Орест Сарматський

Поляки вчать Тернопільщину енергозбереженню (фото)

Досвідом енергоефективності житлових будинків поділилися у Тернополі учасники україно-польського міжнародного семінару.

 Назва семінару - «Термомодернізація. Енергоефективність в житлових будинках – регуляції, фіксування, технології», говорить сама за себе. Представники с сусідньої держави прибули до Тернополя, аби не тільки розповісти про свій досвід у сфері енергозбереження, але й разом із українськими фахівцями поміркувати над конкретними шляхами термомодернізації будинків в умовах українських реалій.

unnamed
unnamed

- Ми знаємо, що Польща – має позитивний досвід в енергозбереженні будинків. Зокрема, там діє програма термомодернізації багатоквартирних будинків, в тому числі і панельних, які перетворюють на енергозберігаючі будівлі, впроваджується Національний план дій з енергозбереження. У нашій області енергозбереження – одне із пріоритетних завдань. Для його виконання на наступний рік передбачено біля 50 млн грн державної дотації. Це – кошти з Державного фонду регіонального розвитку, державної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад. Вони будуть спрямовані на заміну вікон, утеплення дахів та фасадів закладів соціальної сфери Тернопільщини. До того в такий спосіб нам вдасться вирішити ще одну проблему - стати енергетично незалежними від російського газу, - сказав під час семінару голова облдержадміністрації Степан Барна.

unnamed-8
unnamed-8

За його словами, в області поступово впроваджується Державна програма «Тепла оселя» для тих, хто задумав утеплити своє житло. Вже видано понад 6180 кредитів, в тому числі і для п’яти ОСББ. Обсяг залучених коштів – майже 108 млн грн. За цим показником область посідає в Україні 7 місце. До речі, нині на Тернопільщині діє дві місцеві програми підтримки заходів з енергоефективності в житловому секторі – у Тернополі та Заліщиках. Усього ж, у поточному році за рахунок державної субвенції об’єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури освоюється майже 14 з половиною мільйонів гривень для енергоефективних заходів на 12 соціальних об’єктах. А за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку - більше п’яти з половиною мільйонів гривень.

unnamed-13
unnamed-13

Начальник обласного управління житлово-комунального господарства Михайло  Олійник у розмові з кореспондентом «ТЕРЕНу» додав, що напередодні опалювального сезону комплексно підготовлено понад 2030 житлових будинків, майже 1120 об’єктів соціально-культурного призначення. Щодо Тернополя, то згідно з міською програмою модернізації систем централізованого тепло- та гарячого водопостачання у Тернополі на 2016-2020 роки заплановано встановлення засобів обліку та за кошти ЄББР – 80, за фінансування інших проектів – 10. Також, за кошти інвестиційної програми підприємства «Тернопільплокомуненерго» передбачається встановити близько 60 одиниць засобів обліку відпуску теплової енергії. У 2017 році – за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку у Тернополі заплановано  встановити таких засобів 150 одиниць, а ще через рік, за кошти Світового банку – 150.

unnamed-12
unnamed-12

Учасники семінару ознайомилися із новітніми технологіям енергозбереження в Польщі, де їм знайшли найрізноманітніше застосування. Це і системи теплових насосів для очищення стічних вод або обігріву приміщень, і сонячні батареї, і термомодернізація будинків.

unnamed-10
unnamed-10

Йшлося і про те, що у сусідній державі заохочується ініціатива власників будинків і ОСББ з утеплення будинків у вигляді безповоротної премії в розмірі 20% від кошторисної вартості. Частину, що залишилася, пропонується виплачувати у кредит. Польща впроваджує систему енергозбереження з 1991 року. Через сім років дотації енергоспоживання припинили і взяли курс на фінансування модернізації будинків. Був створений Фонд термомодернізації і ремонтів, який став основною опорою держави в проведенні політики покращення енергоефективності.

unnamed-9
unnamed-9

Також влада Польщі гармонізувала національне законодавство з нормативно-правовими документами ЄС. Практично немає суперечностей між загальнодержавними та місцевими нормативно‑правовими актами. Все це дозволяє успішно впроваджувати ряд механізмів для підтримки подібних технологій. Одним з таких механізмів є допомога держави в пошуку інвестора та отриманні кредиту, іншим - екофонду, який надає гранти для енергозбереження: для компаній - до 30% дофінансування, для органів місцевого самоврядування - до 50%. Президент Польсько-Української Господарчої Палати Яцек Пєхота, керівник економічного відділу Посольства Республіки Польща у Києві Славомир Матушак увагу присутніх закцентували на тому, що в Польщі налагоджено ефективну і цілеспрямовану роботу державних та місцевих органів влади, фінансових і комерційних структур, суб’єктів господарювання щодо проведення заходів енергозбереження у житловому секторі. Тут ефективно використовують місцеві ресурси та електроенергію, впроваджують геліоенергетику, виробництво біогазу, утилізації сміття, отримують теплову та електричну енергію від спалювання соломи та інших рослинних відходів. Польща має позитивний досвід змішаного фінансування енергетичних проектів (кошти Євросоюзу, міжнародних фондів-донорів, екологічних фундацій, бюджету), де вміло використовується система податкових пільг. У цій країні існує спеціальний комунальний фонд, кошти якого акумулюють за рахунок зборів від населення і використовуються для реалізації недорогих проектів енергозбереження, підвищення якості опалення, поточних ремонтів. Енергоспоживання базується на підписанні та виконанні умов договору. Це дозволяє уникнути бюрократичної тяганини, зв’язаної з дозвільною системою, не допустити монополізації сфери, покращити завдяки конкуренції якість послуг, зменшити ціни, спростити аудит.

unnamed-5
unnamed-5

За останні роки в Польщі профінансовано близько 30 тисяч проектів на загальну суму понад 2  млрд євро. З цієї суми більше 300 млн євро – державні кошти. За оцінками уряду Польщі, обсяг зекономлених внаслідок модернізації коштів склав 170 млн євро, які могли піти на оплату рахунків.

unnamed-6
unnamed-6

Що ж, практика Польщі, та й інших європейських держав показує, що самостійна термомодернізація житла самими мешканцями - неефективна: населення не має грошей, існує некомплексний підхід, недостатня компетенція і професіоналізм. Для комплексного підходу можуть використовуватися міжнародні донори і державні програми, які повинні керуватися принципом: чим більша економія енергії, тим вища доля грантового компонента і фінансування проектів з утеплення житла. Такий принцип діє в Польщі, Чехії, Німеччині.

unnamed-2
unnamed-2

Фахівці, які виступали на семінарі, підкреслювали, що через незабезпеченість енергоефективності будівель втрати тепла становлять 47 %, 12 % тепла втрачається через зношеність мереж, 5 % – через застаріле обладнання котелень. А на думку експертів Європейсько-українського енергетичного агентства, за допомогою тепломодернізації та капітального ремонту в будинках можна зменшити щорічне споживання і втрати енергії на 10–25 відсотків.

unnamed-3
unnamed-3

Але в Україні і досі не закріплені на законодавчому рівні стандарти енергоефективності в багатоквартирному житловому фонді, не запроваджені стимули і санкції, які обумовлюють перехід до ресурсоощадної енергетичної політики, не прописані ролі держави, енергетиків та споживачів послуг.

Тож на Тернопільщині, як і в інших областях, традиційно виходить так, що всі загальнодержавні проблеми вирішуються, у першу чергу, за рахунок населення, а реформи, які проводяться, досить часто стають для жителів міст і сіл непосильним тягарем. Тож і розвивається індивідуальна «творчість» населення в підвищенні енергоефективності житла. Люди вкладають величезні кошти в хаотичну термомодернізацію своїх квартир, що часто абсолютно не впливає на зниження енергоспоживання, а в більшості випадків, навпаки, його множить.

unnamed-1
unnamed-1

Досвід Польщі показує, що лише комплексна термомодернізація існуючого житлового фонду здатна кардинально вплинути на скорочення споживання енергоресурсів. Комплексна модернізація будівлі, за підрахунками фахівців, може в остаточному підсумку забезпечити економію енергоресурсів близько 50 %. Міжнародне енергетичне агентство стверджує, що кожен долар, інвестований в енергоефективність, обернеться 4 доларами економії, причому такий проект повністю окупиться приблизно за чотири роки.

   Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео