена роз’яснювальна робота з підприємствами, які скуповують деревину, проте зареєстровані не на території Тернопільської області.

- Я радикально налаштований навести порядок у сфері лісового господарства. Ми можемо налагодити нашу співпрацю, для цього спершу необхідно вийти на нульову позицію. Наступний крок — прийняти певне положення аукціону, згідно якого 50% сировини повинні залишатися на місці переробки. Також я розраховую на вашу допомогу у вирішенні проблеми із незаконними лісниками та переробниками», — звернувся до присутніх підприємців Степан Барна.

Діяльність того чи іншого підприємства повинна бути легалізована, наголошує очільник області. Бо це просто нонсенс, якщо, для прикладу, на пилорамі числитися лише один працівник і його реальна зарплата становить 1500 гривень, як нерідко роботодавці вказують в офіційних документах. Якщо підприємці провадитимуть свою діяльність відкрито й прозоро, зі свого боку, керівник області  гарантує їм всебічну підтримку.

unnamed-17
unnamed-17

За підсумками круглого столу визначено низку рекомендацій. Зокрема, йдеться про вільний доступ громадськості до планів проведення господарських заходів, в тому числі й вирубок на території лісового фонду, а також оприлюднення на офіційних сайтах управління, місцевих органів влади дозвільних документів про здійснення вирубки.

- Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства повинне підготувати звернення до Кабінету Міністрів України, Держлісагенства України з пропозиціями внести зміни до Положення про реалізацію необроблених лісоматеріалів. Зокрема, загальні аукціонні торги повинні відбуватися щоквартально у дві торгові сесії. До участі у першій допускати покупців, виробництво яких розміщується на території області, — зазначив на завершення круглого столу заступник голови - керівник апарату Тернопільської облдержадміністрації Ігор Вонс. Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео